Μιχαήλ Μιχαήλ: Δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, το υποτιθέμενο όφελος απο την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

O πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Μιχαήλ Μιχαήλ παραχωρεί συνέντευξη σήμερα στη Γνώμη και μιλά για όλο το φάσμα της τοπικής μας οικονομίας, για τα προβλήματα αλλά και για το πώς θα κινηθούμε μπροστά. Αρχικά αναφέρεται στο «προσφιλές» θέμα, που έρχεται και ξανάρχεται στην επικαιρότητα, με διάφορες παραλλαγές, αυτό της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. «Για άλλη  μια  φορά τα τελευταία πέντε χρόνια το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών φπα στα νησιά του Αιγαίου γίνεται  αντικείμενο διαπραγμάτευσης – συζήτησης  μεταξύ των  θεσμών  και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών. Το υποτιθέμενο δημοσιονομικό όφελος που συζητείται κατά καιρούς των 300-400 εκατ. ευρώ που ψευδώς προβάλλεται, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 50 εκατ.ευρώ». Ο κ Μιχαήλ καταγράφει το τι θα ακολουθήσει αν καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές στο Αιγαίο: «Αύξηση του κόστους ζωής, μείωση της ανταγωνιστικότητας των παραγομένων στα νησιά, μείωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων και λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις».
Το «ατού» των τοπικών κοινωνιών για να μην περάσει η κατάργηση, είναι το ενιαίο μέτωπο που έχει σχηματισθεί  τα τελευταία  χρόνια και που οφείλουμε να το διατηρήσουμε όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. «Πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι δεν είναι προνόμιο, είναι ισοδύναμο απέναντι στην εδαφική ασυνέχεια και μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης» δηλώνει.
Μιλά για την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ: « Τα τελευταία χρόνια λόγω των στρεβλώσεων, έφθινε στην συνείδηση του επιχειρηματικού κόσμου. Το όφελος της τοπικής οικονομίας από την κατάργηση του σε Ρόδο και Κω υπολογίζεται στα 8 εκ. ευρώ».
Η τοπική οικονομία σε ποια κατάσταση βρίσκεται; Ο κ. Μιχαήλ Μιχαήλ δίνει την απάντηση του: «Η παρατεταμένη ύφεση  και συνάμα  η εφαρμογή αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας  έχει  αφήσει  έντονα τα σημάδια της  και στην τοπική μας κοινωνία  παρά  την  τουριστική  ανάπτυξη  που εμφανίζει. Έχει εξουθενώσει   και εξαντλήσει   πολλές  κοινωνικές ομάδες  ,και επιχειρήσεις  με άμεσο επακόλουθο   να χαθούν  θέσεις εργασίας , αποταμιεύσεις , επιχειρήσεις  αλλά  το σημαντικότερο είναι ότι χάθηκε η ελπίδα. Δεν πρέπει  να χαθεί  άλλος  πολύτιμος χρόνος στο  μέτωπο  των μεταρρυθμίσεων   οι οποίες  κρίνεται επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν τάχιστα  ώστε  να βοηθήσουν  την ανάταξη της οικονομίας μας».
Σε τοπικό επίπεδο πως μπορεί να γίνει η «φυγή προς τα εμπρός;»
Ο κ. Μιχαήλ απαντά ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με συνέργειες: «Την κρίση μπορούμε να την ξεπεράσουμε με τις λιγότερες απώλειες για τον καθένα μας, μόνο εάν μέσω συνεργειών αποκτήσουμε κοινό όραμα  διαμορφώσουμε ένα κοινωνικό  συμβόλαιο , και το υλοποιήσουμε με προσήλωση και συνέπεια».


Ε:Ξανά επι τάπητος οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο Αιγαίο και δη στα κοσμοπολίτικα νησιά...Αν συμβεί αυτό, ποιο το όφελος της ελληνικής οικονομίας;
Α:Για άλλη  μια  φορά τα τελευταία πέντε χρόνια το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών φπα στα νησιά του Αιγαίου γίνεται  αντικείμενο διαπραγμάτευσης – συζήτησης  μεταξύ των  θεσμών  και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών.  Βέβαια  με μία παραλλαγή  που  αφορά τα κοσμοπολίτικα  νησιά του Αιγαίου.  Το υποτιθέμενο δημοσιονομικό όφελος που συζητείται κατά καιρούς των 300-400 εκατ. Ευρώ (που ψευδώς προβάλλεται καθώς οι επιστημονικές αναλύσεις αποδεικνύουν ότι σε καμιά  περίπτωση το όποιο δημοσιονομικό όφελος  δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 50 εκατ.ευρώ) από ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.. Ενδεχόμενη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος , Φ.Π.Α. των νησιών του Αιγαίου με μαθηματική ακρίβεια , οδηγεί:
-. Στη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής στους κατοίκους των νησιών (αύξηση κόστους μεταφοράς, εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αύξηση κόστους παρεχόμενων υπηρεσιών)
- Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των παραγομένων στα νησιά προϊόντων.
- Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα: Ο τουρισμός παρ’ όλη την ύφεση είναι ο κλάδος που μέχρι σήμερα λειτουργεί αποδοτικά προσφέροντας ένα σημαντικό κομμάτι στα δημόσια έσοδα. Το τουριστικό προϊόν αναμένεται να γίνει πιο ακριβό με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται (αύξηση ανεργίας κ.λ.π.). Παράλληλα θα ευνοηθούν οι ανταγωνιστικές σε ότι αφορά τον τουρισμό χώρες όπως κατά κύριο λόγο η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιταλία.
 -Στην αύξηση της ύφεσης με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των τοπικών οικονομιών.
- Στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, στην αύξηση της ανεργίας και την ερήμωση των νησιών.
 
1.    ,.Ποιο μπορεί να είναι το "ατού" των τοπικών παραγόντων για πίεση προς την κυβέρνηση Τσίπρα προκειμένου να διατηρηθεί το εν λόγω καθεστώς;
Το  βασικό  ατού  μας ως τοπική  κοινωνία  είναι το ενιαίο  μέτωπο  που έχει σχηματισθεί  τα τελευταία  χρόνια  (φορείς  αρχές  κουνοβουλευτικοί εκπρόσωποι  και κοινωνία) ενάντια σε κάθε πρόθεση  κατάργησης  των μειωμένων  συντελεστών   και το οποίο  μέτωπο οφείλουμε  να διατηρήσουμε  αραγές.Από εκεί και πέρα  θα πρέπει  να γίνει  σε όλους  κατανοητό  τόσο σε επίπεδο  κυβέρνησης  όσο και σε επίπεδο θεσμών  ότι το ειδικό αυτό καθεστώς δεν αποτελεί,. κάποιο  προνόμιο αλλά αντίθετα αποτελεί:
1. Aνταγωνιστικό ισοδύναμο απέναντι στα μειονεκτήματα που δημιουργεί η εδαφική ασυνέχεια
 2.Ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του νησιωτικού τουριστικού προιόντος .
3.Συνιστά λόγο μείζονος εθνικής σημασίας και παράγοντα εθνικής κυριαρχίας, διότι αποτελεί κρίσιμο εργαλείο τόσο για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών , όσο και για την παραμονή των κατοίκων στα νησιά.
4.Είναι μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης (οι νησιώτες δεν απολαμβάνουν ισοδύναμα την ωφέλεια από τα βασικά κοινωνικά αγαθά του κράτους).
 Μέχρι σήμερα , κανένα κράτος –μέλος δεν έχει απεμπολήσει δικαίωμα ευνοικών ρυθμίσεων στο τομέα του Φ.Π.Α. ιδιαίτερα όταν αυτό έχει παραχωρηθεί μέσω των συνθηκών προσχώρησης στην Ευρωπαική Ένωση.
2.    . Πριν απο λίγο καιρό, είχαμε, μέσω δικαστηρίου, την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ στους δήμους της Δωδεκανήσου. Ποιό είναι αλήθεια το όφελος των οικονομιών της Ρόδου και Κω απο αυτή την κατάργηση;
Το όφελος από την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ  για την τοπική  οικονομία  στα δύο μεγαλύτερα νησιά του νομού μας Ρόδο και Κω (ως επί το πλείστον αυτά  εισέπρατταν  το  φόρο ) είναι γύρω  στα οκτώ εκατομμύρια.   Αυτό  που πρέπει να τονίσουμε  ότι  ο φόρος τα τελευταία χρόνια  έφθινε στην συνείδηση του  επιχειρηματικού κόσμου  λόγω της μη έγκαιρης διόρθωσης  των στρεβλώσεων του  με τά από  δέκα οκτώ χρόνια λειτουργίας του.
3.    . Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η οικονομία της Ρόδου αλλά και της Δωδεκανήσου γενικότερα μετά από 5 σχεδόν χρόνια οικονομικής ύφεσης;

Η παρατεταμένη ύφεση  και συνάμα  η εφαρμογή αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας  έχει  αφήσει  έντονα τα σημάδια της  και στην τοπική μας κοινωνία  παρά  την  τουριστική  ανάπτυξη  που εμφανίζει. Έχει εξουθενώσει   και εξαντλήσει   πολλές  κοινωνικές ομάδες  ,και επιχειρήσεις  με άμεσο επακόλουθο   να χαθούν  θέσεις εργασίας , αποταμιεύσεις , επιχειρήσεις  αλλά  το σημαντικότερο είναι ότι χάθηκε η ελπίδα  το όραμα για την  αποκατάσταση  αυτών. Δεν πρέπει  να χαθεί  άλλος  πολύτιμος χρόνος στο  μέτωπο  των μεταρρυθμίσεων   οι οποίες  κρίνεται επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν τάχιστα  ώστε  να βοηθήσουν  την ανάταξη της οικονομίας μας.

4.    . Τη μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης σε οικονομικό επίπεδο πως την κρίνετε;
Αυτό που χρειαζόμαστε ως  κοινωνία και οικονομία είναι ένα    εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις της οριστικής εξόδου από την κρίση. Αυτό  πρέπει να αποτελεί  προιόν διαβούλευσης  κομμάτων  φορέων  αρχών  και όλης της κοινωνίας   αναγνωρίζοντας  τις λάθος πρακτικές που μας οδήγησαν  ως χώρα στο σημερινό αδιέξοδο, αλλά και τον τρόπο  με το  οποίον  θα τα διορθώσουμε.  Όλα  αυτά βέβαια  έχουν ως προαπαιτούμενο   ευρύτερες  πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις.
 

5.    . Σε τοπικό επίπεδο τι θα πρέπει να γίνει για να φύγουμε προς τα εμπρός;
Η φυγή  προς τα εμπρός   τόσο σε εθνικό  όσο και σε τοπικό επίπεδο  προυποθέτει   συνέργειες.  Ως επιστημονικός φορέας εξετάζοντας πολλές από τις παραμέτρους που μας οδήγησαν  στο σημερινό αδιέξοδο , έχουμε την πεποίθηση ότι την κρίση μπορούμε να την ξεπεράσουμε με τις λιγότερες απώλειες για τον καθένα μας, μόνο εάν μέσω συνεργειών αποκτήσουμε κοινό όραμα  διαμορφώσουμε ένα κοινωνικό  συμβόλαιο , και το υλοποιήσουμε με προσήλωση και συνέπεια.
Πρώτα  πρέπει να συζητήσουμε  τι θέλουμε να συμβεί στον τόπο μας μετά την κρίση για να αντιδράσουμε σωστά και μέσα στην κρίση. Πρέπει να εξετάσουμε σε βάθος παράγοντες  που θα επηρεάσουν το μέλλον της τοπικής μας κοινωνίας και οικονομίας.
-Την κρίση που βιώνουμε ως αποτέλεσμα ενός αποτυχημένου οικονομικού μοντέλου.
-Την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμό λαικής βούλησης που  οφείλει να διαμορφώνει συνθήκες ποιότητας ζωής , κοινωνικής συνοχής , οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και να δημιουργεί συνθήκες ενός σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
-Την επιχειρηματικότητα  που  αποτελεί  ελπίδα  ανάταξης της τοπικής μας οικονομίας και κρίνεται επιτακτική ανάγκη να έχει πλέον σημαντικές συνέργειες με την Τοπική- Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση   δημιουργώντας τις προϋποθέσεις  να  ξαναζωντανέψει την τοπική μας κοινωνία  με όρους πραγματικής οικονομίας.
Στο νέο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται οφείλουμε να δράσουμε συντεταγμένα  ως τοπική κοινωνία με τους φορείς της και την επιχειρηματικότητα, με συντονιστή την Τοπική μας Αυτοδιοίκηση ώστε αξιοποιώντας τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα  και τεχνογνωσία  να δημιουργήσουμε  επενδύσεις  , έσοδα  και απασχόληση  στoν τόπο  μας.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...