Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, η Ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας - Του Δημήτρη Παμπάκα, Οικονομολόγου, Αν.Γραμματέα Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Νότιας Δωδ.σου

Είναι ευρέως γνωστό πως σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής ανάπτυξης οι Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (μΜΕ) παίζουν ζωτικό ρόλο. Οι μΜΕ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ιδιωτικού τομέα, αποτελούν περίπου το 90% των επιχειρήσεων παγκοσμίως και απασχολούν 50%-60% του εργατικού δυναμικού. Σε οικονομίες, όπως η ελληνική, που βρίσκονται σε μεταβατικό επίπεδο ο ρόλος των μΜΕ είναι ακόμη μεγαλύτερος, όταν μεγάλες και αναποτελεσματικές κρατικές εταιρίες δίνουν χώρο σε νέες ιδιωτικές εταιρίες μικρότερες και αποτελεσματικότερες.

Οι μΜΕ συμβάλουν ζωτικά στην οικονομική ανάπτυξη γιατί είναι κατά κύριο λόγο εντάσεως εργασίας και οδηγούν σε δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος σε σχέση με τις μεγαλύτερες. Επίσης απορροφούν παραγωγικούς πόρους σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και συνεισφέρουν στη δημιουργία ανθεκτικών οικονομικών συστημάτων στα οποία μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αλληλεπιδρούν. Ειδικά στην Ελλάδα που πάνω από 80% της ιδιωτικής απασχόλησης αφορά μΜΕ τα μέτρα λιτότητας και η καθυστέρηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων τις έχει πλήξει σε δυσανάλογα μεγαλύτερο βαθμό από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας δεν πρέπει πλέον να βασίζεται κυρίως στην εσωτερική κατανάλωση, αλλά σε νέες παραγωγικές δραστηριότητες, σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, ούτως ώστε να δοθεί ισχυρή ώθηση στην αύξηση των εξαγωγών. Σημαντικά επίσης στοιχεία για την ανάπτυξη των μΜΕ πρέπει να είναι οι εναρμονισμένες πολιτικές με την Ευρωπαϊκή Ένωση, βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης, ειδική προσοχή στην νομοθεσία για την απασχόληση, μείωση τελών και απλούστερες κανονιστικές απαιτήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ταχύτατη αδειοδότηση όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μέσω διαδικασιών «μιας στάσης» (one stop shop) και την ενδυνάμωση της υπηρεσίας fast truck σε συνδυασμό με τη φορολογική λογική «πρώτα φορολογείς την κατανάλωση, μετά τα εισοδήματα και στο τέλος την παραγωγή που δημιουργεί εισοδήματα και ενισχύει την ζήτηση». Με την ίδια αντίστροφη σειρά θα πρέπει να καθορίζονται και οι προτεραιότητες ελάφρυνσης της φορολογίας.

Η Ελλάδα έχει το δυναμικό για να εκπλήξει θετικά τα επόμενα χρόνια. Η μετατόπισή του παραγωγικού μοντέλου σε μια πιο αναπτυξιακή κατεύθυνση είναι πλέον απαραίτητη αλλά και εφικτή αφού έχει συντελεστεί στο μέγιστο μέρος της, η δημοσιονομική προσαρμογή. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Οφείλουμε να κινηθούμε με σαφή σχεδιασμό, εφαρμόζοντας μια σειρά από προοδευτικές πολιτικές που θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Δημήτρης Παμπάκας

Οικονομολόγος

Αν. Γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ

Νότιας Δωδεκανήσου

Φωτογραφικό υλικό

Μανώλης Δημελλάς

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Προτάσεις Verena

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ «Μια μακρόχρονη φιλία και συμπόρευση στην τοπική Αυτοδιοίκηση μας καθοδηγεί και...
Ο Νίκος Γερονικόλας στο πλευρό του Μανώλη Γλυνού. -Ηχηρή συμμετοχή των παραγωγικών δυνάμεων του...
Η Νατάσα Βενετοκλή υποψήφια με την Παράταξη του Μανώλη Γλυνού -"Νίκη με άρωμα γυναίκας...
ΙΣΧΥΡΗ Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ 50 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ -Η...