Με το βλέμμα στην Αθήνα...

Στάση αναμονής, με μηνύματα στην Αθήνα κατά της δημοσιονομικής χαλάρωσης, κρατούν οι δανειστές σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσινγκτον. Οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ αναμένουν το αποτέλεσμα της ελληνικής κάλπης που θα κρίνει και το μέλλον των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ προειδοποιούν...
ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν βασικό όρο συνέχισης της χρηματοδότησης.

Μετά την ανακοίνωση του προγράμματος Ντράγκι για την αγορά κρατικών ομολόγων η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι το Βερολίνο δίνει εξαιρετική βαρύτητα στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ανεξάρτητα από το πρόγραμμα δημοσιονομικής χαλάρωσης.

«Περιμένουμε την απόφαση του ελληνικού λαού που θα ψηφίσει ανεξάρτητα και θα συνεργαστούμε με την τωρινή ή τη νέα κυβέρνηση και θα συζητήσουμε για το πώς θα προχωρήσουμε. Είναι σημαντικό να δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα, η οποία έχει ακολουθήσει μια διαδρομή γεμάτη θυσίες για τον ελληνικό λαό που σεβάστηκε τη βάση των συμφωνιών μας. Αυτές είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος που θα καθορίσουν στο μέλλον τη διαδρομή που θα ακολουθήσει. Είμαι σίγουρη ότι με ηρεμία θα βρούμε τις λύσεις» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναβάλει επ’ αόριστον τις μεταρρυθμίσεις εξαιτίας του προγράμματος της ΕΚΤ.

Από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία δεν εξετάζει σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να είναι ανταγωνιστική.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποδεχθεί η Ελλάδα τους κανόνες στην ευρωζώνη εάν επιθυμεί να παραμείνει στο κοινό νόμισμα. « Αν το λες αυτό (δηλαδή ότι θέλεις να μείνεις στην ευρωζώνη), τότε σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτείς τους κανόνες και τις συμφωνίες. Και αυτό σημαίνει επίσης ότι κάθε χώρα που χρειάζεται στήριξη για την οικονομία της και τις δημόσιες δαπάνες, πρέπει να εμμείνει σ' αυτούς τους όρους» τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup. Επιπλέον ανέφερε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ζητά δάνεια χωρίς να εκπληρώνει κανέναν όρο.

Και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, αφού χαιρέτησε τις αποφάσεις της ΕΚΤ, σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει να μας εμποδίσουν να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας». «Θα ήταν πολύ απλό να πούμε: αφού η ΕΚΤ θα χορηγήσει ρευστότητα, θα ευνοήσει την ανάπτυξη, δεν έχουμε τίποτα πια να κάνουμε. Θα πρέπει πάντα να είμαστε ανταγωνιστικοί, ελκυστικοί και να φροντίζουμε ώστε η καινοτομία να βρίσκεται στην καρδιά των πολιτικών μας» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.
Nonews-news

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...