Παγκόσμια Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων - trafficking, της Νατάσας Βενετοκλή, προέδρου της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου

30 ΙΟΥΛΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ - TRAFFICKING

Η διακίνηση ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση αναγνωρίζεται διεθνώς, ως ¨σύγχρονη μορφή σκλαβιάς¨ και ειδεχθές έγκλημα, που προσβάλει βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν γνωρίζει σύνορα.

Ασφαλώς, όλοι μας έχουμε ακούσει για το trafficking, για την εμπορία ανθρώπων, για το “σύγχρονο δουλεμπόριο”, αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα, που μαστίζει αυτή τη στιγμή την ανθρωπότητα, σε πόσο μεγάλο βαθμό τελείται αυτό το έγκλημα στην χώρα μας.

Στη χώρα μας και γενικότερα στα Βαλκάνια το πρόβλημα λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Η Ελλάδα λειτουργεί κυρίως ως ενδιάμεση χώρα, δηλαδή οι έμποροι μεταφέρουν τα θύματά τους στην Ελλάδα με σκοπό να τα διακινήσουν έπειτα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχει και η Ελλάδα μεγάλο αριθμό θυμάτων trafficking.

Σήμερα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες επίσημες Εκθέσεις και τις εκτιμήσεις, η εμπορία ανθρώπων καταγράφεται ως 3η κατά σειρά οργανωμένη μορφή εγκληματικής δραστηριότητας, μετά την εμπορία των όπλων και ναρκωτικών.

Η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση πρέπει να αποτελέσει πολιτική προτεραιότητα, σε εθνικό, ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η σοβαρότητα του προβλήματος διεθνώς επιβάλλει συντονισμένη δράση τόση από την πλευρά των κυβερνήσεων όσο και από την πλευρά των πολιτών, διότι η άγνοια και ο εκμηδενισμός της σοβαρότητας του προβλήματος μόνο διευκόλυνση της έξαρσης του φαινομένου προκαλεί .

Η ανθρώπινη δουλεία είναι παντού και δεν κανείς μας δεν έχει την πολυτέλεια να κλείνει τα μάτια

Για την ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου

Η πρόεδρος Νατάσα Βενετοκλή

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...