Πάνω απο 600.000 ευρώ μέχρι τώρα , τα πρόστιμα για παραβάσεις κυρίως σε... αδήλωτη εργασία απο την Επιθεώρηση Εργασίας - Της ΠΙΤΣΑΣ ΧΑΤΖΗ

«Εργαζόμενοι: Ο κακός εργοδότης και το κάπνισμα ζημιώνουν την τσέπη σας»

«Τον δουλευτή σου πλήρωνε και ψυχικό μη κάνεις»

«Οσο πιο μεγάλο είναι το άδικο, τόσο πιο μεγάλη δύναμη αποκτά αυτός που το παλεύει» -- Διαλέξαμε τρία απο τα πολλά γνωμικά και παροιμίες που στολίζουν τους τοίχους του διαδρόμου αλλά και τα γραφεία του τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας στη Ρόδο.

Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Επιθεώρησης Εργασίας είναι γνωστές σε εργαζόμενους και εργοδότες . Είναι η επίβλεψη και ο έλεγχος σε όλους τους εργασιακούς χώρους και επιχειρήσεις πρωτογενούς ,δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα ιδιωτικού η δημόσιου χώρου εργασίας , της εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και της τήρησης των όρων των συλλογικών συμβάσεων , η έρευνα της ασφαλιστικής κάλυψης και παράνομης απασχόλησης των εργαζομένων (αδήλωτη εργασία ) , η συμφιλίωση και επίλυση των εργατικών διαφορών καθώς και η παροχή πληροφοριών σε εργαζόμενους και εργοδότες για την τήρηση των κείμενων διατάξεων.

Νευραλγική υπηρεσία η οποία εκτος των άλλων είναι απαραίτητο να διαθέτει και κοινωνικό προφίλ ωστε να μπορεί να διαχειριστεί συμβιβαστικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις χιλιάδες εργατικές διαφορές και παραβάσεις που δυστυχώς προκύπτουν μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών.

-Σε τοπικό επίδεδο τώρα, το τμήμα της συγκεκριμένης υπηρεσίας εχει στην δικαιοδοσία του εκτός απο το νησί της Ρόδου , την Σύμη, Χάλκη , Κάρπαθο ,Τήλο, Κάσο και ΄Καστελόριζο.

Προϊστάμενος του τμήματος είναι απο τον Νοέμβρη του 2010 ο κος Γεώργιος Στάθης. Με μακράν εμπειρία και γνώσεις σε οτι αφορά την εργατική νομοθεσία , καθότι βρίσκεται στην παραπάνω υπηρεσία απο το 1991. Η στελέχωση του τμήματος αποτελείται απο 6 υπαλλήλους . Τέσσερις Επιθεωρητές ,ενας εκ των οποίων είναι ο κος Γ. Στάθης και δυο διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι εχουν την ευθύνη της γραμματειακής υποστήριξης . .

- Με αφορμή τη λήξη της τουριστικής περιόδου του 2017 ζητήσαμε απο τον κ. Γ.Στάθη μια ενημέρωση σε ..αριθμούς αλλα και την προσωπική του εκτίμηση σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία του τμήματος οπως επίσης το μέγεθος των εργατικών διαφορών που προέκυψαν στην περιοχή μας το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις του Προϊσταμένου του τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας η φετεινή χρονιά κύλησε σχετικά ομαλά και σαφώς καλύτερα απο τις προηγούμενες χρονιές σε επίπεδο εργατικών διαφορών ,ρυθμίσεων και επιλύσεων εργατικών ζητημάτων. Τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας απο το τμήμα Επιθεώρησης είναι τα εξης :

Απο τον Ιανουάριο εως και Οκτώβριο του 2017 διενεργήθηκαν περισσότεροι απο 400 έλεγχοι σε επιχειρήσεις της Ρόδου καθώς και σε αλλα νησιά του Νοτίου Συγκροτήματος για παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας. Απο τους ελέγχους αυτούς Βρέθηκαν 49 αδήλωτοι εργαζόμενοι . Στο ίδιο διάστημα, διενεργήθηκαν περίπου 400 εργατικές διαφορές εκ των οποίων οι 383 υποθέσεις επιλύθηκαν ειρηνικά με την καταβολή στους εργαζόμενους το ποσόν των 795.159 Ευρώ και μόνο 34 δεν είχαν αίσιο τέλος και πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Πρόστιμα : Ιανουάριος - Οκτώβριος 2017 Κατά την περίοδο επίσης αυτή ,πιστοποιήθηκαν 108 παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας ,κυρίως που αφορούσαν σε αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 644.392 ευρώ .

Απο τα στοιχεία ανα μήνα που μας έδωσε η υπηρεσία παρατηρήσαμε οτι κατά τους χειμερινούς μήνες ( Ιανουάριο -Απρίλιο ) τα πρόστιμα ηταν διπλάσια απ" οτι την καλοκαιρινή περίοδο που ολες οι επιχειρήσεις είναι ανοιχτές και σε λειτουργία.

Οπως μας ανέφερε ο προϊστάμενος κ.Στάθης στόχος και επιδίωξη του τμήματος είναι η επίλυση των εργατικών διαφορών με ειρηνικό και συμφιλιωτικό τρόπο μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών κάτι που ευνοεί και συμφέρει και τις δυο πλευρές . Φυσικά για να συμβεί αυτό απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις . Οι εργοδότες πρέπει να τηρούν την κείμενη νομοθεσία ,να σέβονται τους εργαζόμενους και να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις οπου υπάρχουν ,αλλα και τα ατομικά δικαιώματα του κάθε εργαζόμενου. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπάρχουν ,ομως δεν εφαρμόζονται απο ολες τις επιχειρήσεις οπότε κάποιοι αναγκαστικά προχωρούν σε ατομικές συμβάσεις. Οί εργαζόμενοι τώρα απο την πλευρά τους πρέπει να γνωρίζουν τα εργασιακά τους δικαιώματα , να μη διστάζουν να συμβουλεύονται πρώτα την Επιθεώρηση Εργασίας για οτιδήποτε αφορά σε εργασιακά θέματα και στη συνέχεια να υπογράφουν συμβάσεις εργασίας.

Ενα σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει σε τοπικό επίπεδο οπως ανέφερε ο προϊστάμενος του τμήματος ,είναι η ελλειψη Τεχνικού Επιθεωρητή . Μια θέση που υπήρχε μέχρι και το 1994 ,οπότε και έπαψε να υφίσταται. Αυτό εχει ως συνέπεια οταν πρέπει να διενεργηθούν έλεγχοι στις επιχειρήσεις για θέματα υγιεινής καθώς και ασφάλειας στους χώρους εργασίας απο πιθανά ατυχήματα να κατεβαίνει Τεχνικός Επιθεωρητής απο την υπηρεσία του Πειραιά για να διενεργήσει έλεγχο ,οπότε αυτό δυσχεραίνει το έργο του εδω γραφείου .

Αυτό που είναι στα υπέρ του τμήματος είναι το γεγονός οτι τεχνολογικά εχει αναβαθμιστεί ,εχει μηχανογραφηθεί σε μεγάλο βαθμό και ως εκ τούτου οι ελεγχοι είναι συχνότεροι ,περισσότερο εντατικοί και ετσι θα συνεχίσουν , οπως κατηγορηματικά δήλωσε ο κος.Στάθης . Επίσης , οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Επιθεωρητής Εργασίας ,ολες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες βάσει του νόμου να διευκολύνουν το έργο της υπηρεσίας και να δέχονται οποιονδήποτε έλεγχο ,οποιαδήποτε ωρα της ημέρας η της νύχτας , καθώς επίσης οτι η άρνηση παροχής στοιχείων συνιστά ποινικό αδίκημα .Τα δε πρόστιμα που επιβάλλονται για οποιαδήποτε παράβαση της εργατικής νομοθεσίας είναι υψηλά.

Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό, οτι στην περιοχή της Ρόδου λειτουργούν 16.000 επιχειρήσεις . Ο αριθμός αυτός οπως εμεις τον μεταφράζουμε είναι αρκετά μεγάλος .Σιγουρα οι φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται απο την Επιθεώρηση Εργασίας ,για την εφαρμογή των διατάξεων της Εργατικής νομοθεσίας ,την διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων και την διευθέτηση εργατικών διαφορών, ισως δεν ανταποκρίνεται πάντα στον όγκο των περιστατικών που δέχεται το γραφείο , με την στελέχωση μόνο 6 ατόμων και με κενή την θέση του Τεχνικού . Επιθεωρητή . Αυτό είναι ενα ζήτημα που θα πρέπει να εξετάσει κάποια στιγμή το αρμόδιο Υπουργείο ωστε να διευκολύνεται η εργασία των υπηρεσιών ,να είναι πιο επανδρωμένες σε ανθρώπινο δυναμικό και πιο ευέλικτες ,ωστε οι αναφορές κατά καιρούς των εργαζομένων ,ιδιαίτερα στις ημέρες της συνεχιζόμενης κρίσης , σε συνθήκες " Εργασιακού Μεσαίωνα " πραγματικά κάποια στιγμή να αποτελέσουν παρελθόν.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...