Μπορούμε και θέλουμε - Γράφει η Αρμονία Διακολαμπριανού Αρχιτέκτονας Μηχανικός Α.Π.Θ. Υποψήφια Δημοτικός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ

 

Γράφει η Αρμονία Διακολαμπριανού

Αρχιτέκτονας Μηχανικός Α.Π.Θ.

Υποψήφια Δημοτικός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση

 

Δημοτικές εκλογές. Υποσχέσεις; πάλι! Πόσες; Πολλές, τώρα μάθαμε θα τα φτιάξουμε! Ή μήπως ήρθε το νέο; Ήρθε, πάλι! τόσο νέο που έστριψε και έγινε πιο παλιό από το παλιό! Πάλι το μικρότερο κακό μπροστά στο «τέρας» το παλιό!

Ένα ατέρμονο  λογοπαίγνιο που έχει μία μόνο αλήθεια, η ψήφος σε τούτους ή τους άλλους, είναι εμπόρευμα! Εμπόρευμα από τις ίδιες πολιτικές γραμμές που ακολουθούν, όπως τα απορρίμματα, το νερό, οι παραλίες, η γη, τα πάρκα, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ή παρασύρθηκα; δεν είναι; ή μήπως δεν θα έπρεπε να είναι;

Βρισκόμαστε λίγες μόνο μέρες μετά την «μη-λήξη» της προθεσμίας των ιδιοκτητών γης σε εκτός σχεδίου περιοχές να καταθέσουν τα απαραίτητα για να «σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται». Στο ίδιο έργο θεατές, καθώς ούτε ένα χρόνο πριν 9/12/2022 «έληγε» η ίδια διάταξη και αυτό θα συνεχίζει έως ότου βολευτούν τα πράγματα εκεί που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που λιμπίζονται σαν λιχουδιές τα «στρεμματάκια» των μικροιδιοκτητών.

             Καθώς όσες ιδιοκτησίες ανήκουν στα κατά παρέκκλιση οικόπεδα θα απαξιωθούν, θα γίνουν χωραφάκια  και θα πουληθούν (άγνωστο σε ποιους!!!) για ένα ξεροκόμματο και θα  πάρουν τον δρόμο του «θαύματος», του γνωστού, του τουριστικού!

            Χρόνια ολόκληρα, ιδιοκτήτες και μηχανικοί κυνηγάνε από πίσω τα νομοθετικά πλαίσια, που «περιορίζουν» την εκτός σχεδίου δόμηση! Αλλά, υπάρχει γιγάντια διαφορά από το «περιορίζουν» μέχρι το καταργούν! Χωροταξικά σχέδια ανύπαρκτα, χρήσεις γης που αλλάζουν συχνά πυκνά (μέσω νομοθεσίας φυσικά) και  φωτογραφίζουν τις επιδιώξεις των γνωστών (των λίγων, των επενδυτών), και από περιορισμό μιλάμε απλά για μία άναρχη δόμηση χωρίς πραγματικό σχεδιασμό, χωρίς υποδομές, χωρίς ασφάλεια για τα κτήρια, τους ανθρώπους και τη γη την ίδια. Η καλλιέργεια έχει εξαφανιστεί, το πράσινο και το φυσικό κάλος δίνουν τη θέση τους σε ό,τι τοποθετηθεί σε αυτήν.

            Υπηρεσίες με όλες τις ελλείψεις σε προσωπικό, ως απλοί διεκπεραιωτές του άναρχου νομοθετικού πλαισίου, μηχανικοί που φέρουν πλέον τεράστια ευθύνη στην ανάγνωση και εφαρμογή του νόμου, απέναντι σε υπηρεσίες και ιδιοκτήτες. Ιδιοκτήτες που γίνονται μπαλάκι ανάμεσα στη δυσλειτουργία υπηρεσιών, με τη Ρόδο να έχει τον πρόσθετο βραχνά που λέγεται «Κτηματολόγιο». Καθημερινά όλοι θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους και όλοι (ή περίπου, όλοι) κυνηγούν από πίσω προθεσμίες και υπαλλήλους, υπηρεσίες και επιτροπές.

            Την ίδια στιγμή που υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις όχι μόνο στο σχεδιασμό της εκτός σχεδίου δόμησης, αλλά και στην εντός! Σχέδια πόλης (ελάχιστα πάνω στο νησί) μισο-εφαρμοσμένα, δρόμοι αδιάνοιχτοι και αμφισβητούμενοι, πάρκα, παιδικές χαρές, χώροι αθλητισμού και πολιτισμού ανύπαρκτοι, και όπου υπάρχουν είναι χώροι ξεχασμένοι στην τύχη τους, από την κακοτεχνία της εργολαβίας και την μηδενική αισθητικής τους.

            Τα χωριά του νησιού αφήνονται στον εθελοντισμό, για μία καθαριότητα, για την αλλαγή μίας κούνιας, σύλλογοι που κυνηγούν χορηγούς και «ταξίματα αντί έργου», για όλα! Ακόμα και η πόλη, παλεύει να χωρέσει όποια αλλοιωμένη εκδήλωση (event) μπορεί, και πάντα-πάντα-πάντα με γνώμονα τον τουρίστα/επισκέπτη του νησιού!

            Δρόμοι και συγκοινωνία (γελάνε και οι πέτρες) που δημιουργούν τεράστια προβλήματα, καθυστερήσεις και ατυχήματα, κανένας τρόπος πλέον διαχείρισης των -πανάκριβων- χώρων στάθμευσης στο κέντρο και όχι μόνο της πόλης (εκτός αν είσαι τουριστικό λεωφορείο, μπορείς να παρκάρεις και μέσα στο σπίτι αν το θες!). Πεζοδρόμια και διαβάσεις ασυντήρητα, οτιδήποτε έχει να κάνει με την προσβασιμότητα της πόλης, βουλιάζει! Αλλοίμονο αν έχεις παιδί σε καροτσάκι. Στα πεζοδρόμια δεν χωράς, στο δρόμο θα σε πατήσουν. Όσο για τη δημόσια συγκοινωνία; Με τα ελάχιστα δρομολόγια (ναι, μην το προσπαθήσεις καν) οδηγούνται όλοι αναγκαστικά να μετακινούνται με το όχημα τους και οι τουρίστες στην ενοικίαση, που οδηγεί αυτόματα σε μία γιγάντωση του προβλήματος στους δρόμους! Αν μπορούμε να τους πούμε έτσι.

            Χρόνια τώρα μας λένε, και ακούμε πολύ προσεχτικά: "δεν είναι εύκολο, δεν υπάρχει λύση, τα έκαναν οι προηγούμενοι! "

Φτάνει πια! Είναι κατορθωτό, ΌΧΙ από εσάς! Και λύση υπάρχει, και παραδείγματα! (Δήμος Πάτρας- Κ. Πελετίδης). Και ναι οι προηγούμενοι, και οι τωρινοί και όποιος άλλος σήμερα και αύριο συνεχίζει να εφαρμόζει τις πολιτικές που έρχονται χωρίς αντίδραση, χωρίς βούληση, όλοι εσείς και αυτοί, ναι και δεν μπορείτε και δεν θέλετε!

            Μόνο ο σχεδιασμός γύρω από τις ανάγκες των κατοίκων, σε πόλεις και χωριά, για αναψυχή, γήπεδα, πάρκα, υγεία, παιδεία, σύγχρονη κατοικία με σύγχρονες υποδομές για νερό φως και δρόμους, μπορούν να δώσουν τη λύση στην καθημερινότητα!

Θέλουμε και μπορούμε με όλους σας μαζί, κανείς αμέτοχος, κανένας σωτήρας, σε άλλη πορεία η Ρόδος μαζί με τη Λαϊκή Συσπείρωση θα κάνει το βήμα για την ενίσχυση των πολλών μέσα και έξω από τον Δήμο από την επόμενη μέρα.

Δαγκωτό ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, σε Δήμο και Περιφέρεια.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...