Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Τα νησιά του Αιγαίου ήταν δικά μας

Επιμένει στις προκλητικές δηλώσεις του για την συνθήκη της Λωζάνης και τα ελληνικά νησιά ο τουρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε τελετή για τα εγκαίνια ενός σιδηροδρομικού σταθμού στην Αγκυρα, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι νησιά στο ανατολικό Αιγαίο που ανήκουν στην Ελλάδα με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης ήταν τουρκικά και έχουν στοιχεία τουρκικού πολιτισμού. "Τα νησιά είναι μπροστά στη μύτη μας"

«Το ότι αναφέρομαι σε Εθνικό Συμβόλαιο, τη γραμμή του Εθνικού Συμβολαίου που χάραξε ο Γαζή Μουσταφά Κεμάλ, ενόχλησε κάποιους. Γιατί ενοχλείστε; Εγώ δίνω μάθημα ιστορίας. Εξετάστε το. Δείτε τι περιέχει εκείνο το Εθνικό Συμβόλαιο. Είπα για τη Λωζάνη και ενοχλήθηκαν. Γιατί ενοχλείστε; Τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας, φωνάζουμε, κραυγάζουμε, τα νησιά αυτά ήταν δικά μας, υπάρχουν έργα δικά μας σε αυτά να νησιά, υπάρχει η ιστορία μας, υπάρχουν τζαμιά μας. Ενοχλείται ο κύριος. Γιατί ενοχλείσαι; Υπαίτιος είναι οποίος έβαλε την υπογραφή του κάτω από αυτά.» είπε ο Ερντογάν σε μια έμμεση πλην σαφή αιχμή στον Κεμάλ Ατατούρκ, που υπέγραψε τη συνθήκη της Λωζάνης. "Εσωτερική κατανάλωση"

Η ελληνική διπλωματία εκτιμά πάντως ότι η ρητορική του κ. Ερντογάν αφορά πρωτίστως το εσωτερικό ακροατήριό του, την κεμαλιστική αντιπολίτευση και τυχόν βλέψεις που μπορεί να έχει ο τούρκος ηγέτης στην περιοχή της Μοσούλης, στο Ιράκ.

Η Άγκυρα διεκδικεί να συμμετάσχει στρατιωτικά στην εν εξελίξει επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και να έχει θέσει στο τραπέζι όπου θα κριθεί το μέλλον της περιοχής.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Ερντογάν έχει μιλήσει για τους τουρκικούς πληθυσμούς που ζουν στο βόρειο Ιράκ και την ανάγκη να προστατευθούν. Επαναφέρει τη θανατική καταδίκη

Την επαναφορά της θανατικής καταδίκης σχεδιάζει να επαναφέρει στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει νέα μεγάλη αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και επιπλοκές στην ενταξιακή διαδικασία ίσως και στην συμφωνία για τος πρόσφυγες.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου ότι η εθνοσυνέλευση της χώρας, θα εξετάσει την επαναφορά της θανατικής καταδίκης, ποινή που θα χρησιμοποιηθεί στις δίκες όσων κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

"Η κυβέρνησή μας θα θέσει το θέμα στο κοινοβούλιο. Είμαι πεπεισμένος ότι θα εγκριθεί και θα επιστραφεί σε μένα για να το επικυρώσω." είπε ο τούρκος πρόεδρος. Αντιπαράθεση με την Ε.Ε.

Η αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το ζήτημα της εσχάτης των ποινών είχε αρχίσει στις 30 του περασμένου Ιουλίου, 15 μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, όταν ο τούρκος υπουργός εξωτερικών είχε πει σε συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Ζeitung, ότι εξετάζεται η πιθανότητα της επαναφοράς της θανατικής ποινής στη χώρα του μετά τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος.

Τέτοιες αποφάσεις δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται «εν θερμώ». «Ίσως η απόφαση για το θέμα αυτό να ληφθεί μετά από δημοψήφισμα. Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα», είχε πει χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Ταβούσογλου και πρόσθεσε: «Παίρνουμε χιλιάδες SMS και tweets με τα οποία μας λένε “αν δεν επαναφέρετε την θανατική ποινή δεν θα ξαναψηφίσουμε το κόμμα σας”». the toc.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...