Μιχάλης Κόκκινος: Όπου και να βρίσκομαι, η καρδιά μου θα χτυπάει στα Δωδεκάνησα

Ο Μιχάλης Κόκκινος ως επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού παραχωρεί μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη και περιγράφει τους στόχους που έχει θέσει για την «αξιοποίηση» αλλά την ενεργοποίηση της Ελληνικής Ομογένειας, μιλά για τον πολιτικό του προϊστάμενο, ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά αλλά και για την Δωδεκάνησο που θα συνεχίζει να «υπηρετεί» όπου και αν βρίσκεται…
Περιγράφει το σχέδιο του για την Ελληνική Ομογένεια: «Έχουμε Βουλευτές  σε τοπικά και Ομοσπονδιακά Κοινοβούλια, Υπουργούς, οικονομικούς παράγοντες, πεζογράφους, καλλιτέχνες…. Όλοι αυτοί έχουν  αξιοζήλευτη παρουσία στο κοινωνικό, επιστημονικό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι των χωρών στις οποίες ζουν και έχουν την δυνατότητα άσκησης επιρροής για την διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών οι οποίες θα επιτρέψουν, τις κρίσιμες τούτες ώρες, την ανάπτυξη και προώθηση των εθνικών συμφερόντων.
 Παράλληλα όμως θα αξιοποιήσουμε την ανιδιοτελή προσφορά κάθε Έλληνα και Ελληνίδας του εξωτερικού από όποια θέση και αν βρίσκεται.
Ιδιαίτερο βάρος θα δώσουμε στην ενεργοποίηση τόσο των υπαρχουσών οργανώσεων και δομών του Απόδημου Ελληνισμού, αλλά και στη δημιουργία –επιτρέψτε μου την έκφραση- ‘’πυρήνων’’ συσπείρωσης, οι οποίοι θα διαχέουν την πραγματικότητα της σύγχρονης Ελλάδας». Και συνεχίζει: «Είμαι όμως απόλυτα βέβαιος ότι οι Έλληνες θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας και πολύ σύντομα όλοι θα μιλούν για ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα».
Καταθέτει και τις σκέψεις του για τους απόδημους Δωδεκανησίους που είναι πολλοί σε διάφορα σημεία του ορίζοντα: «Σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές σκεφτόμαστε κατ’ αρχήν να ιδρύσουμε ένα διαδικτυακό τόπο συνάντησης, πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για όλους τους Δωδεκανησίους σε όλο τον κόσμο και να διοργανώσουμε μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν μια παγκόσμια Συνάντηση όλων των αποδήμων συμπατριωτών μας στα Δωδεκάνησα»..
Χαρακτηρίζει ως αριστερό πατριώτη τον νέο ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά και περιγράφει τη σχέση μαζί του: «Με το Νικόλαο  Κοτζιά συνδεθήκαμε εδώ και 3 χρόνια μέσα από την κίνηση ιδεών και δράσεις “ΠΡΑΤΤΩ”,  μια κίνηση που γέννησε η δική του ανησυχία και η βαθιά του πίστη ότι ο πατριωτισμός και η αριστερά είναι έννοιες που μπορεί να συνυπάρξουν και μπορεί να ενώσουν ανθρώπους με κοινή ιδεολογία,  κοινά σε μια ενωμένη Ευρώπη που θα σέβεται τα ήθη, τα έθιμα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και τις πατριωτικές ανάγκες των λαών της».
Αναφέρεται στη Δωδεκάνησο και λέει ότι θα τον ακολουθεί παντού: «Όπου και να βρίσκομαι, σε οποιαδήποτε χώρα και αν με καλεί το πατριωτικό καθήκον, σε όποιο  σημείο της οικουμένης και αν επιβάλλεται  η φυσική μου παρουσία, η καρδιά μου θα χτυπάει εκεί στην εσχατιά της Ευρώπης,  στα Δωδεκάνησα. Εκεί που ζει η οικογένεια μου, οι φίλοι μου, οι δικοί μου άνθρωποι, οι συνεργάτες μου.
Καθετί που αφορά τα Δωδεκάνησα και την πολιτική ζωή του τόπου θα αποτελεί βασική προτεραιότητα, κύριο στόχο και επιδίωξή μου, γεγονός που κατέστησα  σαφές στις  πρόσφατες συναντήσεις που είχα με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και με τον Δήμαρχο Ρόδου, που ήταν και οι πρώτες επίσημες συναντήσεις μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου».
Εκφράζει, τέλος, την αισιοδοξία του για την πορεία της νέας κυβέρνησης: «Κόντρα στις Κασσάνδρες  και σε αυτούς που επενδύουν στην αποτυχία  μας απαντώ ξεκάθαρα ως στέλεχος αυτής της κυβέρνησης : Κυρίες και κύριοι του χθες, όσο και αν προσπαθείτε, όσα μέσα και αν χρησιμοποιείτε, για ένα να είστε σίγουροι. Θα σας διαψεύσουμε εκπληρώνοντας στο ακέραιο αυτά που υποσχεθήκαμε»..




1.    Οριστήκατε επικεφαλής μιας ιδιαίτερα σημαντικής γενικής γραμματείας,  αυτής του Απόδημου Ελληνισμού σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα...Πως νοιώθετε;

Είναι γεγονός ότι τα συναισθήματα μου, τούτη την ώρα είναι σύνθετα. Χαρά και ικανοποίηση για την  εμπιστοσύνη που  δείχνουν  στο πρόσωπό μου σε μια τόσο νευραλγική θέση, ο Υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς αλλά και ο Πρωθυπουργός της Χώρας Αλέξης Τσίπρας.  
Ταυτόχρονα  όμως και μια ισχυρή αίσθηση καθήκοντος και ευθύνης  σε μια τόσο κρίσιμη ώρα για την πατρίδα μας, αλλά και αισιοδοξίας συνάμα για την επίτευξη του τελικού στόχου.

2. Η σχέση σας με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά ποια είναι;
Αλήθεια ποιός είναι ο πολιτικός που σήμερα διαχειρίζεται την ελληνική διπλωματία;

Με το Νικόλαο  Κοτζιά συνδεθήκαμε εδώ και 3 χρόνια μέσα από την κίνηση ιδεών και δράσεις “ΠΡΑΤΤΩ”,  μια κίνηση που γέννησε η δική του ανησυχία και η βαθιά του πίστη ότι ο πατριωτισμός και η αριστερά είναι έννοιες που μπορεί να συνυπάρξουν και μπορεί να ενώσουν ανθρώπους με κοινή ιδεολογία,  κοινά πιστεύω και συγκεκριμένη στόχευση με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας μέσα σε μια ενωμένη Ευρώπη.  Μια ενωμένη Ευρώπη που όμως θα σέβεται τα ήθη, τα έθιμα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και τις πατριωτικές ανάγκες των λαών της. Φρονώ λοιπόν πως ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν θα μπορούσε να επιλέξει καταλληλότερο άνθρωπο για να εκπροσωπήσει την χώρα από την νευραλγική θέση του Υπουργού Εξωτερικών, από τον βαθύ γνώστη μετά από τόσα χρόνια μελέτης των διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής, επικεφαλής του κινήματος “ΠΡΑΤΤΩ”, αριστερό πατριώτη Νικόλαο Κοτζιά.

3. Ποιο είναι το σχέδιο σας για τον Απόδημο Ελληνισμό;

Η Ομογένεια  συγκροτεί στο εξωτερικό μια δεύτερη Ελλάδα, ισάριθμη σχεδόν του Μητροπολιτικού Κέντρου. Μια Ελλάδα που δραστηριοποιείται και διακρίνεται συνεχώς,   που γνωρίζει να ξεπερνά τις δυσκολίες, στηριζόμενη  στη δημιουργικότητα, και  στην εργατικότητα  των ομοεθνών μας
 Η χώρα μας καθημερινά βάλλεται από συγκεκριμένα συμφέροντα, επειδή  όρθωσε το ανάστημά της και διεκδίκησε δυναμικά την αποκατάσταση της εθνικής της κυριαρχίας, της αξιοπρέπειας των πολιτών της και της κοινωνικής συνοχής.
Καλούμαστε σήμερα να υπερβούμε  τις τεράστιες  δυσκολίες και να πρωτοστατήσουμε  σε μια προσπάθεια που δεν θα αφορά σε μία εικονική βελτίωση των οικονομικών δεικτών αλλά στην ανασυγκρότηση ολόκληρης της εθνικής οικονομίας της χώρας μας.
Είμαι όμως απόλυτα βέβαιος ότι οι Έλληνες θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας και πολύ σύντομα όλοι θα μιλούν για ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα.

4. Πως σκέφτεστε να αξιοποιήσετε ισχυρούς ελληνες του Απόδημου Ελληνισμού;

Σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια κύριο μέλημά μας είναι να καταστήσουμε κοινωνούς του οράματός μας τους απανταχού Έλληνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Να δραστηριοποιήσουμε τον Ελληνισμό, όπου κι αν βρίσκεται.. Έχουμε Βουλευτές  σε τοπικά και Ομοσπονδιακά Κοινοβούλια, Υπουργούς, οικονομικούς παράγοντες, πεζογράφους, καλλιτέχνες και αυτά είναι μόνον  από τα λίγα παραδείγματα που δείχνουν ότι οι Έλληνες δημιουργούν και διαπρέπουν όπου κι αν βρίσκονται. Όλοι αυτοί έχουν  αξιοζήλευτη παρουσία στο κοινωνικό, επιστημονικό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι των χωρών στις οποίες ζουν και έχουν την δυνατότητα άσκησης επιρροής για την διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών οι οποίες θα επιτρέψουν, τις κρίσιμες τούτες ώρες, την ανάπτυξη και προώθηση των εθνικών συμφερόντων.
 Παράλληλα όμως θα αξιοποιήσουμε την ανιδιοτελή προσφορά κάθε Έλληνα και Ελληνίδας του εξωτερικού από όποια θέση και αν βρίσκεται.
Ιδιαίτερο βάρος θα δώσουμε στην ενεργοποίηση τόσο των υπαρχουσών οργανώσεων και δομών του Απόδημου Ελληνισμού, αλλά και στη δημιουργία –επιτρέψτε μου την έκφραση- ‘’πυρήνων’’ συσπείρωσης, οι οποίοι θα διαχέουν την πραγματικότητα της σύγχρονης Ελλάδας. Αυτό θα το επιτύχουμε  δίνοντας νέο όραμα στην πολιτική μας και αλλάζοντας τις δράσεις μας με στόχο μια εξωστρεφή κατεύθυνση που θα μας φέρει δίπλα στον Απόδημο Ελληνισμό και θα μας κάνει συγκοινωνούς στο σύνολο των θεμάτων που απασχολούν σήμερα τους Έλληνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μαζί, ενωμένοι τις προκλήσεις της εποχής μας.
Το έργο μας δεν θα είναι εύκολο. Αυτή όμως είναι και η γοητεία ενός τέτοιου εγχειρήματος.

5. Η Δωδεκάνησος έχει σημαντικές παροικίες στο εξωτερικό...Τι σκέψεις έχετε γιαυτούς;

Είναι γεγονός ότι οι συμπατριώτες μας από τα Δωδεκάνησα έχουν μια ισχυρή και οργανωμένη παρουσία στις χώρες που ζουν. Αναπτύσσουν μία έντονη δράση στις τοπικές κοινωνίες των χωρών που ζουν, για την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας. Ταυτόχρονα διατηρούν  την πολιτιστική ταυτότητα, τα ήθη και τα έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές σκεφτόμαστε κατ’ αρχήν να ιδρύσουμε ένα διαδικτυακό τόπο συνάντησης, πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων για όλους τους Δωδεκανησίους σε όλο τον κόσμο και να διοργανώσουμε μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν μια παγκόσμια Συνάντηση όλων των αποδήμων συμπατριωτών μας στα Δωδεκάνησα.

6. Τα τελευταία χρόνια ένας μεγάλος αριθμός νέων Ελλήνων επιστημόνων, τα
καλύτερα μυαλά όπως λέμε, επέλεξε τη μετανάστευση... Γι'αυτούς θα
υπάρχει μια άλλη μεταχείριση με στόχο ας πούμε την επιστροφή τους στη
πατρίδα;

Είναι γεγονός ότι μεγάλος αριθμός νέων Ελλήνων επιστημόνων, λόγω της οικονομικής καταστροφής που υπέστη η πατρίδα μας αναγκάστηκαν να ψάξουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την  ανερμάτιστη πολιτική τους στέρησαν από την πατρίδα μας αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους που έχει ανάγκη ο τόπος για να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια ανάταξης. Στο πλαίσιο αυτό θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό, ασφαλές και ελκυστικό περιβάλλον για την επιστροφή τους.

7. Απο την πολιτική σκηνή της Δωδεκανήσου, στην κεντρική σκηνή....Θα σας χάσουμε;

Είχα δηλώσει και παλαιότερα κα Βενιανάκη ότι θα υπηρετήσω τον τόπο, την πατρίδα και την Κυβέρνηση της Αριστεράς από όποιο μετερίζι με καλέσει να δώσω την μάχη για να αλλάξουμε την ζωή των Ελλήνων και να χαράξουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Έλαχε την μάχη αυτήν να την δώσω σε ένα από τα πιο σημαντικά και τα πιο στρατηγικά σημεία του αγώνα. Θα την δώσω με όλη την δύναμη της ψυχής μου για να κάνω περήφανους όλους τους συμπατριώτες μας,   δίνοντας και μια υπόσχεση η οποία είναι και αυτονόητη λόγω του χαρακτήρα μου που όλοι  πια  τον γνωρίζουν σαν ανοικτό βιβλίο. Όπου και να βρίσκομαι, σε οποιαδήποτε χώρα και αν με καλεί το πατριωτικό καθήκον, σε όποιο  σημείο της οικουμένης και αν επιβάλλεται  η φυσική μου παρουσία, η καρδιά μου θα χτυπάει εκεί στην εσχατιά της Ευρώπης,  στα Δωδεκάνησα. Εκεί που ζει η οικογένεια μου, οι φίλοι μου, οι δικοί μου άνθρωποι, οι συνεργάτες μου.
Καθετί που αφορά τα Δωδεκάνησα και την πολιτική ζωή του τόπου θα αποτελεί βασική προτεραιότητα, κύριο στόχο και επιδίωξή μου, γεγονός που κατέστησα  σαφές στις  πρόσφατες συναντήσεις που είχα με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και με τον Δήμαρχο Ρόδου, που ήταν και οι πρώτες επίσημες συναντήσεις που είχα με την ευκαιρία της αναλήψεως των καθηκόντων μου ως επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.

8. Πως βλέπετε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕλ...Θα τα καταφέρει;

Κόντρα στις Κασσάνδρες  και σε αυτούς που επενδύουν στην αποτυχία  μας απαντώ ξεκάθαρα ως στέλεχος αυτής της κυβέρνησης : Κυρίες και κύριοι του χθες, όσο και αν προσπαθείτε, όσα μέσα και αν χρησιμοποιείτε, για ένα να είστε σίγουροι. Θα σας διαψεύσουμε εκπληρώνοντας στο ακέραιο αυτά που υποσχεθήκαμε.
 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...