Ο Μανώλης Γλυνός στη Λέρο - "Οι κάτοικοι των νησιών μας, αξίζουν να ζουν σε μία Περιφέρεια τεσσάρων εποχών  όχι σε μία Περιφέρεια Χειμερίας Νάρκης."

Δελτίο Τύπου της «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου»

Επίσκεψη του Υποψήφιου Περιφερειάρχη

κ Μανώλη Γλυνού στην Λέρο.

"Η ειλικρινής και αποδοτική συνεργασία μεταξύ δήμων και Περιφέρειας προϋπόθεση για την ανάπτυξη των νησιών μας"

"Οι κάτοικοι των νησιών μας, αξίζουν να ζουν σε μία Περιφέρεια τεσσάρων εποχών  όχι σε μία Περιφέρεια Χειμερίας Νάρκης."

 

    Ολοκληρώνοντας την τριήμερη  περιοδεία του στην Κάλυμνο, ο  επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» κ Μανώλης Γλυνός, , αφίχθη στη Λέρο το βράδυ της Πέμπτης όπου θα παραμείνει μέχρι το Σαββάτο.

            Το πρωί της Παρασκευής, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης κ Μανώλης Γλυνός επισκέφτηκε το Δημαρχείο όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια και μέλη της δημοτικής αρχής.

            Κατά την συνάντηση  συζητήθηκαν τα σημαντικότερα τοπικά ζητήματα για τα οποία ο δήμος Λέρου επιζητεί την συνεργασία της Περιφέρειας για την επίλυση τους.

            Αναλυτικότερα δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα υλοποίησης έργων που θα συμβάλουν στην επαρκή υδροδότηση του νησιού.  Συγκεκριμένα αναλύθηκε το ιστορικό των προβλημάτων ανάμεσα σε Περιφέρεια και Υπουργείο Γεωργίας που εμποδίζουν την ολοκλήρωση των έργων  που θα καταστήσουν λειτουργικό το φράγμα στο Παρθένι. Αντίστοιχα τεκμηριώθηκε η απαίτηση κατασκευής νέων δικτύων διανομής του νερού.

            Παράλληλα έγινε εκτενής αναφορά στην απαίτηση επιδιόρθωσης του επαρχιακού δικτύου, αρμοδιότητας της Περιφέρειας, το οποίο χρήζει άμεσων παρεμβάσεων βελτίωσης του οδοστρώματος και στη συνέχεια των κατάλληλων διαγραμμίσεων.

            Επίσης τεκμηριώθηκε η σημασία της αποσυμφόρησης, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, των δύο δομών υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και παράτυπων οικονομικών μεταναστών, ώστε να μην υπερβαίνουν πληθυσμιακά την προβλεπόμενη χωρητικότητα. Άλλωστε ο υπερπληθυσμός στις δομές, συμβάλει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και στην έλλειψη επαρκών υδάτινων πόρων του νησιού.

            Σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της κατασκευής και λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, αλλά και στις δράσεις ανακύκλωσης που ήδη εφαρμόζονται.

            Τέλος αναλύθηκε η σημασία επέκτασης ή χωροθέτησης νέου αεροδρομίου σε συνδυασμό με συγχρονισμένες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με τα γύρω νησιά ως προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη της Λέρου.

            Κλείνοντας την συζήτηση τόσο ο κ Γλυνός όσο και ο κ Κόλιας συμφώνησαν στην ανάγκη αγαστής και αποδοτικής συνεργασίας μεταξύ δήμου και Περιφέρειας ως προϋπόθεση για την πρόοδο των νησιών μας.

            Σε δηλώσεις που ακολούθησαν,  ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ Γλυνός αφού προέβη σε εκτενή αναφορά όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν δεσμεύτηκε ότι ως επόμενη Περιφερειακή Αρχή θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην επίλυση τους.

            Παράλληλα δήλωσε τα εξής: " Οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της Λέρου σε συνάρτηση με τα γειτονικά νησιά, είναι πολύ μεγάλες.            

            Η Λέρος μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει την ξεχωριστή ονομαστική της ταυτότητα ως προορισμός  (brand destination name) εφόσον συμβάλει η Περιφέρεια στο πλαίσιο της Τουριστικής προβολής.

            Όλα αυτά όμως είναι εφικτά αν ταυτόχρονα, η Περιφέρεια συμβάλει όπως οφείλει στην επίλυση του θέματος επάρκειας νερού με την λειτουργία του φράγματος στο Παρθένι. Αλλιώς θα μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς επάρκεια φυσικών πόρων και μία Περιφέρεια σε ρόλο παρατηρητή.

            Ανάλογη πρέπει να είναι η αρωγή της Περιφέρειας για να θεσμοθετηθούν επαρκείς συγχρονισμένες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με τα γύρω νησιά.

            Αντίστοιχη είναι η ευθύνη της Περιφέρειας για ένα ασφαλές και σύγχρονο επαρχιακό οδικό δίκτυο, για το οποίο δυστυχώς χάθηκαν 4 χρόνια.

            Περιφέρεια και Δήμοι, με πνεύμα συνεργασίας και συνέργιας χωρίς ανταγωνισμούς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των νησιών μας.

            Οι κάτοικοι των νησιών μας, αξίζουν να ζουν σε μία Περιφέρεια τεσσάρων εποχών όχι σε μία Περιφέρεια Χειμερίας Νάρκης."

Ο κ Γλυνός θα παραμείνει στην Λέρο, μέχρι το πρωί του Σαββάτου 8/12/2018 , όπου θα συνεχίσει επαφές και συναντήσεις με στελέχη και υποστηρικτές της Παράταξης,  οπότε θα μεταβεί στη Ρόδο.

            Από το γραφείο τύπου.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...