Νίκος Καραμαρίτης: Στηρίζουμε το δικαίωμα των νησιωτών στην Υγεία

«Το πρώτο οκτάμηνο της θητείας μας έχουμε αποτελέσματα μετρήσιμα και συγκρίσιμα ως προς το παρελθόν. Έχουμε την δύναμη και εμείς και ο Περιφερειάρχης να παλέψουμε μέχρι το τέλος χωρίς διακοπή και χωρίς υπαναχωρήσεις από το στόχο μας, που είναι ένας: να τιμήσουμε την ψήφο του λαού και να του παραδώσουμε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια». Τα παραπάνω δηλώνει σε συνέντευξη του τη Γνώμη ο εντεταλμένος σύμβουλος Υγείας Νίκος Καραμαρίτης ενώ δίνει την εικόνα για το τι γίνεται στο χώρο ευθύνης του.
Αναφέρεται στο δικαίωμα των νησιωτών στην Υγεία και στην απόφαση να επιχορηγήσει 60 επικουρικούς γιατρούς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: «Τα ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας θα υποδείξει το Υπουργείο Υγείας και  το ύψος της αποζημίωσης  ορίστηκε στα 450,00€ τον μήνα.
Ο αριθμός των ιατρών που θα λάβουν το βοήθημα, έχει οριστεί σε πρώτη φάση στους 60. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Υγείας και τον Υπουργό και έχουμε καταλήξει μετά από συνάντηση στην Αθήνα, να χορηγήσουμε την αποζημίωση σε 42 ιατρούς ειδικότητας και ακολουθούν άλλοι 20 αγροτικοί ιατροί περίπου, σύμφωνα με τους  πίνακες προσλήψεων του Υπουργείου που θα αναρτηθούν σε λίγες μέρες».
Μιλά για τις ιερόδουλες που φέρεται να εντοπίστηκαν σε παράνομες πιάτσες να είναι φορείς του aids: «Διαπιστώσαμε ότι ένα δείγμα αίματος βρέθηκε θετικό στον HIV και έπρεπε να ακολουθήσει νέο τεστ στην Αθήνα.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος για την διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας τόσο για τον τοπικό πληθυσμό όσο  και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, ενημερώσαμε γενικά, μέσω των ΜΜΕ, για του κινδύνους που διατρέχουν όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με μη ελεγχόμενα από ιατρικής πλευράς εκδιδόμενα πρόσωπα.
Είμαστε σε επιφυλακή με αιφνιδιαστικούς ελέγχους για τον εντοπισμό και άλλων ατόμων που εκδίδονται έναντι πληρωμής χωρίς να κατέχουν πιστοποιητικό άσκηση επαγγέλματος και χωρίς να υποβάλλονται στις προβλεπόμενες από τον νόμο ιατρικές εξετάσεις».
Επιμένει για την ..υγειονομική βόμβα: «Δεν ξέρω πολλές μεγαλύτερες από αυτήν, δηλαδή να μολύνονται δεκάδες «πελάτες» με τον HIV. Μήπως ξέρετε εσείς ;».
Αποκαλύπτει την εμπλοκή στη δημοπρασία για το δελφίνι της ζωής και της ελπίδας λόγω ΝΑΤ: «Κολλήσαμε στην ασφαλιστική ενημερότητα από το ΝΑΤ, το οποίο θυμήθηκε μετά από πολλά χρόνια ότι μας ζητούσε εισφορές στο περίπου και τώρα έχει προβεί σε έλεγχο στις καταστάσεις παλαιότερων ετών και βρήκε χρέος περίπου 35.000€.
Κάναμε παράσταση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΑΤ και στον Υπουργό, ελπίζοντας ότι η λογική θα επικρατήσει και το σκάφος θα αποφύγει την βύθιση ή την λεηλασία»..
Από την Παρασκευή 8 Μάιου ξεκινούν οι αποστολές γιατρών σε νησιά της Δωδεκανήσου. «Κάθε μήνα θα έχουμε δύο αποστολές Υγείας με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων . Προσπαθούμε να ανακουφίζουμε τους κατοίκους των μικρών μας νησιών».


 

 


ΕΡΩΤΗΣΗ   1

Να ξεκινήσω από την επιδότηση σε 60 επικουρικούς γιατρούς από την περιφέρεια για μικρά νησιά και δυσπρόσιτες  περιοχές του Ν.Α. Εκτός από τα συγχαρητήρια του Υπουργού υγείας για την πρωτοβουλία, προχώρησε η διαδικασία;.

Κυρία Βενιανάκη το μεγάλο θέμα που μας απασχολεί όλους εμάς, που ζούμε σε αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα, δεν είναι άλλο από το θέμα της νησιωτικότητας και των παροχών υγείας, οι οποίες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την ανάπτυξη του τόπου μας και τη μείωση της απομόνωσης σε σχέση με τον χερσαίο κορμό της χώρας.
Τα νησιά ορίζονται διεθνώς ως ειδικές γεωγραφικές περιοχές, στις οποίες οι παροχές ιατρικής φροντίδας υψηλής ποιότητας καθορίζουν την ευημερία και την κοινωνική ανάπτυξη, διευρύνουν και αμβλύνουν την απομόνωση και άρουν τις κοινωνικές ανισότητες.
Η πολιτεία θα έπρεπε να κατοχυρώσει και να υποστηρίξει το δικαίωμα των νησιωτών στην υγεία, πράγμα που δεν έπραξε ποτέ καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Έχουν γραφτεί χιλιάδες επιστολές και ατελείωτες ώρες συζητήσεων με την πολιτική ηγεσία και το Υπουργείο Υγείας επί χρόνια, το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Κανείς δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να καταλάβει ότι τα νησιά μας έχουν ιδιαιτερότητες, με πλήθος δυσκολιών και προβλημάτων, που επιβραδύνουν την ανάπτυξη τους. Η έκταση τους σε σχέση με τις Ηπειρωτικές περιοχές έχει σαν αποτέλεσμα ελάχιστους φυσικούς πόρους, μικρές αγορές και ανυπαρξία οικονομιών κλίμακας. Επίσης η απόσταση από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων καθώς και το υψηλό κόστος των μεταφορών, καταδικάζει τα νησιά μας στην απομόνωση. Ο τουρισμός και μόνο δεν μπορεί να ισοσταθμίσει τα μειονεκτήματα του χώρου .
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι σημαντική η αναγνώριση της έννοιας «νησί» ως ξεχωριστό φαινόμενο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η σχεδίαση και εφαρμογή διαθρωτικών πολιτικών στην υγεία, που να διαφοροποιούνται από τις  συνήθεις πολιτικές που εφαρμόζονται στον Ηπειρωτικό κορμό.
Δεν θέλει και πολύ να καταλάβει ο καθένας μας ότι ο ιατρός θα προτιμήσει να πάει στην Θήβα ή στην Λειβαδιά παρά να πάει στους Λειψούς, αφού η αποζημίωση παραμένει ίδια. Όλα αυτά τα χρόνια ο τόπος μας αδικείται αφού τα λόγια παραμένουν λόγια και τίποτα δεν αλλάζει.
Αυτή η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης προσωπικά έχει αποφασίσει να παλέψει να διαθέσει πόρους στο μέτρο των δυνατοτήτων του και πάνω από αυτό, για την παροχή της δυνατότητας στους νησιώτες μας να έχουν πρόσβαση στο αυτονόητο, την υγεία.
Έχουμε ξεκινήσει από καιρό να εργαζόμαστε για τον τρόπο που μπορεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να βοηθήσει οικονομικά εκεί όπου υπάρχουν κενές θέσεις ιατρών, θεσπίζοντας ενδεικτικά βοήθημα στέγης και σίτισης των ιατρών που καλύπτουν κενές θέσεις στα ιατρεία των μικρών νησιών μας.
Τα ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας θα υποδείξει το Υπουργείο Υγείας και  το ύψος της αποζημίωσης  ορίστηκε στα 450,00€ τον μήνα.
Ο αριθμός των ιατρών που θα λάβουν το βοήθημα, έχει οριστεί σε πρώτη φάση στους 60. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Υγείας και τον Υπουργό και έχουμε καταλήξει μετά από συνάντηση στην Αθήνα, να χορηγήσουμε την αποζημίωση σε 42 ιατρούς ειδικότητας και ακολουθούν άλλοι 20 αγροτικοί ιατροί περίπου, σύμφωνα με τους  πίνακες προσλήψεων του Υπουργείου που θα αναρτηθούν σε λίγες μέρες







ΕΡΩΤΗΣΗ  2

Με τις παράνομες ιερόδουλες, κάποιες φέρεται μέσα από τις ανακοινώσεις σας να είναι φορείς του Aids, τι γίνεται; Πως προστατεύεται η δημόσια υγεία;

Εμείς σαν Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας κάναμε αυτό που λέει η κοινή λογική και προχωρήσαμε σε συνεργασία με την αστυνομία σε έλεγχους στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου που υπήρχαν καταγγελίες από κατοίκους της περιοχής ότι εκδίδονται παράνομα αλλοδαπές χωρίς κανένα έλεγχο.
Διαπιστώσαμε ότι ένα δείγμα αίματος βρέθηκε θετικό στον HIV και έπρεπε να ακολουθήσει νέο τεστ στην Αθήνα.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος για την διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας τόσο για τον τοπικό πληθυσμό όσο  και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, ενημερώσαμε γενικά, μέσω των ΜΜΕ, για του κινδύνους που διατρέχουν όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με μη ελεγχόμενα από ιατρικής πλευράς εκδιδόμενα πρόσωπα.
Είμαστε σε επιφυλακή με αιφνιδιαστικούς ελέγχους για τον εντοπισμό και άλλων ατόμων που εκδίδονται έναντι πληρωμής χωρίς να κατέχουν πιστοποιητικό άσκηση επαγγέλματος και χωρίς να υποβάλλονται στις προβλεπόμενες από τον νόμο ιατρικές εξετάσεις.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ  3

Για την παραπάνω υπόθεση, μάλλον η σύνδεση της με τους μετανάστες, είχε σαν αποτέλεσμα να  κατηγορηθείτε ως περιφερειακή αρχή από τον συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ για ακροδεξιά ατζέντα...Υπάρχει αλήθεια σχέση μιας υγειονομικής βόμβας με το μεταναστευτικό;

Κακώς ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έμπλεξαν την πολιτική σε θέματα που αφορούν την Δημόσια Υγεία. Δεν υπάρχουν δεξιοί, ακροδεξιοί και αριστεροί φορείς του Aids .Υπάρχει μια κοινωνία που θέλει απαντήσεις για το τι κάνουμε όλοι εμείς από τις θέσεις ευθύνης τις οποίες κατέχουμε για να την προστατεύσουμε. Αυτό είναι το ζητούμενο και σε αυτό απαντάει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ασκώντας συνεχή έλεγχο. Αν κάποιοι το συγχέουν με άλλα πράγματα δικαίωμα τους. Εμείς θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε την προσπάθειας μας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Όσο αφορά στην υγειονομική βόμβα στην οποία αναφέρεστε σας λέω ευθέως ότι δεν ξέρω πολλές μεγαλύτερες από αυτήν, δηλαδή να μολύνονται δεκάδες «πελάτες» με τον HIV. Μήπως ξέρετε εσείς ;

ΕΡΩΤΗΣΗ  4

Με τους μετανάστες ως υπεύθυνος υγείας τι κάνετε;

Δεν έχουμε εμείς την ευθύνη από το νόμο, παρά ταύτα έχουμε προχωρήσει στον εμβολιασμό με σειρά εμβολίων τους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας ( λιμενικό, αστυνομία) ξεκινώντας από την Κω και συνεχίζοντας στα υπόλοιπα νησιά.
Όσο αφορά τους χώρους που φιλοξενούνται οι μετανάστες στέλνουμε συνεχώς επόπτες υγείας οι οποίοι συνεπικουρούν τα σώματα ασφαλείας και τους εθελοντές στο έργο τους.   






ΕΡΩΤΗΣΗ  5

Ως πρόεδρος της εταιρείας Γαληνός, εκποιήσατε το δελφίνι της ζωής και της ελπίδας.. Μαθαίνουμε ότι υπάρχει εμπλοκή...Περί τίνος πρόκειται;

Πράγματι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά με το δελφίνι. Αφού λοιπόν κάναμε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την πώληση του σκάφους, μετά από πολλά χρόνια ακινησίας, κολλήσαμε στην ασφαλιστική ενημερότητα από το ΝΑΤ, το οποίο θυμήθηκε μετά από πολλά χρόνια ότι μας ζητούσε εισφορές στο περίπου και τώρα έχει προβεί σε έλεγχο στις καταστάσεις παλαιότερων ετών και βρήκε χρέος περίπου 35.000€.
Κάναμε παράσταση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΑΤ και στον Υπουργό, ελπίζοντας ότι η λογική θα επικρατήσει και το σκάφος θα αποφύγει την βύθιση ή την λεηλασία.
Ξέρετε κ. Βενιανάκη τελικά δεν ξέρεις σε ορισμένες περιπτώσεις πώς να αντιμετωπίσεις τον παραλογισμό του κράτους, αφού στο τέλος κινδυνεύουμε να χάσουμε και το ποσόν που έδωσε ο πλειοδότης στον διαγωνισμό πώλησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ  6

Η εταιρεία Γαληνός συνεχίζει με κλιμάκια γιατρών σε νησιά και απομονωμένες περιοχές της περιφέρειας;

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΓΑΛΗΝΟΣ» από τον περασμένο Οκτώβριο υπέγραψε προγραμματική σύμβαση ύψους 190.000,00€ με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την υλοποίηση έργου  με στόχο την βελτίωση της παρεχόμενη φροντίδας υγείας στους κατοίκους των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου.
Την Παρασκευή 8 Μαΐου το πρώτο κλιμάκιο ιατρών με τις ακόλουθες ειδικότητες

1.    Δερματολόγος
2.    Καρδιολόγος
3.    Ουρολόγος
4.    Οφθαλμίατρος
5.    Παθολόγος
6.    Παιδίατρος
7.    Πνευμονολόγος
8.    Χειρουργός
9.    ΩΡΛ

ξεκινάει το ταξίδι υγείας στα νησιά μας. Θα ακολουθήσουν πολλά νέα κλιμάκια, δύο περίπου κάθε  μήνα μέχρι το τέλος του έτους, με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Στην προσπάθεια αυτή μετέχει και ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου ο οποίος ενημερώνει τα μέλη του για τις αποστολές και καταρτίζει τις συμμετοχές .
Κυρία Βενιανάκη γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από την «ΓΑΛΗΝΟΣ» μετά από εντολή του Περιφερειάρχη για την ανακούφιση των κατοίκων των μικρών νησιών από χρονίζοντα προβλήματα παροχής υγείας.

ΕΡΩΤΗΣΗ  7

Κάτι τελευταίο.. Είστε ικανοποιημένος από την πορεία της περιφερειακής αρχής;

Η Νέα Περιφερειακή Αρχή έχει αναλάβει ένα τιτάνιο έργο αναμόρφωσης και ανάταξης μιας διοίκηση, η οποία βρισκόταν σε παρακμή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πρώτο οκτάμηνο της θητείας μας έχουμε αποτελέσματα μετρήσιμα και συγκρίσιμα ως προς το παρελθόν. Έχουμε την δύναμη και εμείς και ο Περιφερειάρχης να παλέψουμε μέχρι το τέλος χωρίς διακοπή και χωρίς υπαναχωρήσεις από το στόχο μας, που είναι ένας: να τιμήσουμε την ψήφο του λαού και να του παραδώσουμε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...