Ο δήμος Καρπάθου τίμησε το Χανιώτη Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΆΘΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΧΑΝΙΩΤΗ ΣΜΗΝΑΓΟ ΚΩΣΤΑ ΗΛΙΑΚΗ -"Όσα χρόνια και αν περάσουν, οι μνήμες επιστρέφουν σε εκείνη την γκρίζα και σκοτεινή ημέρα, της 23ης Μαΐου 2006, όταν ο Κώστας Ηλιάκης, κατά τη διάρκεια αερομαχίας στα ανοιχτά της Καρπάθου, έχασε την ζωή του, σε ηλικία 36 μόλις ετών." δήλωσε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Δήμαρχος κ. Ηλίας Ανδρ. Λάμπρος στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που Πραγματοποιήθηκαν σήμερα 18/05 στην Κάρπαθο. Αν και έχουν συμπληρωθεί ήδη δώδεκα χρόνια, από το τραγικό αυτό συμβάν, ο Δήμος Καρπάθου τίμησε και φέτος τη μνήμη του Χανιώτη Σμηναγού με την παρουσία : - του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού. - του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Γάκη - της Βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ κας Ευαγγελίας Βαγιωνάκη -του Βουλευτή της ΝΔ κ. Μάνου Κόνσολα - του Βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ . Χρήστου Παππά -του Βουλευτή της ΑΝΕΛ κ. Δημήτρη Καμμένου - του Βουλευτή της ΑΝΕΛ κ. Κωνσταντίνου Κατσίκη -του Βουλευτή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κ. Σπύρου Δανέλλη -του Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου ΠΝ κ. Ευαγγ. Αποστολάκη -Αρχηγού Στόλου Αντιναύαρχου Ιωάννη Παυλόπουλου -του Α/ ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου - του επίτιμου Αρχηγού ΓΕΑ Πτέραρχου (ι)ε. α. Γιώργου Αυλωνίτη -του Αντιδημάρχου Χανίων κ. Κονταξάκη του κ. Κυριάκου Βιβιδάκη, πρ. Δήμαρχος Χανίων -του Δ/ντή ΓΕΑ /Α4 κ. Γεώργου Βαγενά - του Δ/τή της 95 ΑΔΤΕ Γρηγόριου Ρουμάνη -της οικογένειας του Φίλιππου Ηλιάκη - του Επάρχου Καρπάθου - Κάσου κ. Γιάννη Μηνατσή - του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτρίλλη Θ. - Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων Δ. Καρπάθου - Δημοτικών Συμβούλων Χανίων - του Ιερού Κλήρου Καρπάθου και Χανίων. -Στρατιωτικών αρχών της Καρπάθου = του Πολιτευτή Δωδεκανήσου κ. Στέφανου Δράκου -Του Προέδρου της ΝΟΔΕ Δωδ/σου κ. Παύλου Μπακίρη- -ΜΜΕ Αθηνών και Χανίων. -Αντιπροσωπείας μαθητών των σχολείων της Καρπάθου

Με τη λήξη των εκδηλώσεων στο Μνημείο του αείμνηστου Σμηναγού, ο Δήμος Καρπάθου παρέθεσε γεύμα εις μνήμη του στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο Ευαγγελίστριας Πηγαδίων.

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΗΛΙΑΚΕΙΑ 2018

Με αισθήματα Δέους, Σεβασμού, Συγκίνησης, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στο ακριτικό νησί της Καρπάθου, για να τιμήσουμε τη μνήμη ενός Αληθινού Πατριώτη,ενός Φλογερού Μαχητή της Ελευθερίας, του Χανιώτη Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη. Βρισκόμαστε και φέτος εδώ, Πολιτεία, Εκκλησία, Οικογένεια, Συνάδελφοι και φίλοι του, για δωδέκατη συνεχή χρονιά μπροστά στο Μνημείο του , Για να υποκλιθούμε μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας του. Να δηλώσουμε την τιμή και την ευγνωμοσύνη μας προς τον άξιο αυτό βλαστό της Γενναιότητας και Ελευθερίας , Που τώρα άνθισε και ευωδιάζει το άρωμα της Πατρίδας μας. Όσα χρόνια και αν περάσουν, οι μνήμες επιστρέφουν σε εκείνη την γκρίζα και σκοτεινή ημέρα , της 23ης Μαΐου 2006, όταν ο Κώστας Ηλιάκης, κατά τη διάρκεια αερομαχίας στα ανοιχτά της Καρπάθου, έχασε την ζωή του, σε ηλικία 36 μόλις ετών. Επισήμως, ο θάνατος του αποδόθηκε σε «ατύχημα» που προήλθε από «ανθρώπινο λάθος» του Τούρκου πιλότου με τον οποίο ενεπλάκη σε αερομαχία. Οι μαρτυρίες όμως και οι αναφορές αποκαλύπτουν ότι ο Έλληνας Σμηναγός δέχθηκε απροκάλυπτα δολοφονική επίθεση από το τουρκικό μαχητικό που καταδίωκε.

Βαριά λοιπόν η ευθύνη.

Και όσο περνούν τα χρόνια γίνεται ακόμη βαρύτερη.

Και δυσβάστακτο το χρέος να απευθύνουμε τον λόγο Δώδεκα Χρόνια μετά , σε έναν γνήσιο φιλοπάτρη, σε έναν κορυφαίο Αγωνιστή της Πατρίδας μας.

Θα προσπαθήσω λοιπόν, να απευθυνθώ σε εσένα , αείμνηστε Σμηναγέ… Με όση ειλικρίνεια μας επιτρέπουν τα τελευταία γεγονότα. Και σου λέω ότι δεν άλλαξε τίποτα από τότε που έφυγες… Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται στο Αιγαίο. Έντονες προκλήσεις. Εντονότατες. Συνεχείς. Αδιάκοπες. Συνεχιζόμενες.

Τα τελεσίγραφα από την γείτονα χώρα προς την Ελλάδα μας είναι ξεκάθαρα. Δεν πρόκειται, λένε, να επιτρέψει ποτέ να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πρόσφατα ο Αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων . Για αυτό και ανακοίνωσε ο ίδιος πριν λίγες ημέρες ότι θα πρέπει να ληφθούν με αποφασιστικότητα όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ένα από τα περιβόητα μέτρα ίσως είναι και αυτό που, ακούσαμε πρόσφατα, δια στόματος του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος φαίνεται πως ξαναθυμήθηκε το αγαπημένο του θέμα «τριβής» με την Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, έδωσε εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών, να δοθούν στην δημοσιότητα όλα τα απόρρητα έγγραφα που αφορούν τη συγκεκριμένη Συνθήκη. «Για να μάθει» , όπως είπε « ο Τουρκικός λαός την αλήθεια» Να αποκατασταθούν οι «αδικίες» που προέκυψαν γα τη χώρα του , στον απόηχο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης.

Αείμνηστε Σμηναγέ,

Και μέσα σε όλα αυτά, αναμένουμε εναγωνίως την απελευθέρωση των δύο μονίμων στελεχών του ελληνικού στρατού που συνελήφθησαν από Τούρκους σε οριογραμμή στις Καστανιές του Έβρου, χωρίς να υπάρξει συμπλοκή…. και κρατούνται από τις αρχές της γειτονικής χώρας στην Αδριανούπολη εδώ και τρεις μήνες! Αείμνηστε Σμηναγέ, Τίποτα δεν άλλαξε από τότε που έφυγες…. Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018, βρήκε άδικο θάνατο στον ουρανό της Σκύρου ο συνάδελφός σου Σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος. Αυτό μπορεί και να το γνωρίζεις… Μπορεί και να τον συνάντησες κάπου στον ουρανό και να αγκαλιαστήκατε….

Αείμνηστε Σμηναγέ, Τίποτα δεν άλλαξε από τότε που έφυγες… όλοι οι εν ζωή συνάδελφοί σου συνεχίζουν τον αγώνα τους καθημερινά, με προσήλωση στην Πατρίδα μας, με ενότητα και σθένος ψυχής Γιατί δεν αλλάζει ποτέ και αυτό: Η Εθνική μας επιβίωση, η εθνική μας ασφάλεια, απαιτεί ΕΝΟΤΗΤΑ. ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ- ΟΧΙ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ. Κυρίες και κύριοι, Τίποτε δεν θα αλλάξει όσα χρόνια και αν περάσουν ενθυμούμενοι την 23η Μαϊου 2006. Αφενός διότι η Άξια ηγεσία των Ενόπλων μας Δυνάμεων είναι εγγυητής της εδαφικής μας ακεραιότητας αφετέρου εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι των ακριτικών νησιών του Αιγαίου θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στα ιδανικά και στις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκε ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης και όλοι όσοι θυσιάζονται υπέρ της Πατρίδας. Θα είμαστε πάντα σε ετοιμότητα, προστατεύοντας και φυλάγοντας τον τόπο μας. Αείμνηστε Σμηναγέ Κώστα Ηλιάκη, Σκύβουμε σήμερα το κεφάλι, για να αποδώσουμε τιμή στο μεγαλείο σου. Η Πατρίδα σε ευγνωμονεί. Και θα σε ευγνωμονεί. ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...