Νέα Αριστερά Ν. Δωδ/σου: Οι αγρότες έχουν δίκιο όπως και τα πλατώνια - Ο εμπαιγμός τους συνεχίζεται "περιφερειακά" και ομόφωνα

ΝΕΑ  ΑΡΙΣΤΕΡΑ  ΝΟΤΙΑΣ  ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

 

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ  ΕΧΟΥΝ  ΔΙΚΙΟ  ΟΠΩΣ  ΚΑΙ  ΤΑ  ΠΛΑΤΩΝΙΑ.

Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. “ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ” ΚΑΙ ΟΜΟΦΩΝΑ.

 

Είναι σημαντικό  και αισιόδοξο ότι έχει ανοίξει  μία συζήτηση  για το μέλλον  των ελαφιών στο νησί μας. Δυστυχώς, αν  και παλαιότερα μιλούσαμε για την  διάσωση  και διατήρηση του πληθυσμού τους, τώρα υπάρχουν πολλοί που μιλούν για την μείωσή του.  Το θέμα ξανά τέθηκε από τους αγρότες του τόπου μας, συντασσόμενοι  στον κοινό πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό αγώνα  για την ίδια  τους την ύπαρξη,  και την δυνατότητά τους να παράγουν τροφή για όλους μας με αξιοπρέπεια . Και όπως πάντα συμβαίνει , κυρίως τα τελευταία χρόνια, εμπαίζονται από την κυβέρνηση με ανούσιες υποσχέσεις  στα δίκαια αιτήματά τους .

Στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο  οι αγρότες  έθεσαν μαζί με άλλα αιτήματα και το ζήτημα της μείωσης του πληθυσμού των ελαφιών γιατί καταστρέφουν τις καλλιέργειές τους. Το Περιφ. Συμβούλιο αποφάσισε  ομόφωνα – και αυτό έχει σημασία- τρείς άξονες παρέμβασης  που ως Νέα Αριστερά,  τις χαρακτηρίζουμε  ως εμπαιγμό , κοροϊδία δηλαδή και πολιτικαντισμό.  Το να απαιτείς ως περιφέρεια την μείωση του αριθμού των ελαφιών χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, ενός προστατευόμενου από πολλές νομοθεσίες και μοναδικού είδους άγριας ζωής, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσεις  ξανά και πρόσκαιρα  ευήκοα ώτα, είναι εμπαιγμός .  Γιατί έτσι, κλείνεις το μάτι, αφήνεις παράθυρο ανοικτό για παράνομο  κυνήγι των ελαφιών, χωρίς να το λες. Είναι η λογική του πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι. Το να εκκρίνεις υπέρογκα κονδύλια για μελέτες ,με αυθαίρετο τρόπο πριν ακόμη συμβουλευτείς τους ειδικούς για το  ποιά διαδικασία θα ακολουθηθεί στην σύνταξη μελέτης, είναι εμπαιγμός.  

Το να τάζεις  αποσπασματικές και πρόσκαιρες  αποζημιώσεις  στους αγρότες, χωρίς να λαμβάνεις υπόψη σου πως χρειάζεται ένα συνολικότερο σύστημα διαχείρισης των ζημιών που προκαλεί το πλατώνι στις καλλιέργειες, το κάνεις για να δημιουργήσεις πελατειακή σχέση , επιδοματική πολιτική σαν του Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, θυμίζοντας τον γνωστό σε όλους Μαυρογιαλούρο .

 Αποσιωπάς πως Θεσμικό πλαίσιο για την αποζημίωση των αγροτών υπάρχει και το οποίο εμείς, με πρόσφατη ερώτηση μας προς το υπουργείο ανάπτυξης και το υπουργείο περιβάλλοντος ζητούμε να εφαρμόσουν.

 Να επισημάνουμε επίσης πως, σε αντίθεση με την περιφέρεια, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου έλαβε απόφαση στη χθεσινή συνεδρίαση του, για την αντιμετώπιση του προβλήματος με οργανωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο και για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης του πλατανιού από το υπουργείο περιβάλλοντος.

 

Για μας ως Νέα Αριστερά, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ψάξουμε για την αιτία του προβλήματος και όχι να κοιτάμε μόνο το αποτέλεσμα. Γιατί ότι και να γίνει θα είναι πρόσκαιρο και θα επαναληφθεί, δημιουργώντας φαύλο κύκλο .  Πιστεύουμε πως πρέπει να ρωτήσουμε πρωτίστως αυτούς που ξέρουν, ειδικούς επιστήμονες, που  γνωρίζουν να μας πουν τρόπους και μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί. Και  αν χρειαστεί νέα μελέτη  όχι μόνο καταγραφής του αριθμού τους, και βέβαια να γίνει . Πιστεύουμε στην δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης του ελαφιού και της άγριας ζωής του τόπου μας στελεχωμένο με επιστημονικό προσωπικό, υλική υποδομή  και οικονομικά εύρωστο  υπό κρατικό   δημόσιο και τοπικό  έλεγχο.

Το θέμα του πλατωνιού μας αφορά όλους.  Ως Νέα Αριστερά, θα συμβάλουμε ώστε να ανοίξει δημόσια μία σοβαρή συζήτηση στην τοπική κοινωνία για το τί πρέπει να γίνει, σε έναν τουριστικά κορεσμένο τόπο, μέσα σε ένα κατεστραμμένο περιβάλλον από τις πρόσφατες και όχι μόνο πυρκαγιές που αποδεκάτισαν την φυσική ζωή στο νησί. Σε συντονισμό με δημοσίους φορείς, αρμόδια υπουργεία και τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και  με κινήματα και περιβαλλοντικές  οργανώσεις, με ευαισθητοποιημένους πολίτες.  Να ακούσουμε με προσοχή εκείνους που γνωρίζουν αλλά και εκείνους που πλήττονται . Να οργανώσουμε επιτέλους  τη ζωή μας σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον  και τη ζωή του. Το παρελθόν του νησιού έχει άρρηκτα  συνδέσει θετικά τον άνθρωπο με το ελάφι  και αυτό πρέπει να διατηρηθεί και να  προστατευθεί στο μέλλον.

 

 

Νέα  Αριστερά  Νότιας  Δωδεκανήσου

 

Ρόδος  29/02/2024

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...