Νεκρός 20χρονος διαδηλωτής στην Τουρκία

Τη ζωή του έχασε ένας διαδηλωτής ο οποίος παρασύρθηκε χθες από αυτοκίνητο, όταν ο οδηγός έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένους στην Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας, ο οποίος κατέστησε υπεύθυνη για το θάνατο την τουρκική κυβέρνηση. Νεκρός είναι ο Μεχμέτ Αϊβαλίτας, μέλος σοσιαλιστικής οργάνωσης.

«Την ευθύνη φέρει η πολιτική εξουσία που επιχειρεί να εμποδίσει βίαια τους ειρηνικούς διαδηλωτές, τους οποίους αποκαλεί πλιατσικολόγους , ενώ κάνει εμφυλιοπολεμικές εκκλήσεις με δηλώσεις της μορφής ‘κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Τη δήλωση «κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%» έκανε νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «εάν συνεχιστεί η απάνθρωπη αυτή βία εναντίον των πολιτών οι οποίοι διαδηλώνουν ειρηνικά, ασκώντας τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις θανάτου, πράγμα για το οποίο την ευθύνη θα φέρει η κυβέρνηση».

Εν τω μεταξύ, νέα επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί στην Άγκυρα ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων. Χιλιάδες διαδηλωτές -κυρίως φοιτητές- έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του πρωθυπουργού, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Η αστυνομία εκτόξευσε τα δακρυγόνα όταν περίπου 1.000 διαδηλωτές πλησίασαν τις γραμμές των αστυνομικών στην κεντρική πλατεία Κιζιλαϊ φωνάζοντας «Ταγίπ παραιτήσου».

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταξίμ υπολογίζονται στα 500 άτομα, ενώ όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, επεισόδια σημειώνονται και εκεί, καθώς αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα σε διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας προς το γραφείο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Μέχρι το πρωί κράτησαν οι συγκρούσεις της αστυνομίας με τους διαδηλωτές στις μεγάλες τουρκικές πόλεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 1.700 άτομα έχουν συλληφθεί σε διαδηλώσεις σε 67 τουρκικές πόλεις, αν και αρκετά έχουν αφεθεί ελεύθερα.

Τζαμιά, καταστήματα και πανεπιστήμιο στην συνοικία Μπεσίκτας έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια νοσοκομεία για όσους τραυματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής στις διαδηλώσεις.

Πηγή:Voria

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...