Ο Δήμαρχος Καρπάθου απαντά, του Μανώλη Δημελλά

(https://www.youtube.com/watch?v=AsMZ0tMVXrk&feature=youtu.be)

-Για καλό και για κακό κράτα και κανένα φακό μαζί σου...η νύχτα στο νησί είναι...σκοτεινή.

-Ααα, άλλο βάσανο και τα σκουπίδια...δεν υπάρχει κάδος εδώ γύρω...

Άραγε αυτά είναι τα προβλήματα της Καρπάθου; τι συμβαίνει στην “καθημερινότητα” του νησιού;

Οι απαντήσεις βρίσκονται στο Δήμο του νησιού και εκείνος που ψάχνει καλοπροαίρετα την αλήθεια και στέκει μακριά από υστεροβουλίες, δεν έχει παρά να ρωτήσει, να μάθει τι τρέχει κι έπειτα να δώσει τη δική του εκτίμηση σε ζητήματα αποτελεσματικότητας, ικανότητας και διαχείρισης της σημερινής διοίκησης.

Με άνεση και ευθύτητα, χωρίς περιστροφές ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρος, άνοιξε τα χαρτιά του μπροστά στην κάμερα και έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν το νησί.

Το ραντεβού μας κλείστηκε για το πρωί της Παρασκευής,22 Ιουλίου 2016, στο γραφείο του, στον πρώτο όροφο του Δήμου της Καρπάθου.

Η κουβέντα μας αυτή δεν γινόταν να είναι σύντομη, πολλά τα ανοιχτά θέματα και ακόμη πιο πολλές οι «ιπτάμενες παρόλες» των καφενείων, που μπορεί να προσδιορίζουν υπαρκτά προβλήματα και να βοηθούν στις ζυμώσεις, ωστόσο παραμένουν σταθερά στα αποδυτήρια και κάθε τόσο ρίχνουν τη μπάλα της ενημέρωσης και των λύσεων στις κερκίδες, αφού οι ανώνυμες κριτικές στην ουσία δεν καταλήγουν πουθενά.

Το πρώτο που οφείλω να κρατήσω είναι η ανάγκη του Δημάρχου να επικοινωνήσει, να παρουσιάσει ανοιχτά όλα τα θέματα που απασχολούν το νησί και να μας δώσει επίσημα και από πρώτο χέρι τη δική του άποψη, την εικόνα που έχει από το εσωτερικό των γεγονότων.

Ο κ. Λάμπρος πρώτα από όλα ευχαρίστησε κάθε Καρπάθιο που αγωνίστηκε και εξακολουθεί να αγωνίζεται και να προσφέρει σε έναν τόπο, που όπως χαρακτηριστικά επαναλαμβάνειείναι ο πιο όμορφος και ο πιο φιλόξενος του κόσμου!Το λέει και το πιστεύει!

Στη συνέχεια δεν δίστασε να αγγίξει και θέματα που αφορούν το εσωτερικό της παράταξης του, μίλησε με ηχηρό συναίσθημα και δεν έκρυψε την έλλειψη συνεργασίας, την έλλειψη ενότητας, που χαρακτηρίζει την ομάδα του, όμως ο ίδιος δηλώνει παρόν, δείχνει υπομονή και φανερώνει την πρόθεση για ουσιαστικές αλλαγές στις θέσεις κλειδιά. Σύντομα λοιπόν θα περιμένουμε να δούμε μια ανανέωση μέσα στον Δήμο Καρπάθου που θα βοηθήσει στο σπάσιμο της δυσλειτουργίας.

Πριν περάσω στις θεματικές ενότητες αξίζει να σταθούμε στην απολογιστική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Αν και η συνεδρίαση αυτή γίνεται για να ενημερωθεί το κοινό και να πάρουν θέση όλοι οι Δημότες τις Καρπάθου, για ακόμη μια χρονιά συμμετείχαν μόνο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι!Απουσίαζαν οι διαφορετικές φωνές των Δημοτώνπου θα έδιναν ουσία και ταυτότητα στην Συνεδρίαση. Ποιος έχει την ευθύνη για την μη συμμετοχή των δημοτών; μήπως εμείς, οι πολίτες, που διαλέγουμε τη βολή μας και επιλέγουμε να είμαστε περισσότερο οπαδοί και θεατές;

Από την άλλη τα προβλήματα του νησιού είναι αρκετά.Σε κάθε πηγαδάκι κυριαρχεί μια λέξη, η «καθημερινότητα»!

Η φράση αυτή ήταν γραμμένη στη σημαία της νικήτριας παράταξης του Ηλία Λάμπρου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι με αυτήν κατάφερε να κερδίσει και την πλειοψηφία του Δήμου!

Από τη μια οι ελλείψεις στο Δημοτικό φωτισμό πλακώνουν και σκοτεινιάζουν το νησί και από την άλλη τα σκουπίδια, κάνουν αρκετούς Καρπάθιους να νιώθουν άβολα και δυσαρεστημένοι να αμφιβάλλουν.Τι έχει συμβεί;

Ο κ. Ηλίας Λάμπρος παρουσιάζει τα γεγονότα που οδήγησαν στο φετινό καλοκαίρι, δίνει την δική του θέση για τα ζητήματα που καίνε τον τόπο και δεν διστάζει να αναλάβει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις και τα λάθη των υπηρεσιών!

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος προσδιόρισε τον πυλώνα της προεκλογικής εκστρατείας του, τον τουρισμό, μίλησε για τις προοπτικές και χαρακτήρισε μονόδρομο την τουριστική ανάπτυξη, δεν ξέχασε ακόμη και για τον κ. Μανώλη Κρητσιώτη και την αποχώρηση από μια θέση κλειδί, τον τουριστικό σχεδιασμό της Καρπάθου.

Προχωρήσαμε και αγγίξαμε ένα θέμα «φωτιά», που δίχασε ακόμη και την παράταξη που ελέγχει τον Δήμο της Καρπάθου!Το κυκλοφοριακό, τις μονοδρομήσεις και την ξαφνική επιστροφή στο παλιό, μακριά από σχέδια, σενάριο. “Αυτό τελικά ήθελε ο κόσμος” λέει ο Δήμαρχος.

Εδώ ο κ. Ηλίας Λάμπρος δεν έκρυψε τα αρνητικά του συναισθήματα, μίλησε ανοιχτά και ανέπτυξε το σκεπτικό των αλλαγών αλλά και της επιστροφής στο δρόμο διπλής κυκλοφορίας. Και έκλεισε με αιχμές, λέγοντας«όποιος θεωρεί ότι εξυπηρέτησα συμφέροντα είμαι εδώ και περιμένω να τον ακούσω!»

Ένα ακόμη δύσκολο θέμα είναιτο λιμάνι και η μελέτη για την επέκταση του.

Πολλές οι διαφωνίες και μάλιστα από ειδικούς! Ναυτικοί, καπεταναίοι και από αυτούς αρκετοί είναι οι Καρπάθιοι, προτείνουν να αλλάξει ριζικά ο σχεδιασμός της Καρπάθου, να μεταφερθεί το λιμάνι στην περιοχή του Βρόντη και έτσι, σύμφωνα με τις δικές τους προτάσεις:«το νησί θα αποκτήσει ένα σύγχρονο και ασφαλές λιμάνι για όλα τα πλοία».

Η απάντηση του Δημάρχου Καρπάθου ξεκαθαρίζει το τοπίο:«ακόμη δεν έχει παραδοθεί η μελέτη για το υπάρχων λιμάνι, σήμερα δεν γνωρίζουμε την τελική πρόταση», αναρωτιέται λοιπόν ο κ. Λάμπρος:« μήπως πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο στο σχέδιο που παλεύουμε να γίνει πολλά χρόνια; Ή είναι καλύτερο να ξεκινήσουμε έναν καινούριο αγώνα, μια νέα πρόταση, που ωστόσο δεν γνωρίζω αν είναι σύμφωνο όλο το νησί;».

Ο Ηλίας Λάμπρος ξεκαθαρίζει τη θέση του, έχει αποφασίσει να περιμένει την τελική πρόταση του μελετητή και εάν δεν πληρεί τις προδιαγραφές και τους όρους για ένα σύγχρονο λιμάνι τότε θα επαναπροσδιορίσει τους στόχους του!

Στη συνέχεια παρουσίασε την πορεία όλων των μεγάλων έργων υποδομής της Καρπάθου, ΧΥΤΑ, βιολογικός, Νοσοκομείο, κατασκευαστικά έργα, όμως στάθηκε στο έργο που σύμφωνα με εκείνον έχει ζωτική σημασία για την εξέλιξη του νησιού. Πρόκειται για το νερό και τοΦράγμα Σχοινά, αν και σήμερα έχει σταματήσει τις εργασίες του ο ίδιος πιστεύει ότι θα ολοκληρωθεί και με τις αναγκαίες τροποποιήσεις θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα τις λειψυδρίας που με την φετινή ανομβρία, το «Νερό» γίνεται ένα από τα κύρια και πιο σοβαρά προβλήματα της Καρπάθου.

Η περιπέτεια με το καταφύγιο σκαφών αναψυχής, την Μαρίνα των Πηγαδίων δεν γινόταν να μην μπει στη κουβέντα, όπως και η υπόθεση για το διεθνέςαεροδρόμιο στον Αφιάρτηκαι η πώληση του.

Μια γεύση που απομένει από την κουβέντα με τον κ. Ηλία Λάμπρο είναι η ανάγκη του να ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα ατομικά συμφέροντα-ζητήματα όταν αυτά τρυπώνουν στο Δήμο. Θα επαναλάβει αρκετές φορές:

«Γίνεται κανείς Δήμαρχος Καρπάθου όχι επειδή το θέλει ο ίδιος, μα γιατί τον διαλέγει το σύνολο του καρπαθιακού λαού».

Για τους πολίτες που στέκουν μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες και θέλουν να γνωρίζουν μα και να εκφράζουν την άποψη τους, η κουβέντα με την Δήμαρχο της Καρπάθου είναι αποκαλυπτική.

Συμφωνία με αποδοχή στα λεγόμενα του Δημάρχου; Ή διαφωνία και ρήξη;

Καταρχήν το ζήτημα είναι να υπάρχει ενημέρωση και πρόθεση-διάθεση για συμμετοχή, έστω κι αν δεν ταιριάζουν οι εκτιμήσεις και οι απόψεις μας.

Αλήθεια πόσο καλά γνωρίζουμε τα θέματα του νησιού μας; Πόσο ανοιχτά μιλάμε στους υπεύθυνους για όλα αυτά;

Πόσοι είναι εκείνοι που κρύβονται και μέσα από την ανωνυμία τους κάνουν μικροπολιτική με πρίσμα τα δικά τους συμφέροντα;

Σίγουρα δεν τα μάθαμε όλα, όμως κάναμε ένα βήμα μπροστά.

Υ.Γ. Προσωπικά χαίρομαι την όποια κριτική, όταν αυτή έρχεται από πολίτες που αμφισβητούν με επιχειρήματα, θα ήθελα λοιπόν να ακούσω και μια φωνή για εκείνον τον φονιά, που κρέμασε τα δυο σκυλιά στο Αρδάνι, να ακούσω σκληρά λόγια για κάποιον άλλο τύπο του νησιού που έριξε δηλητήριο και ξεπάστρεψε τέσσερις ακόμη σκύλους στο Πλατύολο!

Μήπως αυτές οι τελευταίες πράξεις δεν είναι ένα δείγμα και αποκαλύπτουν τα όρια της παιδείας και του πολιτισμού που κουβαλάμε;

https://www.youtube.com/watch?v=AsMZ0tMVXrk&feature=youtu.be ....εδώ η κουβέντα με τον Δήμαρχο Καρπάθου... Μανώλης Δημελλάς

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...