Περικλής Χούρσογλου και Μάρκος Γκαστίν στη Ρόδο:

Περικλής Χούρσογλου και Μάρκος Γκαστίν στη Ρόδο:

Δυο βραβευμένοι σκηνοθέτες του κινηματογράφου  πρόβαλαν  τις ταινίες τους και συζήτησαν  με το κοινό

Ρεπορτάζ… από δύο ενδιαφέρουσες cine-δράσεις

 

Στα 12 χρόνια παρουσίας του στη Ρόδο, εκτός από τα καθαυτά εκπαιδευτικά  κινηματογραφικά του προγράμματα, ο Όμιλος Cine-Εκπαίδευση για οπτικοακουστικό εγγραμματισμό, έχει συνεργαστεί και έχει συμπράξει κατά καιρούς, με ποικίλους καλλιτεχνικούς φορείς, καθώς επίσης και με αξιόλογους καλλιτέχνες της 7ης Τέχνης και  επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, αλλά και από όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας  στα Δωδεκάνησα και από όλη την Ελλάδα.

            Το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου 2024, ύστερα από πρόταση του διευθυντή φωτογραφίας Χρήστου Νικολαρέα, ο Όμιλος Cine-Εκπαίδευση προσκάλεσε στη Ρόδο έναν αξιόλογο Έλληνα σκηνοθέτη και πανεπιστημιακό τον Περικλή Χούρσογλου και έναν σημαντικό Ελληνογάλλο ντοκιμαντερίστα και παραγωγό τον Μάρκο Γκαστίν.

            Ο Περικλής Χούρσογλου σπούδασε Μαθηματικά και Σκηνοθεσία. Εργάστηκε δίπλα σε σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες, κυρίως στον Παντελή Βούλγαρη. Σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ για διάφορες εκπομπές στην Ελληνική τηλεόραση. Έχει γράψει το σενάριο και έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες μικρού μήκους και  μεγάλου μήκους (π.χ. «Λευτέρης Δημακόπουλος», «Ο κύριος με τα γκρι», «Μάτια από νύχτα», κ.ά.) και μία σειρά 13 ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Συνάντησα ευτυχισμένους μαστόρους». Η τελευταία του ταινία, παραγωγής 2023, είναι η «Εξέλιξη».Οι ταινίες του έχουν τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Επί 19 χρόνια δίδαξε Σκηνοθεσία στο Τμήμα Κινηματογράφου, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Α.Π.Θ.

            Ο πολυβραβευμένος ντοκιμαντερίστας, κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης και παραγωγός ο Ελληνογάλλος Μάρκος Γκαστίν γεννήθηκε στο Παρίσι. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα από το 1978. Το 2002 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής, Minimal Films. Σκηνοθέτης και παραγωγός δημιουργικών ντοκιμαντέρ, όπως «Δημοκρατία, ο δρόμος του σταυρού» (2013), «Θέμις» (2008, συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών 2009), «Μασσαλία, μακρινή κόρη» (2004, Α’ Κρατικό Βραβείο Ντοκιμαντέρ 2004), «Αθήνα, αναζητώντας τη χαμένη πόλη» (1993), και σειρών ντοκιμαντέρ (για την ΕΡΤ), όπως «Docville» (2012), «Μέχρι τη θάλασσα» (2019) και συμπαραγωγός πολλών ευρωπαϊκών ντοκιμαντέρ.

            Από τις 22/2/2024 έως και τις 28/2/2024 ο φιλόξενος χώρος τού Pallas 5 Cinemas πρόβαλλε στο κινηματογραφόφιλο ροδιακό κοινό την «ΕΞΕΛΙΞΗ» σε σενάριο – σκηνοθεσία: Περικλή Χούρσογλου. Στην ταινία αυτή παίζουν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Λογοθέτης - Βασίλης Κολοβός, Ελένη Γερασιμίδου - Δημήτρης Ναζίρης, Γιώτα Μηλίτση. Έκτακτη εμφάνιση: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη. Μουσική: Νίκος Λύρας. Παραγωγή: Soul Productions - Ιωάννα Σουλτάνη.

            Η ταινία σκιαγραφεί, με μια εσωτερική ματιά, την πανεπιστημιακή πορεία τού ίδιου του σκηνοθέτη Περικλή Χούρσογλου στη νεοσύστατη πρώτη δημόσια κινηματογραφική σχολή στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη) στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας, ξεδιπλώνοντας την ωρίμανση της σχέσης του με τον πατέρα του, όπως πολύ εύστοχα και ουσιαστικά μας ανέπτυξε ο Χούρσογλου στο τρίωρο masterclass που ακολούθησε μετά τις προβολές της ταινίας του στις 1/3/2024. Καρέ-καρέ ο σκηνοθέτης ανέδειξε αθέατες λεπτομέρειες, παλινδρομήσεις, αναστοχασμούς στη διάρκεια των 11 ετών που κράτησαν τα γυρίσματα, μίλησε, επίσης, για το casting, το μοντάζ, το μιξάζ, τη μουσική και για άλλα τόσα όσα χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση της ταινίας του. Γόνιμη και ουσιαστική ήταν και η συζήτηση που έγινε έπειτα μεταξύ των θεατών και του σκηνοθέτη στην κατάμεστη αίθουσα «Απόλλων» τού Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο αγκαλιάζει και υποστηρίζει πολλές από τις κινηματογραφικές μας δράσεις.

            Το Σαββατόβραδο στις 2/3/2024 στο διπλανό από την αίθουσα «Απόλλων» αμφιθέατρο του ισογείου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάλι, φοιτητές, φοιτήτριες, πανεπιστημιακοί, και πολύς κόσμος παρακολούθησε με ενδιαφέρον την ταινία του σκηνοθέτη και πανεπιστημιακού Απόστολου Καρακάση: «Επόμενος σταθμός: Ουτοπία»μαζί με τον παραγωγό  Μάρκο Γκαστίν. Το ντοκιμαντέρ αυτό κατέγραφε για 3 χρόνια τη ζωή και τις προσωπικές συγκρούσεις των απολυμένων εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ, οι οποίοι αυτοδιαχειρίζονται, κάποιοι μάλιστα μέχρι τώρα, το εργοστάσιο, μέσα από ένα αλληλέγγυο κίνημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συζήτηση με τον παραγωγό της ταινίας Μάρκο Γκαστίν που επακολούθησε, ήταν ουσιαστική και απολαυστική, καθώς ο ίδιος ο Γκαστίν είναι εξαιρετικά ευφυής και πνευματώδης στο χιούμορ που εκπέμπει, ακόμα και σε μια απλή φιλική κουβέντα. Η προβολή ήταν συνδιοργάνωση με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρη-ση «ΚοινΣΕπ για τη Φύση», που ιδρύθηκε στη Ρόδο το 2020 και αναπτύσσει δραστηριότητες γύρω από την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Ρόδου με εμπνευστή και συντονιστή τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νεκτάριο Καλογήρου.

            Οι παραπάνω εκδηλώσεις μας πραγματοποιήθηκαν με την οικονομική υποστήριξη της ΔιεύθυνσηςΟπτικοακουστικών και Κινηματογραφικών Φεστιβάλ του ΥΠΠΟΑ.

            Προς όλους τους φορείς και τους ανθρώπους τους, που πάντοτε αλλά και σε αυτές τις πρόσφατες κινηματογραφικές προβολές συνδράμουν τις δράσεις μας, ο Όμιλος Cine-Εκπαίδευση για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό, επιθυμεί να εκφράσει τις ειλικρινείς ευχαριστίες του, στον Χρήστο Νικολαρέα (διευθυντή φωτογραφίας και συνεργάτη του Ομίλου μας), στους βραβευμένους σκηνοθέτες, τον πανεπιστημιακό Περικλή Χούρσογλου και τον παραγωγό Μάρκο Γκαστίν, οι οποίοι, παρά τις αντιξοότητες του καιρού, ταξίδεψαν και μας μύησαν ειλικρινά στα βαθιά νερά της πολύπλοκης και αριστουργηματικής κινηματογραφικής τους τέχνης.           Επιπλέον, χωρίς την ηθική και πρακτική υποστήριξη του καθηγητή και κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Λοΐζου Σοφού, διευθυντή του Εργαστηρίου Ψυχολογίας, Παιδαγωγικών Ερευνών και Μέσων στην Εκπαίδευση του Π.Τ.Δ.Ε., ο οποίος μαζί με συναδέλφους του και το διοικητικό προσωπικό της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, στήριξαν με τον άψογο τεχνικό εξοπλισμό τους και το masterclass του Περικλή Χούρσογλου και την προβολή του Σαββατόβραδου. Περαιτέρω ευχαριστίες οφείλονται και στον Νίκο Τζεδάκη για την φιλοξενία τού Περικλή Χούρσογλου και τον Νίκο Κασσέρη για την φιλοξενία του Μάρκου Γκαστίν, καθώς και στα Μ.Μ.Ε. έντυπα και ηλεκτρονικά της Ρόδου και ιδιαίτερα στους χορηγούς επικοινωνίας μας: το Πολιτιστικό Ραδιόφωνο Λυχνάρι 91,4 στα f/m και το ηλεκτρονικό πολιτιστικό περιοδικό ΛΩΤΟΣ, δηλ. τον Παναγιώτη Χριστοφόρου και την Ευρυδίκη Κοβάνη, για την προβολή των εκδηλώσεων και την παραχώρηση των συνεντεύξεών τους  με τους ίδιους τους δημιουργούς.

            Για όσες/ους δεν πρόλαβαν την προβολή της «ΕΞΕΛΙΞΗΣ» την περασμένη εβδομάδα, η εξαιρετική αυτή ταινία του Περικλή Χούρσογλου θα προβάλλεται ξανά στο ΠΑΛΛΑΣ από 11/3/24 έως 13/3/24 στις 19:30μ.μ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες, επομένως, οφείλουμε πρωτίστως στην ιδιοκτήτρια Ευαγγελία Κακά, αλλά και στο προσωπικό τού φιλόξενου και του μοναδικού εναπομείναντος στη Ρόδο κινηματογράφου Pallas 5 Cinemas.

 

Ρόδος, 8.3.2024

 

 

           

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...