Οι καταθέσεις για τον θάνατο του 17χρονου μετανάστη στη Σύμη

To vima.gr-Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ-Η μάχη με... σφυριά και κλομπ και ο μοιραίος πυροβολισμός
Οι καταθέσεις για τον θάνατο του 17χρονου μετανάστη στη Σύμη

 
Ένα δραματικό περιστατικό που περιλάμβανε χτυπήματα με σφυριά, πένσες, κλομπ και πυροβολισμούς περιγράφουν στις καταθέσεις τους οι λιμενικοί που ήσαν πρωταγωνιστές της αιματηρής συμπλοκής λιμενικών και τούρκων διακινητών το μεσημέρι της 29ης Αυγούστου στη θαλάσσια περιοχή Άγιος Γεώργιος της Σύμης, που κόστισε τη ζωή σε έναν 17χρονο μετανάστη. «Το Βήμα» παρουσιάζει στοιχεία από τον δικαστικό φάκελο που ρίχνουν φως στο τραγικό περιστατικό.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ο άτυχος 17χρονος έφερε τραύμα από μία σφαίρα από δύο «πύλες» εισόδου, αρχικά στο χέρι και μετά στο στήθος. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι η σφαίρα προερχόταν από το όπλο 40χρονου έλληνα λιμενικού της Σύμης, ο οποίος μαζί με τρεις συναδέλφους του που επέβαιναν σε ένα σκάφος του Λιμενικού και σε ένα της δύναμης Frontex επιχείρησαν να ελέγξουν το τουριστικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν δύο τούρκοι διακινητές και μεγάλος αριθμός κυρίως σύρων λαθρομεταναστών.

Δύο από τους λιμενικούς επιβιβάστηκαν στο τύπου θαλαμηγού σκάφος και κατευθύνθηκαν προς τον χώρο πλοήγησης, στο πάνω τμήμα αυτού. Εκεί, σύμφωνα με τις καταθέσεις, φαίνεται να «ταμπουρώθηκαν» οι διακινητές που έκλεισαν την πόρτα του χώρου. Οι λιμενικοί περιγράφουν ότι κατέβαλαν προσπάθεια να την ανοίξουν και ένας εξ αυτών δέχθηκε χτύπημα από σφυρί και αργότερα πένσα που πέταξε ένας από τους τούρκους διακινητές.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι «ο ίδιος δουλέμπορος του άρπαξε -άγνωστο πώς- το κλομπ που είχε μαζί του και άρχισε να τον χτυπά, ενώ του πέταξε και εύφλεκτο υλικό». Τότε, σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς, «τράβηξε το υπηρεσιακό όπλο του, αρχικά έριξε πυροβολισμούς στον αέρα και όταν δεν υπήρξε αποτέλεσμα, πυροβόλησε δύο φορές τον τούρκο διακινητή στα πόδια προκειμένου να τον εξουδετερώσει».

Όμως μία από τις σφαίρες που προκάλεσαν διαμπερή τραύματα στις κνήμες του Τούρκου συνέχισε την πορεία της και κτύπησε τον άτυχο 17χρονο σε χώρο όπου κρυβόταν κάτω από το σημείο της συμπλοκής μαζί με άλλους μετανάστες. Η θέση του μάλιστα, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, ήταν στην πλώρη σε τέτοιο σημείο που ήταν αδύνατο να γίνει αντιληπτός.

Σύμφωνα με τις περιγραφές, ορισμένοι από τους αλλοδαπούς που μεταφέρονταν με το σκάφος είχαν βγει από τον χώρο όπου ήσαν κρυμμένοι και είδαν την τελευταία φάση της συμπλοκής. Στη δικογραφία υπάρχουν καταθέσεις ότι οι τούρκοι διακινητές είχαν όπλα, τα οποία όμως δεν βρέθηκαν από τον έλεγχο που ακολούθησε.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...