Οδηγίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου για την αντιπυρική περίοδο

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΟΤΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΕ. ΠΥ. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΤ. ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΡΟΔΟΥ-Ρόδος Μάιος 2018 -Από την 1η Μαΐου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία πραγματοποιείται η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου υπενθυμίζει στους κατοίκους άλλα και στους επισκέπτες της Ρόδου, ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε φωτιά στην ύπαιθρο αλλά και σε κατοικημένες περιοχές, ακόμα και σε ιδιόκτητους οικοπεδικούς χώρους, τουλάχιστον έως την λήξη αυτής την 31η Οκτωβρίου. Οι παραβάτες διώκονται και ποινικά. Το νησί της Ρόδου έχει πληγεί από τις πυρκαγιές τα προηγούμενα έτη, με αποτέλεσμα να έχει απολέσει σημαντικό τμήμα του φυσικού της περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη προσοχή από όλους χρειάζεται τις ημέρες με αυξημένη επικινδυνότητα (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κ.ά.), όπως αυτή αποτυπώνεται και από τον σχετικό χάρτη επικινδυνότητας που εκδίδεται καθημερινά και για όλη την Ελλάδα, περί Ω:13.30, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ανακοινώνεται διαδικτυακά, (civilprotection.gr).

Μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορούμε όλοι εύκολα να ακολουθήσουμε, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια είναι:

• Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος ή στην ύπαιθρο. • Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο. • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες, κ.ά.). • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα. • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτανάφλεξης. • Ποτέ μη σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε μια πυρκαγιά: Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.

Η Υπηρεσία μας, με την συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων καθώς και των εθελοντικών ομάδων θα πράξει το καθήκον της οποτεδήποτε κληθεί, όμως είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση όλων στον διαρκή και καθημερινό μας αγώνα. Διότι: Για την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος δεν αρκούν οι πολλοί. Χρειάζονται Όλοι!

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...