ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Παταγώδης αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Υποβλήθηκαν 34.000 αιτήσεις και εντάχθηκαν μόνο 23!!!»

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ 11 Απριλίου 2018 -ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Παταγώδης αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Υποβλήθηκαν 34.000 αιτήσεις και εντάχθηκαν μόνο 23!!!»

Επίκαιρη Επερώτηση με την οποία αναδεικνύουν την πλήρη και απόλυτη αποτυχία του μηχανισμού του εξωδικαστικού συμβιβασμού, κατέθεσαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων είναι και ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας. Όπως αποκαλύπτεται στο κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης των Βουλευτών, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών στον εξωδικαστικό συμβιβασμό έχουν υποβληθεί 34.000 αιτήσεις και μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό για τη ρύθμιση των οφειλών τους, μόνο 23 επιχειρήσεις. Ο λόγος είναι ότι η όλη διαδικασία χαρακτηρίζεται χρονοβόρα, αντιπαραγωγική και κυρίως γραφειοκρατική στο έπακρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέρριψε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την υιοθέτηση μιας γρήγορης, απλής, αυτοματοποιημένης, ηλεκτρονικής και πραγματικά εξωδικαστικής διαδικασίας που θα διευκόλυνε επιχειρήσεις και επαγγελματίες να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Σήμερα, το ισχύον σύστημα δεν επιλύει το πρόβλημα. Αντιθέτως, δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις των οφειλετών με τους πιστωτές τους. Το μόνο που πετυχαίνει είναι να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την ταλαιπωρημένη αγορά και τις βιώσιμες επιχειρήσεις που χρειάζονται στήριξη. Οι αργοί ρυθμοί, τα διαρκή προσκόμματα και τα αποτρεπτικά κριτήρια που προβλέπονται, αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις από την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Οι Βουλευτές χαρακτηρίζουν την όλη διαδικασία ως μια χαμένη ευκαιρία για την οικονομία και κυρίως για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με οφειλές.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης των Βουλευτών της ΝΔ.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κον Ιωάννη Δραγασάκη.

Θέμα: «Πλήρης αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού – Ωφελήθηκαν μόνο 23 επιχειρήσεις».

Τον Απρίλιο του 2017, η κυβέρνηση, αφού είχε μοιράσει φρούδες ελπίδες στην κοινωνία για δήθεν σεισάχθεια και κούρεμα δανείων, έφερε με καθυστέρηση 2 ετών το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ο τότε Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου είχε δηλώσει ότι «τη διαδικασία μπορούν να την αξιοποιήσουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις για να μπει τέλος στην υπερχρέωση της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών». Μάλιστα, η κυβέρνηση είχε πολυδιαφημίσει το μηχανισμό, υποσχόμενη ότι θα δώσει οικονομική ανάσα στους Έλληνες επιχειρηματίες που αγωνιούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Από την πρώτη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία είχε αναδείξει την ανεπάρκεια του συγκεκριμένου νόμου, ο οποίος με γραφειοκρατικές διατάξεις οδηγούσε τελικώς τις επιχειρήσεις στα δικαστήρια, ακυρώνοντας στην ουσία κάθε έννοια εξωδικαστικής διαδικασίας. Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός απέτυχε παταγωδώς. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν καταθέσει αιτήσεις 27.000 επιχειρήσεις και 7.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που συλλέγουν σταδιακά τα πολυάριθμα δικαιολογητικά και προχωρούν με αργό ρυθμό. Όμως, από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει την αίτηση οι 700 και μέχρι στιγμής μόνον 23 έχουν κατορθώσει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Έτσι επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι πρόκειται για μία χρονοβόρα και αντιπαραγωγική διαδικασία. Πολύ ορθώς ακόμα και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης τη χαρακτήρισε ως «πραγματικό μαρτύριο για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις». Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή απέρριψε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την υιοθέτηση μιας γρήγορης, απλής, αυτοματοποιημένης, ηλεκτρονικής και πραγματικά εξωδικαστικής διαδικασίας που θα διευκόλυνε επιχειρήσεις και επαγγελματίες να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Σήμερα, το ισχύον σύστημα δεν επιλύει το πρόβλημα. Αντιθέτως, δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις των οφειλετών με τους πιστωτές τους. Το μόνο που πετυχαίνει είναι να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την ταλαιπωρημένη αγορά και τις βιώσιμες επιχειρήσεις που χρειάζονται στήριξη.

Στην πράξη, οι αργοί ρυθμοί, τα διαρκή προσκόμματα και τα αποτρεπτικά κριτήρια που προβλέπονται, αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις από την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Πρόκειται για μια χαμένη ευκαιρία για την οικονομία, καθώς η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις που παλεύουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να σταθούν όρθιες.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός: 1. Τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για να επιταχυνθεί η διαδικασία; 2. Προτίθεται να εισαγάγει διατάξεις, προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού και να ωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες;

Αθήνα, 28/3/2018

Οι επερωτώντες Βουλευτές 1. Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννης 2. Αθανάσιος Μπούρας 3. Χρίστος Δήμας 4. Χαράλαμπος Αθανασίου 5. Ιωάννης Αντωνιάδης 6. Φωτεινή Αραμπατζή 7. Ελευθέριος Αυγενάκης 8. Απόστολος Βεσυρόπουλος 9. Γεώργιος Βλάχος 10. Νικόλαος – Γεώργιος Δένδιας 11. Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής 12. Θεόδωρος Καράογλου 13. Γεώργιος Καρασμάνης 14. Ανδρέας Κατσανιώτης 15. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος 16. Εμμανουήλ (Μάνος) Κόνσολας 17. Χρήστος Μπουκώρος 18. Ιωάννης Πλακιωτάκης 19. Κωνσταντίνος Σκρέκας 20. Χρήστος Σταϊκούρας

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...