Οι ξυπόλητοι μπαλουξήδες. Μια από τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες της Καρπάθου! του Μανώλη Δημελλά


Οι ξυπόλητοι μπαλουξήδες. Μια από τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες της Καρπάθου!

Το καλοκαίρι του 1956, στο τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Καρπάθου τα Πηγάδια έπαιζαν με τις Πυλές κι ένα τσούρμο ξυπόλητων παιδιών, μπαλουξήδες με το όνομα, δεν έχασαν την ευκαιρία, περπάτησαν ξυπόλητοι από το λιμάνι της Καρπάθου κι ανέβηκαν μέχρι το γήπεδο, στο κεφαλοχώρι Απέρι.

Εκείνη η γενιά ήταν μαθημένη σε αληθινά παιγνίδια, ακόμη κι ο ποδαρόδρομος, χωρίς παπούτσια, μέσα από τα ζόρικα βουνά, που εκείνα τα χρόνια ήταν πυκνά και φορτωμένα, για αυτά τα παιδιά ήταν πολύ εύκολη υπόθεση. Άσε που αυτή η βόλτα είχε τα τυχερά της, κάθε τόσο η παρέα σταματούσε σε έναν χωράφι, σε έναν κήπο, εκεί τρυγούσαν και χόρταιναν με τα αγνά εποχιακά φρούτα!

Ένας Καρπάθιος, ερασιτέχνης φωτογράφος, ο Σκευοφύλακας μόλις είχε επιστρέψει από τον πόλεμο της Κορέας όπου ήταν εθελοντής, κρατούσε λοιπόν μια φωτογραφική μηχανή και απαθανάτιζε στιγμές από το γλυκό καλοκαίρι στο νησί του. Μόνο που είχε μια σπουδαία ιδιαιτερότητα, το φιλμ στην μηχανή του ήταν έγχρωμο!

Ακόμη και στην Αθήνα, το 1956 η αληθινή έγχρωμη φωτογραφία που μετρούσε σχεδόν μια πενταετία ζωής ακόμη δεν είχε καθιερωθεί, στην μόδα ήταν τα επιχρωματισμένα πορτραίτα, ενώ η Κάρπαθος ζούσε στο ρυθμό της Ασπρόμαυρης εικόνας. Ο Σκευοφύλακας ίσως να είναι ο πρώτος ή από τους πρώτους Καρπάθιους, που φωτογράφησαν και αποτύπωσαν έγχρωμο το νησί!

Σε εκείνο το φιλμ φωτογράφησε την παρέα των αγοριών, που ανέβηκαν ξυπόλητοι στο γήπεδο του Απερίου, πολλά χρόνια αργότερα έδωσε αυτή τη φωτογραφία στον κουνιάδο του, τον Καρπάθιο λάτρη και συλλέκτη φωτογραφίας Γιάννη Κασσώτηκι εκείνος μας την εμπιστεύτηκε, θυμήθηκε την ιστορία και έναν-έναν όλα τα ξυπόλητα παιδιά εκείνης της παρέας!

Κοιτώντας από τα δεξιά, πρόκειται για τους:

Ανδρέα Ζαβόλα, Γιώργο Λαμπρινό, Γιάννη Οθείτη, Θεόφιλο Μαλλόφτη, Ξενοφών Παπαδόπουλο, Μιχάλη Τσαουσόπουλο, Ντίνο Χατζηευσταθίου, Χαρή Ζαβόλα, Γιώργο Χατζηγεωργίου, Γιάννη Κασσώτη, Γιάννη Μαγριπλή, Αλέξη Χατζηγεωργίου, Φραγκιό Χαλκιά, Παράσχο Αυλωνίτη, Ντίνο Καβουκλή, Γιώργο Νιωτή, Λάκη Καραδημητρίου, Κουλουκουντή, Μανώλη Γεργατσούλη, Νικόλαο Παπαβασίλη και στα αριστερά της εικόνας βλέπουμε δυο μικρούς Απερίτες που ήταν και τα μόνα παιδιά που φορούσαν παπούτσια!

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...