"Ο Επίτροπος Μοσκοβισί λέει ότι ο ΦΠΑ των νησιών εξαρτάται από την Κυβέρνηση"

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού με θέμα «Μεταφορικό ισοδύναμο και εξαίρεση της Καρπάθου». Την ερώτηση προσήλθε για να απαντήσει ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός χαρακτήρισε μεγάλη αδικία την εξαίρεση της Καρπάθου από το μεταφορικό ισοδύναμο και δίκαιο τον ξεσηκωμό των κατοίκων και των τοπικών αρχών, ιδιαίτερα όταν η Κάρπαθος εξαιρέθηκε από την Κυβέρνηση και από την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε αντίθεση με τα περισσότερα νησιά. Ως προς αυτό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε ότι δεν έχει εξαιρεθεί το νησί και ότι είναι πιθανόν να ενταχθεί στο πιλοτικό στάδιο του μεταφορικού ισοδύναμου.

Αναφορικά με το μεταφορικό ισοδύναμο ο Αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η διαχρονική του διεκδίκηση αφορούσε συνθήκες με ήδη μειωμένο ΦΠΑ, δηλαδή ως επιπλέον μέτρο νησιωτικής πολιτικής, και σε καμία περίπτωση ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είπε ότι δεν είναι αλήθεια αυτό που η Κυβέρνηση κατά καιρούς ισχυρίζεται ότι, δηλαδή, της επιβλήθηκε να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά. Για να το λόγο αυτό, διάβασε και κατέθεσε την απάντηση προς το Ευρωκοινοβούλιο του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, στην οποία ο Επίτροπος αναφέρει ρητά ότι η ευθύνη αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά ανήκει στην Κυβέρνηση και ότι η ισχύουσα ευρωπαϊκή οδηγία επιτρέπει στην Κυβέρνηση να μειώσει το ΦΠΑ έως και 30% σε περιοχές που εκείνη θα επιλέξει. Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Οικονομικών αναφέρει:

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το άρθρο 120 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (οδηγία ΦΠΑ), εξακολουθεί να επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζει συντελεστές μέχρι 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα και νησιά.

Δεν υπάρχουν σχέδια τροποποίησης του εδαφικού πεδίου εφαρμογής της οδηγίας ΦΠΑ.

Μολονότι η Επιτροπή παρακολουθεί τη φορολογική πολιτική στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), η ευθύνη για τη φορολογική πολιτική και τις επιλογές ως προς τον φόρο προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) εναπόκειται στις ελληνικές αρχές.

Αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά εξαιτίας της μετανάστευσης, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι πρόθυμα να συζητήσουν προτάσεις των ελληνικών αρχών όσον αφορά τον καλύτερο δυνατό τρόπο υποστήριξης των πληττόμενων κοινοτήτων, υπό την προϋπόθεση ότι οι προτάσεις αυτές συνάδουν με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και ότι λαμβάνουν υπόψη τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια.»

Ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε στον Αντιπρόεδρο Κρεμαστινό ότι όντως οι θεσμοί δεν αρνήθηκαν ότι μπορεί η Ελλάδα να έχει μειωμένο ΦΠΑ για να κάνει νησιωτική πολιτική. Είπε όμως ότι οι θεσμοί ισχυρίζονται ότι ο μειωμένος ΦΠΑ σχετίζεται με τη φοροδιαφυγή, πράγμα για το οποίο ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι δεν έχει πειστεί. Επιπλέον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφώνησε με τις προτάσεις του Αντιπροέδρου της Βουλής για αυστηροποίηση των μέτρων για τους φοροδιαφεύγοντες, αποδεχόμενος επίσης ότι η Κυβέρνηση φάνηκε υπεραισιόδοξη όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο αποδεικνύεται πιο πολύπλοκο από όσο αρχικώς είχαν εκτιμήσει.

Παρά την αυτοκριτική και τις παραδοχές του, ο Υπουργός Οικονομικών δεν δεσμεύτηκε για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...