Ο Αριστοτέλης Παυλίδης για την επετειο της 31ης Μαρτίου 1947

Ο τ. Βουλευτής – Υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης, κατά την παρέμβαση στην πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου υπεγράμμισε: -«Η 31η Μαρτίου 1947 αποτελεί εξαιρετικό ορόσημο στη μακρά πορεία της Δωδεκανήσου προς την Ενσωμάτωση στον κορμό της Μητροπολιτικής Ελλάδας. Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος και η μεθοδικότητα με την οποία η Μητέρα Πατρίδα οργάνωσε τον επαναπατρισμό της Δωδεκανήσου προ ενάρξεως της «προσαρτήσεως» και προετοίμασε την παραπέρα πορεία των ελευθέρων, πλέον, νησιών μας. Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις αγκάλιασαν με στοργή τους Δωδεκανησίους, τους εφοδίασαν με ειδικούς μηχανισμούς κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και με δυνατότητες προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς τους που τη διαφύλαξαν επί 630 χρόνια.

Οι Δωδεκανήσιοι, εργατικοί, επίμονοι, ιδιαιτέρως δραστήριοι, αξιοποίησαν κάθε θετική χειρονομία της Πατρίδας και κατόρθωσαν να παρουσιάσουν το Δωδεκανησιακό οικονομικό θαύμα, αυτό που ατυχώς υφίσταται κατά καιρούς πλήγματα.

Από τη ημέρα που υψώθηκε στον ιστό του διοικητηρίου της Ρόδου, αλλά και σ’ όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου η κυανόλευκος, και μέχρι σήμερα, οι Δωδεκανήσιοι δημιουργούν, είναι παρόντες στα σύνορα και διακηρύττουν την αναμφισβήτητη Ελληνικότητα των νησιών μας.

Το «Έτος Δωδεκανήσου», κατέληξε ο κύριος Παυλίδης, είναι μια ευκαιρία για προβολή εντός και εκτός Ελλάδος της ιστορίας μας, της προσφοράς μας στους αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία, αλλά και της αξιώσεως να τύχουμε και πάλι, υπό τις παρούσες συνθήκες, ιδιαίτερης προσοχής. Μας δίδεται επίσης η ευκαιρία αξιοποιήσεως του ιστορικού υλικού, του συγκεντρωμένου κυρίως στα Δωδεκάνησα και προ πάντων στους κόλπους των Γενικών Αρχείων του Κράτους, τα οποία πρέπει να αποκτήσουν επιτέλους την κατάλληλη στέγη.

Είναι δε καιρός ο Δήμος Ροδίων, μετά τη χθεσινή επιτυχή πρωτοβουλία του, να προβάλει τη σημασία της 31ης Μαρτίου 1947 και σε συνεννόηση με την περιφέρεια Ν. Αιγαίου, να οργανώσουν την έκθεση της πορείας της Δωδεκανήσου προς την Ενσωμάτωση, με στόχο αυτή να «ανοίξει» στις 9 Μαΐου, την ημέρα δηλαδή της λήξεως του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...