Νησιωτική Ανατροπή: Να γιορτάζουμε το Περιβάλλον, 365 ημέρες το χρόνο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος-Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα, αλλά άξιζε να τη γιορτάσουμε πάλι με λόγια και δράσεις για μια ημέρα και μόνο;
Ενώ η καθεμιά μας/ο καθένας μας ερχόμαστε καθημερινά μπροστά σε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά στις ευθύνες μας για αλλαγή νοοτροπίας, πρακτικών, τρόπου ζωής. Από τα πιο τοπικά, όπως η ρύπανση από τις πλαστικές σακούλες –που εμείς χρησιμοποιούμε και πετάμε- μέχρι την κλιματική αλλαγή, στην οποία συμβάλλουμε όλοι μας με τον τρόπο ζωής μας.
Όταν τα νησιά μας αντιμετωπίζουν καυτά ζητήματα που δεν επιτρέπουν ούτε μια μέρα εφησυχασμό, όπως η προστασία των ακτών και του αιγιαλού από τη ρύπανση αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις, η εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων, η εξάντληση των υδάτινων πόρων από αλόγιστη χρήση και έλλειψη διαχείρισης, η ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων και η ανύπαρκτη ανακύκλωση. Αλλά και η απουσία σχεδίων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, η διαφαινόμενη είσοδος των μεταλλαγμένων ειδών στην ελληνική αγορά και η απώλεια των παραδοσιακών σπόρων, η μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων λόγω υπεραλίευσης και ρύπανσης της θάλασσας, ακόμη και η  αύξηση της στάθμης της θάλασσας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Ως Νησιωτική Ανατροπή θελήσαμε φέτος –με την ευκαιρία των περιφερειακών εκλογών- να απαντήσουμε διαφορετικά και για 365 μέρες τον χρόνο. Μέσα από τη συσπείρωση διαφορετικών ανθρώπων και χώρων για δημιουργική ανατροπή στις προτεραιότητες και δράσεις για τα νησιά μας .  
Συσπειρωθήκαμε για να δουλέψουμε για το φυσικό περιβάλλον των νησιών μας, τη μοναδική ενδημική χλωρίδα και πανίδα τους,  που αποτελούν αδιαπραγμάτευτο κεφάλαιο για τη ζωή μας αλλά και των επόμενων γενεών με υψηλή προστιθέμενη αξία για όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων, όπως ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή, κτλ. Και για να σταθούμε εμπόδιο στο ξήλωμα της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική προστασία που επιχειρείται με πρόφαση τη διευκόλυνση των επενδύσεων και ως απόρροια μνημονιακών δεσμεύσεων.
Συνεργαστήκαμε επίσης επειδή θεωρούμε ότι το κυρίαρχο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης σε συνθήκες ακραίου νεοφιλελευθερισμού, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες τις βασικές ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας όπως και εκείνες του περιβάλλοντος και χρειάζεται ν’ αλλάξει ριζικά. Και ότι η Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να συμβάλλει σ΄αυτό. Οφείλει να συνεισφέρει, σε συνεργασία με τους Δήμους, τόσο χάραξη των πολιτικών εκείνων που θα κάνουν προτεραιότητα και πράξη τη βιώσιμη ανάπτυξη με οικολογικό πρόσημο, όσο και στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών
Υποστηρίζουμε επίσης την αναβάθμιση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα Αναλυτικά Προγράμματα όλων των βαθμίδων, ώστε να καταστεί δομικό συστατικό της φιλοσοφίας τους. Οι σχετικές δράσεις θα αφορούν όλους τους/τις εκπαιδευτικούς και δεν θα αναπτύσσονται  στο πλαίσιο ¨καινοτόμων προγραμμάτων” από μερικούς ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς.   Η εκπαιδευτική διαδικασία θα πρέπει να στοχεύει στη διαμόρφωση  περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων μαθητών/τριών, που  θα κατέχουν τη σχετική γνώση, θα συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα των ζητημάτων αλλά κυρίως θα διαθέτουν τις απαιτούμενες ικανότητες και τη θέληση προκειμένου να γίνουν παράγοντες αλλαγών στην κατεύθυνση των  της επίλυσης των σύνθετων περιβαλλοντικών προβλημάτων..
Με βάση όλα αυτά, στο τέλος της Ημέρας Περιβάλλοντος, σας καλούμε λοιπόν να «γιορτάσουμε» μαζί για όλο τον επόμενο χρόνο. Δουλεύοντας και αναδεικνύοντας μέσα και έξω  από το Περιφερειακό Συμβούλιο πρωτοβουλίες πολιτών, κινημάτων και συλλογικοτήτων που  μάχονται για την προστασία και ανάδειξη των μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιωτικού μας συμπλέγματος αλλά και αντιτάσσονται στην ισοπεδωτική λογική της κερδοσκοπίας  με οποιαδήποτε κόστος, της υποτιθέμενης «πράσινης ανάπτυξης»  και της ισοπέδωσης της περιβαλλοντικής προστασίας.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...