Μεθόδευση για υποβάθμιση των πτυχίων των Αρχιτεκτόνων και γενικότερα όλων των μηχανικών

Ρόδος 12-01-2017 -ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

I. Η πρόσβαση των διπλωματούχων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, είναι καθοριστικές για:

Α. Την οικονομική ανάπτυξη τη χώρας, ιδίως σε τομείς που σχετίζονται με την διαμόρφωση τουχώρου σε όλες τις κλίμακες.

Β. Την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, ιδίως σε τομείς που σχετίζονται με την διαμόρφωσηδημόσιων χώρων και εγκαταστάσεων και τη στέγαση προσώπων και θεσμών.

Γ. Την περιβαλλοντική ένταξη και ενσωμάτωση όλων των έργων, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς καθώς και τις συνταγματικές επιταγές.

Δ. Την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ε. Την εφαρμογή των γενικών διατάξεων της πολεοδομικής νομοθεσίας και των ειδικών κανονισμών, ως νομοθεσία αναγκαστικού δικαίου και ειδικών ευθυνών.

Παρακολουθούμε με ανησυχία ότι προωθείται η εκπόνηση Προεδρικών Διαταγμάτων, σε εφαρμογή της παραγράφου 3, του Άρθρου 4, της Υποπαραγράφου ΙΓ.12 (ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΥ) του Νόμου 4254/2014. Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, τα επαγγελματικά μας δικαιώματα παύουν να εδράζονται στιςολοκληρωμένες πανεπιστημιακές μας σπουδές με συνέπεια σοβαρούς κινδύνους για το δημόσιο συμφέρον. Θα απονέμονται πλέον κατακερματισμένα, με ένα μηχανισμό διαρκών και επί πληρωμή πιστοποιήσεων.

II. Βασικά αιτήματα και διεκδικήσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου είναι:

 Κατάργηση της Υποπαραγράφου ΙΓ.12 (ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΥ) του Νόμου 4254/2014.

 Πλήρη, ολοκληρωμένη και αποκλειστική σύνδεση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων με ακαδημαϊκούς τίτλους πενταετών, ολοκληρωμένων, αδιάσπαστων σπουδών χωρίς άλλες προϋποθέσεις (όπως πιστοποιήσεις, είτε αναγνώριση δεξιοτήτων από οποιοδήποτε άλλο φορέα πιστοποίησης).

 Όχιστην υποβάθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού και στη συνακόλουθη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Αποχώρηση από τον διάλογο για τα Προεδρικά Διατάγματα στο πλαίσιο του ν.4254/14.

 Όχι στους οριζόντιους και κάθετους φραγμούς με εξειδικεύσεις και τάξεις πτυχίων, καμία σκέψη για την εφαρμογή καθεστώτος «δόκιμου» ή «ασκούμενου» μηχανικού με «μηδενικό πτυχίο».

 Η άρση της υφιστάμενης επικάλυψης δικαιωμάτων και ρόλων, στο πλαίσιο ενός επιστημονικού και συναδελφικού διαλόγου, σε όλα τα πεδία, με βάση την αρχή της συνεργασίας όλων των ειδικοτήτων στο παραγόμενο έργο, με αναφορά στη διάκριση των γνωστικών αντικειμένων στις πενταετείς, ολοκληρωμένες και αδιάσπαστες πανεπιστημιακές σπουδές.

 Η αναζήτηση μεταβατικών διατάξεων μιας τέτοιας αλλαγής της νομοθεσίας του 1930, οι οποίες μεταβατικές διατάξεις θα ισχύσουν για όλους.

 Ο συντονισμός της Διεθνούς Κοινότητας των Αρχιτεκτόνων, για τη σύνταξη μιας διεθνούς χάρτας των επαγγελματικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Με βάσει τα ανωτέρω, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου διεκδικεί την ενίσχυση του ρόλου του αρχιτέκτονα και τον σεβασμό στην επιστημονική και επαγγελματική του επάρκεια στην άσκηση της αρχιτεκτονικής.Συντασσόμαστε στον κοινό αγώνα του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ και των περιφερειακών Συλλόγων Αρχιτεκτόνων για την προάσπιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Πιστός στις αρχές του για παραγωγή και προώθηση ουσιαστικών και συγκεκριμένων κατευθυντήριων προτάσεων, ο ΣΑΔ θα συνεχίσει να τεκμηριώνει επιστημονικά τις διεκδικήσεις του για όλα τα ζητήματα που αφορούν την προάσπιση της Αρχιτεκτονικής μέσα στα πλαίσια της βιώσιμης εξέλιξης του τόπου μας, πάντοτε με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, από την κλίμακα του κτηρίου μέχρι την κλίμακα του τοπίου. Επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή:  Το με ΑΠ 62027 έγγραφο του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων με θέμα: Διαμαρτυρία σχετικά με το άρθρο 29 του νομοσχεδίου για τα καύσιμα, το συνημμένο του, καθώς και  Το με ΑΠ 50828 έγγραφο του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων με θέμα: ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ  Το με ΑΠ 60667 έγγραφο του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων με θέμα: ΘΕΣΕΙΣ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  Την με ΑΠ 61049 απόφαση της Αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνωνμεθέμα:_ΑΠΟΦ_ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ_ΕΠΑΓΓ_ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ_05.03.16_ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Γιώργος Σκιαδόπουλος Πρόεδρος ΣΑΔ Γιώργος Περνάρης Αντιπρόεδρος ΣΑΔ Αναστασία Μαργιέ Γ. Γραμματέας ΣΑΔ Νίκος Παπαγρηγορίου Μέλος ΔΣ ΣΑΔ Γιάννης Ματσαμάς Μέλος ΔΣ ΣΑΔ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...