ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ : «Να ανακληθεί η διαδικασία ανάρτησης δασικών χαρτών στην Πάτμο και στη Σύμη και να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο για τις ενστάσεις»

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ 14 Φεβρουαρίου 2017-ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ : «Να ανακληθεί η διαδικασία ανάρτησης δασικών χαρτών στην Πάτμο και στη Σύμη και να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο για τις ενστάσεις»

Συνέχεια δίνει μετά και την αρχική ερώτηση που συνυπέγραψε μαζί με 35 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στο ζήτημα των τεράστιων προβλημάτων που έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε Πάτμο και Σύμη, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας. Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει προκαλέσει κλίμα έντονης αναστάτωσης στην Πάτμο και στη Σύμη, αφού σχεδόν το 80% αυτών των νησιών χαρακτηρίζονται ως δασική έκταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αμφισβητούνται πλέον ατομικές ιδιοκτησίες και να θεωρούνται ως δάσος. Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι το κανονιστικό πλαίσιο για τη διατύπωση ενστάσεων από τους πολίτες, λειτουργεί απαγορευτικά και αποτρεπτικά αφού ένας πολίτης που επιθυμεί να καταθέσει προσφυγή για ένα μέσο ακίνητο της τάξης των 10 έως 12 στρεμμάτων θα πρέπει να καταβάλλει ένα ποσό της τάξης των 350 ευρώ, ως τέλος για την ένσταση. Και το χειρότερο, δεν θα έχει το δικαίωμα προσφυγής σε δευτερογενές επίπεδο. Ο Μάνος Κόνσολας ζητά να ανασταλεί αρχικά η διαδικασία ανάρτησης δασικών χαρτών για την Πάτμο και στη Σύμη και στη συνέχεια να επανεκκινηθεί η σχετική διαδικασία αφού ληφθούν υπόψιν τα ακριβή δεδομένα και οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν. Σε δήλωσή του ο κ.Κόνσολας επισημαίνει: « Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι δεδομένα. Η κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει το μέγεθος του προβλήματος και να υιοθετήσει την πρόταση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Μια πρόταση που προβλέπει την αναστολή της επιβολής και είσπραξης προστίμων που πηγάζουν από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας μέχρι το τέλος του 2019, οπότε λήγει η διαδικασία ολοκλήρωσης και κύρωσης των δασικών χαρτών αλλά και τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων και αντιρρήσεων από τους πολίτες χωρίς οικονομικό κόστος». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ.Κόνσολα: 14 Φεβρουαρίου 2017

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΘΕΜΑ : « Τεράστια προβλήματα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Πάτμο και στη Σύμη».

Κύριε Υπουργέ Τα προβλήματα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αλλά και από το κανονιστικό πλαίσιο που τα συνδέει είναι τεράστια σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ουδείς αμφισβητεί την αναγκαιότητα σύνταξης δασικών χαρτών. Απαιτείται όμως ακρίβεια, αίσθηση της πραγματικότητας και κυρίως ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει σε πολίτες να διατυπώνουν τις ενστάσεις τους, αν θεωρούν ότι αδικούνται Ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα, η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει προκαλέσει κλίμα έντονης αναστάτωσης στην Πάτμο και στη Σύμη, όπου σχεδόν το 80% αυτών των νησιών χαρακτηρίζονται ως δασική έκταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αμφισβητούνται πλέον ατομικές ιδιοκτησίες και να θεωρούνται ως δάσος. Το πλέον παράδοξο όμως είναι ότι το κανονιστικό πλαίσιο για τη διατύπωση ενστάσεων από τους πολίτες, λειτουργεί απαγορευτικά και αποτρεπτικά. Ένας πολίτης που επιθυμεί να καταθέσει προσφυγή για ένα μέσο ακίνητο της τάξης των 10 έως 12 στρεμμάτων θα πρέπει να καταβάλλει ένα ποσό της τάξης των 350 ευρώ, ως τέλος για την ένσταση. Και το χειρότερο, δεν θα έχει το δικαίωμα προσφυγής σε δευτερογενές επίπεδο. Με δεδομένα τα προβλήματα που υπάρχουν και έχουν ήδη καταγραφεί, το Υπουργείο οφείλει να επανεξετάσει το όλο ζήτημα στην κατεύθυνση της αναστολής επιβολής και είσπραξης προστίμων που πηγάζουν από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας μέχρι το τέλος του 2019, οπότε λήγει η διαδικασία ολοκλήρωσης και κύρωσης των δασικών χαρτών αλλά και στην παροχή δυνατότητας να υποβάλλονται ατελώς αντιρρήσεις από τους πολίτες. Ιδιαίτερα μάλιστα για νησιωτικές περιοχές, όπως η Πάτμος και η Σύμη, πρέπει να ανασταλεί η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών και να επανεξεταστούν οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν και τα πραγματικά δεδομένα.

Κατόπιν των ανωτέρω Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Εάν γνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Πάτμο και στη Σύμη από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και αν προτίθεται να αναστείλει αρχικά και στη συνέχεια να επανεκκινήσει τη σχετική διαδικασία αφού ληφθούν υπόψιν τα ακριβή δεδομένα και οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν. 2.Εάν προτίθεται το Υπουργείο να αποδεχθεί την πρόταση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία και προβλέπει την αναστολή της επιβολής και είσπραξης προστίμων που πηγάζουν από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας μέχρι το τέλος του 2019, οπότε λήγει η διαδικασία ολοκλήρωσης και κύρωσης των δασικών χαρτών αλλά και τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων και αντιρρήσεων από τους πολίτες χωρίς οικονομικό κόστος.

Ο Ερωτών Βουλευτής Μάνος Κόνσολας Βουλευτής Δωδεκανήσου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...