Μαρτίνος Κανελλάκης: Καλώ τους έντιμους ανθρώπους σε μια ηθική επανάσταση

Η πίεση για να πει το «ναι» και να μας παραχωρήσει συνέντευξη ήταν ομολογουμένως μεγάλη. Γνωστός για τις εθελοντικές του δράσεις, μια από τις «σημαίες» της Ρόδου στον Εθελοντισμό, μιλά δημόσια λίγο και πράττει πολύ περισσότερα ακόμη και αν τον αποκαλούν… εθελοντή του γλυκού νερού!...Ο Μαρτίνος Κανελλάκης, ο γνωστός οφθαλμίατρος της πόλης μας είναι ένας από τους πέντε εθελοντές του «γλυκού νερού» όπως άδικα τους αποκάλεσε ένα ξημέρωμα, μετά τη φωτιά στο Τσαίρι, ο δήμαρχος Ρόδου… Συνέντευξη λοιπόν μετά από πολύ καιρό με τον γιατρό, πρώην αντιδήμαρχο, εθελοντή πάνω από όλα!...
Τι είναι εθελοντισμός; Ο Μαρτίνος Κανελλάκης μας δίνει τον ορισμό: «Αν κάποιος θέλει να γνωρίσει τον εαυτό του πρέπει πρώτα να ξοδέψει το εγώ του και αφού το σπαταλήσει και πάψει να υπάρχει τότε θα ανακαλύψει ποιος είναι. Τότε θα καταλάβει τι είναι εθελοντισμός».
Ο κ. Κανελλάκης μιλά για όλα στην Γνώμη σήμερα, για την εθελοντική δράση με την ανακύκλωση του χαρτιού, για τους πρόσφυγες, για τους ΡΟΜΑ, για τους …εθελοντές του γλυκού νερού, για τυχόν επιστροφή του στην ενεργό πολιτική σκηνή  αλλά και για την ηθική επανάσταση που θα ήθελε από τους Ροδίτες…Ο γιατρός μιλά με έναν ξεχωριστό τρόπο και μια περίληψη ίσως να τον αδικούσε γιατί δεν θα μπορούσε να αποδώσει  όλα αυτά που είπε, όπως τα είπε… Εμείς απλά προτάσσουμε το ηθικό μήνυμα προς τη ροδιακή κοινωνία που θα ήθελε να γίνει γνωστό μήπως και κάτι αλλάξει σε αυτόν τον τόπο…  «Καλώ τους έντιμους ανθρώπους αυτού του τόπου σε μια ηθική επανάσταση, μια επανάσταση για να αλλάξουμε νοοτροπίες και πρακτικές που κρατάνε αυτόν τον τόπο πίσω» μας λέει ο γιατρός και εμείς προσυπογράφουμε!.
Κύριε Κανελλάκη γιατί  θελήσατε να μας παραχωρήσετε αυτή την συνέντευξη ? Η επιμονή μας θα πρέπει να πούμε ήταν μεγάλη…
Δέχτηκα δύσκολα γιατί απλά ο κόσμος έχει βαρεθεί τα λόγια, τα ατέλειωτα χωρίς ουσία λόγια. Όλοι συνωστίζονται στις στήλες των εφημερίδων για να απαγγείλουν βαρύγδουπους λόγους για το πώς θα σώσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες όταν οι ίδιοι δεν έχουν δώσει ένα ποτήρι νερό στον διπλανό τους. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Υπέκυψα στην επιμονή σας, απλούστατα γιατί με πείσατε ότι κάποιοι ίσως ευαισθητοποιηθούν και βοηθήσουν τον διπλανό τους.
Τι είναι εθελοντισμός για σας ?
Απλά μια λέξη , μια κενή λέξη αν κάποιος θέλει να γνωρίσει τον εαυτό του πρέπει πρώτα να ξοδέψει το εγώ του και αφού το σπαταλήσει και πάψει να υπάρχει τότε θα ανακαλύψει ποιος είναι. Τότε θα καταλάβει τι είναι εθελοντισμός.
Υπάρχουν πολλοί εθελοντές στις μέρες μας?
Σημασία έχει η ποιότητα και όχι η ποσότητα και πιστέψτε με υπάρχουν πολλοί όμορφοι άνθρωποι. Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι το πολύ αλεύρι που φουσκώνει το ψωμί αλλά η λίγη και καλή μαγιά.
Μια σημαντική εθελοντική δράση στην οποία ήσασταν πρωτοπόρος , η ανακύκλωση του χαρτιού , σταμάτησε,  γιατί ?
Η ανακύκλωση άρχισε από μια ομάδα πολιτών , τους Εθελοντές Ρόδου και κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να  στείλει  για ανακύκλωση επτακόσιους τόνους χαρτί και όχι μόνο. Δυστυχώς ο δήμος δεν μπόρεσε να ενστερνιστεί το όραμα και να συνειδητοποιήσει ότι του δίναμε ένα έτοιμο σχέδιο δράσης για το οποίο είχαμε κάνει την δύσκολη αρχή και που θα άλλαζε την εικόνα του νησιού μας. Η εργασία που έπρεπε να προσφέρουμε ξεπερνούσε τις ανθρώπινες αντοχές μας και τις αντοχές της τσέπης μας οπότε και την σταματήσαμε.
Δεχθήκατε μια άδικη επίθεση εσείς και μερικοί άλλοι από τον δήμαρχο Ρόδου, σας αποκάλεσε εθελοντές του γλυκού νερού ! τι έχετε να πείτε για αυτό ?
Ότι όνομα και αν δώσεις σε κάτι αυτό δεν αλλάζει αυτό που πραγματικά αντιπροσωπεύει. Η γλυκός ή αλμυρός θα είμαι πάντα αυτός που είμαι. Πιστεύω πάντως ότι αυτό που έκανε δημιούργησε πολλάαρνητικά σχόλια εις βάρος του. Πολιτικά δεν αποκαλείς πεντακόσια άτομα, μέλη των τριών αυτών οργανώσεων, εθελοντές του γλυκού νερού, μέγα σφάλμα , αλλά ας το αφήσουμε πίσω μας.
Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο σας είδαμε εκεί για ποιόν λόγο ?
Επειδή θα γινόταν συζήτηση για το θέμα των προσφύγων και των Ρομά. Για τους πρόσφυγες είχαμε συμφωνήσει με τον δήμαρχο να γίνει  άμεσα μια συντονιστική επιτροπή ώστε να οργανωθεί καλύτερα η φιλοξενία αυτών των ανθρώπων ιδιαίτερα εν όψει του χειμώνα όπου θα οξυνθούν τα προβλήματα. Προχωράμε πολύ καλά και πιστεύω μέσα σε 15 ημέρες να είμαστε σε ένα πολύ πιο ικανοποιητικό επίπεδο παροχής βοήθειας.
Για τους Ρομά εξέφρασα και παλαιότερα δημόσια την άποψη ότι το πρόβλημα δεν είναι η καταγωγή αυτών των ανθρώπων αλλά η παραβατικότητά τους. Όσοι δέχονται να ενταχθούν στην κοινωνία καλώς να ορίσουν. Όσοι δεν θέλουν να φύγουν από την Ρόδο. Το να χρησιμοποιούν την ιδιαιτερότητά τους ως πρόσχημα για να καλύπτουν τα εγκλήματα τους είναι επιεικώς απαράδεκτο. Ακόμα και αν ήταν Αμερικάνοι ή Άγγλοι θα ίσχυε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Οι πολιτικοί αυτού του τόπου εγκληματούν απέναντι στους πολίτες από την στιγμή που γνωρίζουν ότι αυτοί οι άνθρωποι που ζούνε στο καρακόνερο , στην βιτρίνα της πόλης, είναι εγκληματίες τους οποίους δεν μπορούν μπροστά στα μάτια τους να ελέγξουν και τους μεταφέρουν δίπλα σε άλλους πολίτες και μάλιστα σε μια περιοχή που ούτε και ο στρατός δεν θα μπορεί να ελέγξει. Το ερώτημα που πρέπει να τους τεθεί είναι σας παραχωρούμε δωρεάν διαμέρισμα για πέντε χρόνια όπως προβλέπεται  ή το παίρνετε ή φεύγετε από εδώ. Είναι ειρωνικό να τους λέμε θέλετε διαμέρισμα ή να μείνετε σε καταυλισμό όπου θα μπορείτε να κρύβετε τα όπλα σας και τα κλεμμένα?  Όπως καταλαβαίνετε δεν αναφέρομαι στους Ρομά που είναι ήδη ενταγμένοι και είναι από τους καλύτερους πολίτες του τόπου μας.
Σας βλέπουμε στους πρόσφυγες, στα ελάφια, στα αδέσποτα , στα προβλήματα της πόλης. Εκεί επιμένετε ! μπορεί ο κόσμος να γίνει καλύτερος?
Στα αδέσποτα έχω καιρό να ασχοληθώ γιατί τώρα έχουμε το θέμα των προσφύγων αλλά η ομάδα που έχει αναλάβει κάνει πολύ καλή δουλειά. Για τον κόσμο ναι,  ανεπιφύλακτα ναι, υπάρχουν όμορφοι άνθρωποι που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με σένα, που αγωνιούν και στεναχωριούνται με το πώς κατάντησε η πόλη μας, η Ελλάδα μας, ο κόσμος μας. Όταν είμαι με τέτοιους ανθρώπους γίνομαι και πάλι  αισιόδοξος. Καλώ όλους τους έντιμους ανθρώπους να μην το βάλουν κάτω, να σηκώσουν το κεφάλι, να ενωθούν , να πιστέψουν ότι είναι πιο δυνατοί από τους άλλους, από αυτούς που ζούνε μόνο για τον εαυτό τους, από αυτούς που παρασιτούν ποικιλοτρόπως πάνω στην κοινωνία και στον τόπο μας. Ενώστε τις φωνές σας και τις σκέψεις σας,  μην αφήσετε να σας πάρει από κάτω η απογοήτευση , μπορούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε  αυτόν τον κόσμο.
Αυτό είναι πολιτικό κάλεσμα ? σκοπεύετε να ασχοληθείτε ξανά ενεργά στην πολιτική ?
Μην κάνετε τέτοιες ερωτήσεις γιατί πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους. Όχι δεν ενδιαφέρομαι να ξανά ασχοληθώ με την πολιτική. Έκανα τον κύκλο μου και πρέπει να κάνουμε τόπο στα νιάτα. Δεν είναιλοιπόν πολιτικό κάλεσμα αλλά ηθικό κάλεσμα, καλώ τους έντιμους ανθρώπους αυτού του τόπου σε μια ηθική επανάσταση μια επανάσταση για να αλλάξουμε νοοτροπίες και πρακτικές που κρατάνε αυτόν τον τόπο πίσω.
Τι θα συμβουλεύατε τους συμπολίτες σας ?
Όταν ήμουν πολύ μικρός διάβασα ένα βιβλίο αν θυμάμαι καλά λεγόταν Το Μεγάλο Μυστικό. Όταν προσφέρεις μυστικά και δεν περιμένεις ανταπόδοση και χάνεις την ατομικότητά σου μέσα σε αυτό αποκτάς μια περίεργη ενέργεια που σε συνδέει με όλους τους άλλους ανθρώπους. Δοκιμάστε το.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...