Παναγιώτης Τοκούζης: Η καλύτερη διαφήμιση είναι οι ποιοτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες μας

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της νέας τουριστικής σαιζόν, εμφανίζεται σε συνέντευξη του στη Γνώμη ο Παναγιώτης Τοκούζης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου, γενικός γραμματέας στη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Ελλάδας και δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Καρίκη. Ο κ. Τοκούζης δηλώνει ότι η νέα σαιζόν ξεκίνησε θετικά, παρουσίασε κάποια στιγμή καθίζηση στις κρατήσεις λόγω της πολιτικής κατάστασης και ελπίζει στη λήξη της πολιτικής αβεβαιότητας.
Ο κλάδος που εκπροσωπεί ο κ. Τοκούζης δέχτηκε σημαντικά πλήγματα τα τελευταία χρόνια. Άντεξαν όπως τονίζει αυτοί που επέδειξαν επαγγελματισμό και τεχνογνωσία στη λειτουργία της επιχείρησής τους, βρήκαν το βηματισμό τους στο νέο τουριστικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε και κέρδισαν το χαμένο έδαφος. Θα πρέπει όμως να στηριχθούν από την πολιτεία για να συνεχιστεί η θετική πορεία τους.
Ο κ. Τοκούζης περιγράφει τα μεγαλύτερα προβλήματα των ενοικιαζόμενων δωματίων και χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο «το ασφαλιστικό καθεστώς και οι υπέρογκες εισφορές που καλούμαστε να καταβάλλουμε στον Ο.Α.Ε.Ε..».
Μιλά για την προβολή του νησιού της Ρόδου για την οποία λέει ότι είναι ικανοποιητική παρά την μείωση των εσόδων του δήμου Ρόδου. Η καλύτερη διαφήμιση, πάντως τονίζει, ο κ. Τοκούζης είναι οι ποιοτικές υπηρεσίες στον επισκέπτη που θα μας διαφημίσει ανέξοδα και με τον καλύτερο τρόπο.
Αισιοδοξεί ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού θα αλλάξει πολιτική και θα δει ισότιμα μικρούς, μεγάλους στο χώρο του τουρισμού, κάτι που δεν έκανε η προηγούμενη… «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα Υπουργός θα προσανατολιστεί στην προώθηση μιας επιχειρηματικότητας, στην οποία θέση θα έχουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι», λέει.
Εμφανίζεται δυσαρεστημένος από την εικόνα του νησιού: «Βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της σαιζόν και η δημοτική αρχή δεν έχει προβεί σε κανένα έργο καθαρισμού και γενικότερα εξωραϊσμού του νησιού. Ολόκληρο το  νησί αναδίδει μια αίσθηση παρακμής…».
Δηλώνει θετικός στα πρώτα δείγματα γραφής στην πολιτική περί τον τουρισμό που ακολουθούν δήμος και περιφέρεια. Προτείνει στο δήμο να ενσωματώσει τον ΠΡΟΤΟΥΡ με την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Ρόδου. Από την Περιφέρεια ζητά να βοηθήσει στη δημιουργία μιας λεωφορειακής γραμμής, από το αεροδρόμιο προς την ανατολική πλευρά του νησιού γιατί είναι παράλογο ο τουρίστας να πληρώνει ακριβότερα την διαδρομή αυτή από το εισιτήριο που πληρώνει για να έρθει στη Ρόδο.



1. Ποια είναι τα μηνύματα για τη νέα τουριστική σαιζόν;

Η τουριστική περίοδος του 2015 ξεκίνησε με θετικό πρόσημο, συνυπολογίζοντας και τη μείωση από τη ρωσική αγορά, αφού σημειώθηκε μια αυξητική πορεία από Γερμανική αγορά.
Τον τελευταίο μήνα, λόγο των πολιτικών διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, υπήρξε μια καθίζηση στις κρατήσεις. Ελπίζουμε η κατάσταση να σταθεροποιηθεί και να λήξει αυτή η περίοδος αβεβαιότητας. Ο απολογισμός βέβαια γίνεται πάντα στο τέλος.

2. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Δωδεκάνησο σε ποια κατάσταση βρίσκονται; Πόσα έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια;

Είναι γεγονός ότι στα Δωδεκάνησα, την περίοδο του 2003-2010, έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις του κλάδου μας, λόγω του οικονομικού, κυρίως, ανταγωνισμού που δέχτηκαν από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Πολλοί συνάδελφοι άργησαν να βρουν το ρυθμό τους όσο αφορά την νέα τάξη πραγμάτων, αφού είχαν επαναπαυθεί στα guarantee συμβόλαια με τους tour operators.
Όσοι όμως επέδειξαν επαγγελματισμό και τεχνογνωσία στη λειτουργία της επιχείρησής τους, βρήκαν το βηματισμό τους στο νέο τουριστικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε και κέρδισαν το χαμένο έδαφος.
Οι εξαιρετικές ανακαινίσεις που έχουν γίνει, η πρόσβαση στα δίκτυα πωλήσεων του ίντερνετ και η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στον πελάτη, είναι αναμφίβολα οι ενέργειες που οδήγησαν στην αυξημένη πληρότητα που παρατηρείται στον κλάδο μας την τελευταία διετία.
Βασική προϋπόθεση όμως, κυρία Βενιανάκη, για τη συνέχιση αυτής της θετικής πορείας, είναι η στήριξη της πολιτείας και η διαμόρφωση ενός πλαισίου, τόσο φορολογικού όσο και ασφαλιστικού, που θα καθιστά τις επιχειρήσεις μας βιώσιμες. Και εδώ τα αδιέξοδα που συναντάμε είναι πολλά…

3. Ποια είναι σήμερα τα σημαντικότερα προβλήματα στο κλάδο σας;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο την τελευταία τριετία είναι το ασφαλιστικό καθεστώς και οι υπέρογκες εισφορές που καλούμαστε να καταβάλλουμε στον Ο.Α.Ε.Ε..

Προβλήματα, δυστυχώς, μάς δημιουργούν και οι πρόσφατες διατάξεις που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση στο παρά πέντε των εκλογών, οι οποίες
1.    Προβλέπουν την ένταξη των επιχειρήσεών μας στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος με όρους μονομερούς απόφασης, χωρίς δηλαδή να ληφθούν υπόψη οι δικές μας προτάσεις επί του θέματος.
Η ένστασή μας έγκειται, κυρίως, στο γεγονός ότι οι αφού οι περισσότεροι επιχειρηματίες του κλάδου μας - λόγω άσκησης και δεύτερου επαγγέλματος - υπάγονται ήδη στα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια (Ε.Β.Ε), δεν είναι δίκαιο να επιβαρυνθούν με τέλη δύο επιμελητήριων.
Πρόκειται για ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος που δεν θα αντέξουμε.
2.    Υποχρεώνουν τους επιχειρηματίες ενοικ/νων δωματίων σε εκ νέου αυτό κατάταξη/αξιολόγηση των καταλυμάτων τους, διαδικασία που θα γίνει από εξειδικευμένες εταιρείες, φυσικά με το ανάλογο κόστος. Το μέτρο αυτό είναι άσκοπο και ανούσιο, αφού για την αξιολόγησή-κατηγοριοποίησή μας, είχαν δαπανηθεί σεβαστά ποσά επί κυβερνήσεως Καραμανλή, χωρίς τελικά ποτέ να υλοποιηθεί το έργο από τον ΕΟΤ.
Δεν είμαστε όμως εμείς οι υπαίτιοι για την μη εφαρμογή του. Ας αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες. Επομένως, οποιαδήποτε υποχρέωση επανακαταβολής  χρημάτων εκ μέρους των επιχειρηματιών μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους.
3.    Καθιστούν υποχρεωτική την απεντόμωση των καταλυμάτων μας από «εξειδικευμένες/πιστοποιημένες ιδιωτικές εταιρείες». Νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε ότι το μέτρο αυτό έχει καθαρά και μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα. Μην  ξεχνάτε ότι πολλά από τα μέλη μας είναι μικροεπιχειρηματίες που εδρεύουν σε μικρά νησιά (Λειψούς, Αγαθονήσι, Τήλο, Κάσο κλπ) και το κόστος που καλούνται να επιβαρυνθούν για κάτι τέτοιο, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.
Εξάλλου, ο κάθε επιχειρηματίας μεριμνούσε κάθε χρόνο για το αυτονόητο, χωρίς να υπάρχει δεσμευτική απόφαση για την επιλογή εταιρείας. Μοναδικός κερδισμένος θα είναι οι ιδιωτικές εταιρείες που θα ωφεληθούν οικονομικά από την εφαρμογή αυτού του μέτρου.

4.Η προβολή της Ρόδου στις τουριστικές αγορές σας ικανοποιεί;

Παρά τα μειωμένα έσοδα του Δήμου, λόγω της κατάργησης του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., η προβολή της Ρόδου στις τουριστικές αγορές είναι ικανοποιητική. Όπως έχω τονίσει και παλαιότερα, πρωταρχική σημασία δεν έχει το ποσό που θα δαπανηθεί από τον ΠΡΟΤΟΥΡ – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζω την δυναμική της διαφήμισης. Σαφώς και η σωστή ταξιδιωτική προβολή έχει θετικά αποτελέσματα για έναν προορισμό. Πριν όμως από οποιοδήποτε budget για διαφήμιση, οφείλουμε να εστιάσουμε όλοι - τόσο οι επιχειρηματίες όσο και ο Δήμος - στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον επισκέπτη, γιατί αυτός είναι που θα μας διαφημίσει και μάλιστα ανέξοδα με τον καλύτερο τρόπο.
Την δυναμική που έχει ο ευχαριστημένος πελάτης όταν θα μεταφέρει την ταξιδιωτική του εμπειρία σε φίλους και γνωστούς, δεν μπορεί να την ανταγωνιστεί καμία καμπάνια, όσο ακριβά κι αν κοστίσει.
Είναι το πιο αποτελεσματικό και δυνατό μέσο προώθησης του προορισμού μας. Δεν χρειάζονται πολλά.
Με απλές παρεμβάσεις καθημερινότητας μπορούμε να εξασφαλίσουμε στον επισκέπτη την εμπειρία διακοπών που ονειρεύεται, σε μια πόλη καθαρή, περιποιημένη, με καλοδιατηρημένες παραλίες και επαρκή μέσα συγκοινωνίας.

5. Με τη νέα ηγεσία στο υπουργείο Τουρισμού είχατε κάποια επαφή; Τι περιμένετε από την κυρία Κουντουρά;

Θα υπάρξει μια συνάντηση εντός των ημερών, στην οποία θα θίξουμε τα ζητήματα που έχουν προκύψει από τα πρόσφατα μέτρα που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Βλέπετε, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε προσανατολιστεί στην εφαρμογή μιας πολιτικής που δεν αναγνώριζε, ούτε προωθούσε, την ισοτιμία των επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο. Με στόχο την αποδυνάμωση του ΕΟΤ, θεσπίστηκε μια σειρά μέτρων που μεταβίβαζαν αρμοδιότητες από τον ΕΟΤ προς το Ξ.Ε.Ε.. Αυτά τα μέτρα όμως εξυπηρετούσαν και συγκεκριμένα συμφέροντα.
Δυστυχώς, πουθενά σ’ αυτόν τον «πίνακα των ωφελουμένων» δεν συναντάμε τον νησιώτη μικροεπιχειρηματία. Οι ωφελούμενοι ανήκουν σε άλλη κατηγορία μεγέθους αλλά και εισπράξεων.
Αυτό περιμένουμε να αλλάξει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα Υπουργός θα προσανατολιστεί στην προώθηση μιας επιχειρηματικότητας, στην οποία θέση θα έχουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι.

6. Το νησί της Ρόδου είναι έτοιμο να δεχθεί τους τουρίστες;

Όπως επεσήμανα και στο τελευταίο ΔΣ, από την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου που έχω, η εικόνα του νησιού μας, λίγες μόλις μέρες πριν από τις πρώτες αφίξεις, κάθε άλλο παρά τιμά τις φυσικές ομορφιές του.
Βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της σαιζόν και η δημοτική αρχή δεν έχει προβεί σε κανένα έργο καθαρισμού και γενικότερα εξωραϊσμού του νησιού.
Ολόκληρο το  νησί αναδίδει μια αίσθηση παρακμής…
Σκουπίδια, χόρτα, παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, φθαρμένες κολώνες φωτισμού , κακοσυντηρημένες (ή και ανύπαρκτες) δημόσιες τουαλέτες, ανοργάνωτες παραλίες, ποια απ’ όλες αυτές τις εικόνες θα προλάβει να διορθωθεί;
Η ηγεσία είναι αφενός νεοεκλεγείσα, αφετέρου αποτελεί, στη συντριπτική πλειοψηφία της, συνέχεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Πολύ περισσότερο δεν υπάρχει πολυτέλεια για άλλη μια σαιζόν απραξίας και δυσφήμησης του νησιού μας.




7. Δήμος και περιφέρεια ασχολούνται όσο θα έπρεπε με τον τουρισμό;

Οι αρμοδιότητες του Δήμου, στο κομμάτι που αφορά την τουριστική προβολή, έχουν εκχωρηθεί στον ΠΡΟΤΟΥΡ. Το εσωτερικό τμήμα τουρισμού του Δήμου δεν είχε έως τώρα κάποιο ουσιαστικό ρόλο.
Μόλις πρόσφατα αποφασίστηκε η σύσταση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Ρόδου.
Όμως είναι εξαιρετικά πολυμελής και, κατά συνέπεια, δυσκίνητη. Η πρότασή μου είναι να απαρτίζεται από μια ολιγομελή επιτροπή, γεγονός που θα της προσδώσει ευελιξία στη λήψη αποφάσεων.
Θεωρώ ότι, λόγω και της οικονομικής δυσχέρειας στο Δήμο, τα δύο αυτά όργανα (ΠΡΟΤΟΥΡ και Επιτροπή) πρέπει να ενσωματωθούν, αφού η παράλληλη ύπαρξή τους είναι περιττή και αναποτελεσματική.

Πιστεύω πως η κυρία Αντιδήμαρχος έχει την διάθεση να παράγει έργο.
Για εμάς τους επιχειρηματίες του κλάδου, το τμήμα της Αντιδημαρχίας Τουρισμού αποτελεί το σπουδαιότερο κομμάτι του Δήμου και ως τέτοιο θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται. Το τμήμα αυτό θα έπρεπε να συντονίζει όλες τις άλλες υπηρεσίες του Δήμου – τεχνικές, πολιτισμού, αθλητισμού, καθαριότητας κτλ.- να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και να ρυθμίζει όλες τις προϋποθέσεις για την κατάλληλη εικόνα του νησιού. Γιατί η πετυχημένη προβολή, προϋποθέτει και την ανάλογη εικόνα.

Η Περιφέρεια έκανε προ διετίας μια καλή αρχή στα τουριστικά δρώμενα του τόπου, εκπροσωπούμενη από την κα Φτακλάκη. Η νέα περιφερειακή αρχή έχει επίσης δείξει θετικά δείγματα γραφής, αφού ο Περιφερειάρχης κος Χατζημάρκος, γνωρίζοντας τις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες κάθε νησιού των Δωδεκανήσων,  ξεκίνησε την προβολή τους σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδ/σου.
Είναι ακόμα νωρίς να κρίνουμε το έργο.
Στην πορεία ελπίζω να αναδειχθούν τα θετικά αποτελέσματα των ενεργειών του.

Στο σημείο αυτό, κυρία Βενιανάκη, θέλω να αναφερθώ στο ρόλο της Περιφέρειας, η οποία, εξαιτίας των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου, οφείλει να λειτουργήσει ενισχυτικά τόσο στο κομμάτι της προβολής του νησιού, όσο και στην αναβάθμιση της εικόνας του.
Ενώ λοιπόν τα τελευταία χρόνια πετύχαμε τη προσέλκυση low cost αεροπορικών εταιρειών στο νησί μας, καταδικάζουμε - με τον τρόπο μας - τους επιβάτες αυτών των εταιρειών να πληρώνουν την μετακίνησή τους (από/προς αεροδρόμιο) δυσανάλογα ακριβά.
Είναι εντελώς παράλογο να αναγκάζονται να πληρώσουν τα διπλάσια (ή και τριπλάσια!) χρήματα για τη μεταφορά τους προς το κατάλυμα, απ’ ό, τι τούς κόστισε ο αεροπορικός ναύλος!
Έχουμε ήδη προωθήσει το συγκεκριμένο αίτημα στην Περιφέρεια και πιστεύουμε να εγκαινιαστεί επιτέλους η νέα λεωφορειακή γραμμή, από το αεροδρόμιο προς την ανατολική πλευρά του νησιού.
Ζητούμε να εφαρμοστεί κάτι που είναι αυτονόητο σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Η τουριστική πολιτική μάς έχει ανάγκη όλους!

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...