ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η κυβέρνηση θέτει εμπόδια στην ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8 Φεβρουαρίου 2018-ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η κυβέρνηση θέτει εμπόδια στην ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων» -«Η κυβέρνηση, που υποτίθεται ότι θέλει να φέρει ανάπτυξη στη χώρα, δεν είναι σε θέση ούτε να στείλει ελεγκτές για την πιστοποίηση ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο», επισημαίνει ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, που κατέθεσε σχετική Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται κωλυσιεργία στην αποστολή ελεγκτών παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις ελέγχου των επενδύσεων, κάτι που αποτελεί ευθύνη του Υπουργείου, το οποίο δεν έχει συστήσει ακόμα το όργανο ελέγχου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες που έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις και έχουν ολοκληρωθεί πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα να μην είναι σε θέση να καταθέσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα νέα τιμολόγια ή μια τροποποίηση του έργου σύμφωνα με την αρχική και εγκεκριμένη μελέτη, τη στιγμή που έχουν υποβάλλει αίτηση ελέγχου η οποία εκκρεμεί. Παράλληλα, οι Τράπεζες από τη στιγμή που δεν ολοκληρώνονται οι έλεγχοι ώστε να πιστοποιηθεί η υλοποίηση της επένδυσης, αυξάνουν μονομερώς το επιτόκιο του αρχικά συναφθέντος δανείου, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με επιπλέον τόκους από τις κατατεθειμένες εγγυητικές. Ο Μάνος Κόνσολας θεωρεί ότι η όλη καθυστέρηση έχει αρνητικές συνέπειες για τους ρυθμούς ανάπτυξης, την απασχόληση και τα δημόσια έσοδα και τονίζει ότι πολλά από τα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αφορούν στον τομέα του τουρισμού. Ζητά να απλοποιηθεί το σύστημα ελέγχου και να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες αλλά και να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των ελέγχων που διενεργήθηκαν, των επενδυτικών σχεδίων που υλοποιήθηκαν κατά τα έτη 2014, 2015, 2016 και 2017 καθώς και των ποσών που εκταμιεύθηκαν.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα. Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2018 Αρ.Πρ.: 3285/08-02-2018 Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η Προς Κύριο Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διαδικασία αποστολής ελεγκτών για την πιστοποίηση ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων»

Κύριε Υπουργέ,

Η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, που έχουν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους, προϋποθέτει την ολοκλήρωση των ελέγχων από ελεγκτές για την πιστοποίηση ολοκλήρωσης είτε του 50% είτε του 100% της επένδυσης. Πολλά από αυτά τα επενδυτικά σχέδια έχουν ως σημείο αναφοράς τον τουρισμό και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους έχει αρνητικές συνέπειες για τους ρυθμούς ανάπτυξης, την απασχόληση και τα δημόσια έσοδα. Τα δύο τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρείται κωλυσιεργία στην αποστολή ελεγκτών παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις ελέγχου των επενδύσεων. Με ευθύνη του Υπουργείου δεν έχει συσταθεί το όργανο ελέγχου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες που έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις και έχουν ολοκληρωθεί πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα να μην είναι σε θέση να καταθέσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα, νέα τιμολόγια ή μια τροποποίηση του έργου σύμφωνα με την αρχική και εγκεκριμένη μελέτη, τη στιγμή που έχουν υποβάλλει αίτηση ελέγχου η οποία εκκρεμεί. Παράλληλα, οι Τράπεζες από τη στιγμή που δεν ολοκληρώνονται οι έλεγχοι ώστε να πιστοποιηθεί η υλοποίηση της επένδυσης, αυξάνουν μονομερώς το επιτόκιο του, αρχικά, συναφθέντος δανείου, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με επιπλέον τόκους από τις κατατεθειμένες εγγυητικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τράπεζες αύξησαν τα επιτόκιά τους από το 5% περίπου στο 8%, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι επιβαρύνσεις αυτές ισοδυναμούν με μείωση της χορηγούμενης χρηματοδότησης που προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος. Είναι σαφές ότι η καθυστέρηση σύστασης του οργάνου ελέγχου προκειμένου να διενεργούνται έλεγχοι υλοποίησης των επενδυτικών στοιχείων, λειτουργεί αντιαναπτυξιακά και ουσιαστικά αποθαρρύνει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία.

Κατόπιν των ανωτέρω Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η σύσταση του οργάνου ελέγχου και η κλήρωση των ελεγκτών για την πιστοποίηση ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων; 2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για να απλοποιήσει το σύστημα ελέγχου και να επιταχύνει τις διαδικασίες; 3. Πόσοι έλεγχοι διενεργήθηκαν, πόσα επενδυτικά σχέδια ολοκληρώθηκαν τα έτη 2014, 2015, 2016 και 2017 και τι ποσά εκταμιεύθηκαν;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας Βουλευτής Δωδεκανήσου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...