Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος κήρυξε επίσημα το 2017 ως «Έτος Εφέδρων και Εθνοφυλάκων» στη Ρόδο

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, κήρυξε επίσημα το 2017 ως «Έτος Εφέδρων και Εθνοφυλάκων», σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.

-Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στο χαιρετισμό που απηύθυνε είπε τα εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στη Ρόδο για να κηρύξω επίσημα το έτος 2017 ως «Έτος Εφέδρων και Εθνοφυλάκων».

Κατ’ αρχήν, θέλω να ζητήσω συγγνώμη για την αλλαγή της ώρας έναρξης αυτής της εκδήλωσης, αλλά όπως γνωρίζετε οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ασκούνται καθημερινώς και μάχονται σε συνθήκες πολέμου. Είχαμε λοιπόν την πτώση ενός αεροσκάφους σήμερα, ευτυχώς με αίσιο τέλος για τον πιλότο, και ήμουν υποχρεωμένος να παραμείνω μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα και η διάσωση.

Χαίρομαι ιδιαίτερα σήμερα, διότι είναι εδώ μαζί μας οι Πρόεδροι των Τοπικών Συνδέσμων Εθνοφυλάκων και πολλοί Εθνοφύλακες, τις δραστηριότητες και ασκήσεις των οποίων, παρακολουθώ συνεχώς από κοντά στα Τάγματα Εθνοφυλακής σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στον Έβρο και τα νησιά μας.

Είχα αναγγείλει στις αρχές του χρόνου, ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα καθορίσει το 2017 ως έτος «Εφέδρων και Εθνοφυλάκων» και ήδη έχει θεσμοθετηθεί η νέα Διεύθυνση Εθνοφυλακής στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, η οποία έχει αναλάβει την αναβάθμιση του ρόλου της Εθνοφυλακής και των εκπαιδευτικών της δραστηριοτήτων. Αυτό σημαίνει: οπλισμός, συνεχής εκπαίδευση, σύνδεση με την τοπική κοινωνία και αμυντικός σχεδιασμός προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή απέναντι στην εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Οι Εθνοφύλακες και οι Έφεδροι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του αμυντικού ιστού της χώρας και διαχρονικά δηλώνουν παρόντες στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας.

Είναι αυτοί που μαζί με τα στελέχη και τους κληρωτούς στις Μονάδες του Στρατού Ξηράς υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα και τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η αποστολή της Εθνοφυλακής, πέραν από τη συμβολή της στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων είναι και η συνεισφορά της με κοινωνικό έργο, όπως η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Αλλά το πιο σημαντικό της καθήκον, είναι η ανύψωση του ηθικού του ακριτικού κυρίως πληθυσμού, καθώς η παρουσία της είναι συνυφασμένη με την ιστορία και την παράδοση των τοπικών κοινωνιών.

Οι Εθνοφύλακές μας, παρά τις πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις που έχουν σε επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο, ανταποκρίνονται με υπευθυνότητα, πειθαρχία και ενθουσιασμό στα στρατιωτικά τους καθήκοντα. Η παρουσία τους είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο γιατί αναβαθμίζουν την μαχητική ικανότητα του Στρατού Ξηράς, αλλά γιατί αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές, επαυξάνοντας τους άρρηκτους δεσμούς του λαού με τα στρατευμένα μας νιάτα και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι έτοιμα να εργαστούν μαζί με την Εθνοφυλακή προκειμένου να βελτιώσουμε τους αμυντικούς σχεδιασμούς της πατρίδας μας.

Οι νέοι μας, με το παράδειγμα των Εθνοφυλάκων, γαλουχούνται στο πνεύμα της τιμής, του καθήκοντος και της αγάπης για την Πατρίδα.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που είναι παρών ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, διότι θα ήθελα να θυμίσω ότι η Εθνοφυλακή μας επί πολλά χρόνια στηρίχθηκε στην Παλλαϊκή Άμυνα, που ήταν ένα μεγάλο μέρος ευθύνης του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με έδρα τη Μυτιλήνη. Σκοπός μας είναι αυτούς ακριβώς τους σχεδιασμούς της Παλλαϊκής Άμυνας, να τους εντάξουμε μαζί με την Ακτοφυλακή και να χαράξουμε ξανά μια κοινή πολιτική για την άμυνα των νησιών μας.

Αναβαθμίζουμε διαρκώς το ρόλο της χώρας μας, ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στο ευρύτερο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα είναι φιλειρηνική χώρα, επιθυμούμε και επιδιώκουμε καλή γειτονία με τα όμορα κράτη, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε ούτε ένα χιλιοστό της εθνικής μας κυριαρχίας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Όλες οι προκλήσεις, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, απαντώνται με αποφασιστικότητα και τόλμη. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καλέσω την Τουρκία από αυτήν εδώ την τουριστική περιοχή, να αντιληφθεί ότι συμφέρον και των δύο χωρών είναι να χτίσουμε σχέσεις συνεργασίας και ειρήνης. Οι προκλήσεις, οι απειλές και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν συμφέρουν ούτε την Ελλάδα ούτε την Τουρκία. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε το παν για την ειρήνη, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό σε ότι αφορά την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα.

Εσείς οι ακρίτες της Δωδεκανήσου, το βιώνετε σχεδόν καθημερινά. Θυμίζω σε όλους, ότι δυστυχώς η Τουρκία δεν σέβεται ούτε τους βασικούς κώδικες τιμής, προκαλώντας ακόμα και την ημέρα που τιμούσαμε τη μνήμη του ήρωα Αντιπτεράρχου Κωνσταντίνου Ηλιάκη, στην Κάρπαθο, που έπεσε υπερασπιζόμενος την Πατρίδα μας στο Αιγαίο, παραβίαζε τον εθνικό μας εναέριο χώρο.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δρα με ψυχραιμία, με σχεδιασμό και απαντούμε σε εχθρούς και φίλους με τα λόγια του όρκου που έχουν δώσει οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί, οι κληρωτοί και οι εθνοφύλακες: «Θα υπερασπιστούμε μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματος μας τις σημαίες». Για μας, όπως έχω πει και στο παρελθόν, τις σημαίες δεν τις παίρνει ο αέρας και αυτό είναι απόφαση του συνόλου του ελληνικού λαού.

Όλοι εσείς που κατοικείτε μαζί με τις οικογένειές σας στα ακριτικά νησιά μας και ιδιαίτερα στα μικρονήσια, όπως το Καστελόριζο, που δεν παρέχουν τις ευκολίες των μεγάλων πόλεων, επιτελείτε εθνικό καθήκον, εθνικό ρόλο. Εθνικό έργο όμως επιτελούν όχι μόνο οι Εθνοφύλακες, αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους, όταν ζουν σε δύσκολες συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αν δεν υπάρχουν οι νησιώτες δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα, δεν υπάρχουν εθνικά χωρικά ύδατα.

Θέλω να γίνει απόλυτα σαφές ότι οι Εθνοφύλακες ιδιαίτερα των νησιών, δίνουν το μήνυμα, ότι το Αιγαίο με την μακραίωνη ιστορία του δεν θα εγκαταλειφθεί ποτέ.

Εμείς από την πλευρά μας εργαζόμαστε συστηματικά με τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων μας την οποία ενισχύουν επάξια οι Εθνοφύλακες μας.

Σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας, στα νησιά, στη Θράκη, στη Μακεδονία, στην Ήπειρο, ηχεί το μήνυμα των Εθνοφυλάκων μας: «Εχθρούς Αμύνου». Ειδικά σήμερα που είναι ημέρα μνήμης και περισυλλογής 564 χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, αυτά τα λόγια είναι επίκαιρα όσο ποτέ.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την παρουσία τους τον κ. περιφερειάρχη, τον κ. Δήμαρχο, τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, των αρχόντων της Ρόδου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της κοινωνίας της Ρόδου, τον βουλευτή μας, γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία για το έργο της Εθνοφυλακής το μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού. Μαζί μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα πυγμής, αποφασιστικότητας για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη στο αύριο.

Επίσης, ευχαριστώ την ηγεσία του Στρατού Ξηράς, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς και τους στρατεύσιμους, που με επαγγελματισμό φροντίζουν να παρέχουν την κατάλληλη εκπαίδευση στους Εθνοφύλακές μας, ώστε η Εθνοφυλακή να συνεχίσει το ρόλο της ως μέρος της δύναμης αποτροπής της Πατρίδας μας.

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να λάβω από εσάς την άδεια να κηρύξω το 2017, ως Έτος «Εφέδρων και Εθνοφυλάκων», στέλνοντας ένα μήνυμα από εδώ από τη Ρόδο. Είμαστε όλοι Εθνοφύλακες».

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...