Οι φύλακες των συνόρων - του Θάνου Ζέλκα

ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ -Σ’ έναν ιδανικό κόσμο τα σύνορα θα ήταν περιττά και προφανώς η φύλαξή τους άσκοπη. Οι λαοί μονιασμένοι θα μπορούσαν να μοιράζονται τη γνώση και τα αγαθά τους για το καλό του πλανήτη και της ανθρωπότητας. Δυστυχώς όμως αυτό φαίνεται πως είναι κάτι εντελώς ουτοπικό και πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το κατορθώσουμε ποτέ.

Καμιά χώρα δεν είναι μόνη της στον κόσμο. Όλες γειτνιάζουν με κάποια άλλη και συνήθως με κάποιο γείτονά τους έχουν ένα μεγάλο ή μικρό πρόβλημα. Εμείς λόγω της γεωστρατηγικής μας θέσης είναι απόλυτα λογικό να έχουμε αρκετά προβλήματα με τους γείτονές μας. Άρα κρίνεται τουλάχιστον αναγκαίο να φυλάσσουμε τα σύνορά μας με κάθε τρόπο.

Αυτής της αναγκαιότητας θύμα ήταν και ο Σμήναρχος Μπαλταδώρος, που κατέπεσε με το αεροπλάνο του έξω από τη Σκύρο ύστερα από αναχαίτιση εχθρικών αεροπλάνων. Θύμα του καθήκοντος και της αφοσίωσης να φυλάει την πατρίδα, την ίδια ώρα που άλλοι την πληγώνουν απερίσκεπτα.

Έπεσε για να μπορούμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι να εκφραζόμαστε και να κινούμαστε ελεύθερα. Για να μπορεί ο καθένας μας ακόμα και να αμφισβητήσει την υπέρτατη αυτή θυσία για το ευρύτερο καλό. Για να μπορεί ακόμα και ο ηλίθιος να θεωρεί την απώλεια του εργατικό ατύχημα. Για να μπορεί ακόμα κι αυτός να υποστηρίζει με σθένος ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του. Για να μπορεί ακόμα κι αυτός να χλευάζει τα ιερά και τα όσια ενός ολόκληρου Έθνους.

Προφανώς κάθε φορά που αυτά τα παλικάρια σηκώνονται με τα αεροπλάνα τους δεν σκέπτονται πόσο μπορεί να μας πληγώσει όλους η χώρα μας. Σκέπτονται πρωτίστως ότι για να μπορεί να μας πληγώνει, οφείλουμε να τη διατηρήσουμε ακέραια. Ύστερα μπορούμε να διαμαρτυρηθούμε με όποιο τρόπο πιστεύει ο καθένας. Αλλά για να διαμαρτυρηθεί κάποιος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ελεύθερη χώρα.

Η χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει υιοθετήσει μια φιλειρηνική πολιτική με έμφαση στην ασφάλεια και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής και ουσιαστικά αποτελεί τον παράγοντα σταθερότητας των Βαλκανίων. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι και η “γειτονιά” υιοθέτησε πλήρως τη στάση μας. Κάποιοι ακόμα και σήμερα εγείρουν ζητήματα αλύτρωτων πατρίδων, προσβλέποντας στην κατάκτηση των δικών μας εδαφών.

Το ότι επιδιώκουμε την ειρήνη και την αρμονική συνύπαρξη των λαών, δεν σημαίνει ότι αν μας επιτεθούν εμείς θα μείνουμε αμέτοχοι ή ότι όποιος επιθυμεί τα εδάφη μας θα του τα δώσουμε αμαχητί. Η εθνική μας στάση στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και όχι στην επιβολή της δύναμης, την οποία όμως προσπαθούμε να έχουμε για παν ενδεχόμενο.

Σίγουρα κάθε πολεμική σύρραξη είναι μια πολύ άσχημη εξέλιξη για όλο τον πλανήτη. Θα ήταν ιδανικό να λύνονταν όλα τα προβλήματα γύρω από ένα τραπέζι. Δυστυχώς όμως πίσω από κάποιες πολιτικές κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και άλλες βλέψεις που αδυνατούν να χωρέσουν στο μυαλό μας. Είναι όμως καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, παρά να ξυπνήσουμε μια μέρα και να βρεθούμε χωρίς σπίτια και χωρίς πατρίδα.

Για όλα αυτά οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε αυτά τα παλικάρια που φυλάνε τις ζωές και την πατρίδα μας κι ένα ακόμα πιο μεγάλο σε αυτούς που θυσιάζονται γι’ αυτό το σκοπό, αφήνοντας τα παιδιά τους χωρίς πατέρα.

--

Aπό τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...