Ντοκιμαντέρ – ύμνος στην Ελλάδα από το BBC

Ο βρετανός συγγραφέας και παρουσιαστής Σάιμον Ριβ ετοίμασε ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ – ύμνο για την «χώρα των εξωτικών αντιθέσεων» όπως αποκαλεί την Ελλάδα.

Το πρώτο μέρος ενός εκπληκτικού ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα πρόκειται να προβληθεί την Κυριακή στις 22.00 ώρα Ελλάδα από το BBC-2. Ο συγγραφέας και παρουσιαστής Σάιμον Ριβ, αποκαλύπτει στους βρετανούς τηλεθεατές την «χώρα των εξωτικών αντιθέσεων» όπως του αρέσει να χαρακτηρίζει την Ελλάδα.

Είναι ένα μέρος που συνδυάζει τις ηλιόλουστες ακτές στο νότο και τα δασώδη βουνά στο βορρά, που μοιάζουν με τα Καναδικά Βραχώδη Ορη

«Αυτό που με εξέπληξε ήταν η ποικιλία των εξωτικών αντιθέσεων αυτής της χώρας. Είναι ένα μέρος που συνδυάζει τις ηλιόλουστες ακτές στο νότο και τα δασώδη βουνά στο βορρά, που μοιάζουν με τα Καναδικά Βραχώδη Ορη» αναφέρει ο Ριβ σε άρθρο του στον Independent.

Με το συνεργείο του, ο παρουσιαστής ταξίδεψε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Πήγε στο Αγιον Ορος «το μεγάλο πνευματικό κέντρο και καρδιά της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας από το 1054», όπως σημειώνει ο ίδιος.

«Η Κρήτη είναι μια αποκάλυψη. Εδώ συνάντησα τους πιο δυναμικούς και παθιασμένους Ελληνες. Είναι ηρωικοί και πολύ χαρισματικοί. Ψηλά στα βουνά, γνώρισα τον Πατέρα Ανδρέα, ένα δυναμικό άνδρα και ιερέα ταυτόχρονα. Επίσης είναι εκπαιδευμένος σωματοφύλακας και πρόεδρος της τοπικής λέσχης κατόχων όπλων. Η Κρήτη είναι ένα νησί που έχει εμμονή με τα όπλα» αφηγείται ο Σάιμον Ριβ.

Η μοναδική Σύμη

Αν έπρεπε να ζήσω σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου μακριά από τη Βρετανία, αυτό το μέρος θα ήταν η Σύμη

Ο συγγραφέας έχει αφιερώσει ένα μέρος του ντοκιμαντέρ του σε ένα νησί που δεν είναι δημοφιλές διεθνώς. Τη Σύμη, για την οποία λέει ότι έχει ένα από τα ομορφότερα λιμάνια σε όλη τη Μεσόγειο.

Παραδέχεται ότι η σύζυγός του, που έχει εμμονή με την Ελλάδα σε σημείο που έμαθε ελληνικά, του γνώρισε την Σύμη.

«Αν έπρεπε να ζήσω σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου μακριά από τη Βρετανία, αυτό το μέρος θα ήταν η Σύμη» δηλώνει ο Ριβ φανερά γοητευμένος από την ομορφιά του νησιού.

Το ντοκιμαντέρ δεν στέκεται μόνο στις ομορφιές της πατρίδας μας. Ο παρουσιαστής με το συνεργείο επισκέπτονται και την Αθήνα, όπου συναντά με 83χρονη, η οποία ψάχνει τα σκουπίδια. Η ηλικιωμένη του δηλώνει ότι δεν έχει χρήματα καθώς η σύνταξή της μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Οι Ελληνες ξέρουν να επιβιώνουν. Δεν κατάφεραν να επιβιώσουν χιλιάδες χρόνια τώρα χωρίς να έχουν διδαχθεί κάτι

«Δεν κάνουμε ότι δεν βλέπουμε αυτά τα ζητήματα στην τηλεοπτική σειρά. Είναι ένα στοιχείο της κατάστασης της Ελλάδας που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Είναι σημαντικό να δείχνουμε και το φως και τις σκιές του. Τα εντυπωσιακά πλάνα και την σκληρή πραγματικότητα της ζωής» λέει ο Ριβ αλλά σπεύδει να συμπληρώσει: «Πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι λαμπρό. (...) Οι Ελληνες ξέρουν να επιβιώνουν. Δεν κατάφεραν να επιβιώσουν χιλιάδες χρόνια τώρα χωρίς να έχουν διδαχθεί κάτι.»

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Greece With Simon Reeve» θα μεταδοθεί από το BBC-2 σε δύο ωριαία μέρη. 

 

Ο συγγραφέας και παρουσιαστής Σάιμον Ριβ, από το γύρισμα του ντοκιμαντέρ του στην Αθήνα
Ο συγγραφέας και παρουσιαστής Σάιμον Ριβ, από το γύρισμα του ντοκιμαντέρ του στην Αθήνα

the toc.gr

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...