Ο Ποσειδώνας και το "στοιχειωμένο" γήπεδο της Καρπάθου, του Μανώλη Δημελλά

 

Ένας διαφορετικός Ποσειδώνας όχι μόνο ζει, μα κυριεύει, σαρώνει ολάκερη τη Δωδεκάνησο! Πρόκειται για το γνωστό αθλητικό σωματείο της Καρπάθου που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, διδάσκει ήθος, οργάνωση και προάγει τις αθλητικές αξίες!

Όσοι ασχολούνται έστω και λίγο με τη μπάλα γνωρίζουν πολύ καλά την ασταμάτητη δράση του πρωταθλητή χωρίς αντίπαλο, που μόνο φέτος κατάφερε κυριολεκτικά το ακατόρθωτο!

Ενώ πέρυσι είχε πέσει κατηγορία και από την Α΄βρέθηκε στη Β΄ερασιτεχνική Δωδεκανήσου, στις φετινές 22 αγωνιστικές, γνώρισε μόνο μια ήττα (εντός έδρας από τον Ευκλή, της Σορωνής Ρόδου) και έφερε 2 ισοπαλίες εκτός, στους υπόλοιπους 19 αγώνες ήταν ο νικητής! Κι όμως παρότι έβγαλε φτερά και ανέβηκε ξανά στην πρώτη κατηγορία, δεν είναι ο κύριος λόγος που το αθλητικό σωματείο κερδίζει βραβεία και όλοι το καμαρώνουν!

Ο Ποσειδώνας Καρπάθου είναι το σωματείο πρότυπο που θα ζήλευε κάθε τόπος, κυριολεκτικά πρόκειται για μια ομάδα-παρέα, μια καρδιά και μια ψυχή όλο το νησί, παραφράζοντας το μότο της ομάδας! Θα περίμενε κανείς στην πορεία του να μη “σκοντάφει” σε γραφειοκρατικές παρόλες, σε κρατικά πρωτόκολλα, ούτε και να πνίγεται στη χαρτούρα. Τα όποια εμπόδια του Αθλητικού Σωματείου θα έπρεπε να βρίσκονται μέσα στα γήπεδα και στην αγωνιστική προσπάθεια να τραβήξει και να παθιάσει όλο και περισσότερους νέους. Κι όμως κάτι φαίνεται πως είναι λάθος, κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη λογική, παρά μόνο με υπερφυσικούς όρους!

Τα πράγματα είναι απλά, ο Ποσειδώνας τα τελευταία χρόνια ανοίχτηκε με αθλητική φόρα και βαρύ όπλο την ειλικρίνια μέσα στη τοπική κοινωνία, έτσι κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, έφτασε λοιπόν σήμερα να προπονεί 200 Καρπαθόπουλα, να κρατά σε φόρμα τη μεγάλη πρωταθλήτρια ομάδα και 6 ποδοσφαιρικά τμήματα, το γυναικείο, εφήβων, παίδων, προπαίδων, τζούνιορ, προτζούνιορ!

Το πρόβλημα, όπως μας το περιγράφει ο πρόεδρος και ψυχή της σημερινής ομάδας, κ. Γιάννης Βιτώρης, ξεκινά από την εντελώς αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην τοποθέτηση του πλαστικού χλοοτάπητα.

Πάνε τρια χρόνια από τότε που η περιφέρεια, έπειτα από αγώνες τις τοπικής κοινωνίας, πήρε την απόφαση για την τοποθέτηση του (κοστολόγιο 150.000 ευρώ), όμως η υπόθεση “κολλάει” και δυσκολεύει πρώτα τη λειτουργία και στη συνέχεια την εξέλιξη του Αθλητικού συλλόγου.

Η κατάσταση φαίνεται πως έφτασε πια στο απροχώρητο, αφού ολόκληρο το Δ.Σ. του Ποσειδώνα αποφάσισε, στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του χλοοτάπητα μέχρι τον προσεχή Αύγουστο,

η ομάδα να Μην αγωνιστεί στην Α΄κατηγορία, αλλά να κατέβει μια ή δυο κατηγορίες χαμηλότερα!

Ο λόγος είναι κυρίως οικονομικός, αφού τα έξοδα θα είναι σχεδόν διπλάσια στην πρώτη κατηγορία και δεν βγαίνουν χωρίς το καινούριο γήπεδο, ενώ υπάρχει και σοβαρότατη δυσκολία ακόμη και στις προπονήσεις, που σήμερα γίνονται σε ένα γήπεδο 5Χ5 (του Δήμου) που δεν κάνει για αυτή τη δουλειά.

Ο πρόεδρος κ. Γιάννης Βιτώρη επανεκλέχτηκε χωρίς αντίπαλο τον περασμένο Οκτώβρη, δεν αμφισβητεί τις προθέσεις των υπεύθυνων και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: “και ο Δήμαρχος Ηλίας Λάμπρος και ο Έπαρχος Γιάννης Μηνατσής, ακόμη και ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, μα και ο πρόεδρος Ενώσεως ποδοσφ. Σωματείων Δωδεκανήσου Παναγιώτης Διακοφώτης, όλοι νιώθουν την αγωνία μας και στέκονται αρωγοί στον Ποσειδώνα. Αλήθεια μήπως υπάρχουν κάποια “παράξενα και ιδιότροπα φαντάσματα” που δεν βλέπουν με καλό μάτι ένα σύγχρονο γήπεδο και μια μεγάλη αθλητική εγκατάσταση στο νησί;”

Η σκέψη του προέδρου πηγάζει από αυτό το περίεργο βάλτωμα, αφού πέρυσι τον Οκτώβριο είχαμε την ολική ακύρωση του διαγωνισμού, ενώ φέτος υπήρξε μια ένσταση που δημιουργεί την τωρινή καθυστέρηση.

Έτσι φεύγουν οι μήνες και ο Ποσειδώνας δεν μπορεί να σχεδιάσει ένα σοβαρό αθλητικό πλάνο, ενώ οι 200 μικροί και μεγάλοι αθλητές του ταλαιπωρούνται για τις προπονήσεις και νιώθουν απογοήτευση για την απαξίωση της μοναδικής ομαδικής αθλητικής διεξόδου που υπάρχει στο νησί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι παράλληλα με την προσπάθεια τοποθέτησης του χλοοτάπητα, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σχεδιάζει και ετοιμάζει τον ηλεκτροφωτισμό του γηπέδου, ενώ ταυτόχρονα είναι σε καλό δρόμο και η ολοκλήρωση της νομιμοποίησης του οικοπέδου, που θα ανοίξει το δρόμο για πιο μεγάλα όνειρα.

Ο Γιάννης Βιτώρης, που τον Μάρτιο βραβεύτηκε από τον Δήμο Ρόδου, στα 5α Αθλητικά Βραβεία, για την συνολική παρουσία του Ποσειδώνα μέσα και έξω από τα γήπεδα, οραματίζεται στην περιοχή του σημερινού γηπέδου έναν πολυχώρο αθλητισμού βολικό και προσβάσιμο για όλους όσοι ζουν ή βρίσκονται πάνω στην Κάρπαθο.

Εκτός από το ποδόσφαιρο, στα σκαριά είναι ομάδες Μπάσκετ και Βόλλει, ένα γήπεδο 5Χ5 και γιατί όχι, ακόμη και ένα κλειστό αθλητικό κέντρο που έχει ανάγκη το νησί.

Παράλληλα οι παθιασμένοι φίλοι του Ποσειδώνα ετοιμάζονται για το παραδοσιακό καλοκαιρινό τουρνουά της Καρπάθου, το οποίο έχει την ευθύνη και την εποπτεία του αναγνωρισμένου Σωματείου.

Επιτέλους υπάρχει επίσημη άδεια πρωταθλήματος και κάτι ακόμη σπουδαιότερο, επίσημη διαιτησία, ενώ η όλη διοργάνωση θα είναι κάτω από την αιγίδα της Ενώσεως Ποδοσφ. Σωματείων Δωδεκανήσου, έτσι ένας σπουδαίος θεσμός, που αφορά και παθιάζει όλα τα χωριά του νησιού, γίνεται ακόμη πιο μεγάλος, ώριμος και πιο ανοιχτός σε όλο το νησί.

Επίσης πολύ σύντομα μας περιμένει και μια έκπληξη, αφού ο Ποσειδώνας θα αφήσει το πετυχημένο και πολυδιαβασμένο blogspot και θα αποκτήσει τη δική του ιστοσελίδα, το σπίτι του στο παγκόσμιο δίκτυο!

Εκείνος που είπε ότι οι παλαιοί Θεοί έχουν πεθάνει τελικά δεν γνωρίζει τίποτα, πρέπει να περάσει από την Κάρπαθο, να δει τον πρωτο-κανακάρη του νησιού, έναν Ποσειδώνα-αθλητή στα καλύτερα του, να αφήνει στην άκρη όπλα-τρίαινες και μάχεται για τη νίκη, αλλά, ίσως το σπουδαιότερο, να χειροκροτεί δίχως κανένα κόμπλεξ τον αντίπαλο…

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...