Μέσα σε έξι μέρες έβρεξε παραπάνω και απο όσο βρέχει φυσιολογικά όλον τον Μάρτιο! Γράφει ο Σ. Χριστοδούλου: Πτυχιούχος Περιβαλλοντολόγος και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΘΟΥΣΑΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ- ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΞΙ ΜΕΡΕΣ ΕΒΡΕΞΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΣΟ ΒΡΕΧΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ -Γράφει ο Σεραφείμ Χριστοδούλου: Πτυχιούχος Περιβαλλοντολόγος (με κατεύθυνση Μετεωρολογίας) και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Δυναμικά ξεκινήσε από πλευράς βροχοπτώσεων ο Μάρτιος, καθώς ιδιαίτερη έμμονη είχε οργανωμένο βαρομετρικό που επηρέασε την πόλη της Ρόδου για έξι ημερες (από 07/03/2017 μέχρι και 12/03/2017), σύμφωνα με τον Αυτόματο Μετεωρολογικό Σταθμό (ΑΜΣ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που είναι τοποθετημένος στην πόλη της Ρόδου.

Πιό συγκεκριμένα, στις 07/03/2017 καταγράφηκαν 2.4 χιλιοστά βροχής. Τα χαρακτηριστικά της 8ης Μαρτίου του 2017 ήταν οι νότιοι-νοτιονατολικοί άνεμοι που ενισχύθηκαν στα 7 Μποφόρ και οι αύξηση των βροχοπτώσεων, σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, στα 16.6 χιλιοστά. Κατά την διάρκεια τις 9ης Μαρτίου του 2017 οι νότιοι-νοτιονατολικοί άνεμοι σημείωσαν περαιτέρω ενίσχυση, σε σχέση με την προγενέστερη ημέρα, και έφτασαν τα 8-9 Μποφόρ καθώς και η ποσότητα της βροχής είχε αυξητική τάση φτάνοντας στα 17.4 χιλιοστά. Στις 10 Μαρτίου 2017 οι νότιοι- νοτιοανατολικοί άνεμοι παρουσίασαν εξασθένηση ενώ η βροχόπτωση εκείνη την ημέρα εκτοξεύθηκε στα 42.6 χιλιοστά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η 10η Μαρτίου ήταν η ημέρα που η κακοκαιρία έδωσε την υψηλότερη ημερήσια βροχόπτωση. Από τις 11 Μαρτίου2017 η βροχόπτωση άρχισε πτωτική πόρεια και έφτασε τα 33.2 χιλιοστά ενώ την 12η Μαρτίου του 2017 η ποσότητα βροχής περιορίστηκε στα 11.4 χιλιοστά, με το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού (ατμοσφαιρικής πίεσης 995.9 hPa) να περνά πάνω από το νησί της Ρόδου και να κινήται αργά ανατολικότερα προς την Κύπρο. Συνολικά, στην διάρκεια των έξι ημερών, η κακοκαιρία που πέρασε άφησε ύψος βροχής 123.6 χιλοστών κατατάσσοντάς την ως την πιο σοβαρή κακοκαιρία που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα για την υετική περίοδο του 2016-2017.

Επιπρόσθετα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κακοκαιρία έδωσε, σε διάστημα έξι ημερών συνεχούς βροχής, βροχοπτώση... Παραπάνω (κατά 48 χιλιοστά από τις κανονικές βροχές του μήνα )και από αυτήν που δίνει όλος ο μήνας Μάρτιος (που έχει 31 ημέρες)!!!

Στο σύνολο των 13 πρώτων ημερών του Μαρτίου 2017, στην πόλη της Ρόδου έχουν καταγράφει 129.0 χιλιοστά βροχόπτωσης ενώ φυσιολογικά όλον τον μήνα Μάρτιο σημειώνονται 75.6 χιλιοστά, παρουσιάζοντας έτσι πλεόνασμα 53.4 χιλιοστών βροχόπτωσης. Τονίζεται ότι ο Μάρτιος του 2017 σταματά το σερί των 8 προηγούμενων άνομβρων μηνών σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές (ο τελευταίος μήνας που παρουσίασε αυξημένη, σε σχέση με τις κανονικές τιμές, ποσότητα βροχής ήταν ο Ιούνιος του 2016). Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτός ο μήνας θα δώσει και άλλες βροχές στην διάρκειά του, αναμένεται να κλείσει με πλεόνασμα περίπου της διπλάσιας ποσότητας βροχής από αυτή που κανονικά σημειώνεται τον συγκεκριμένο μήνα.

Τέλος, πάρα πολύ καλές είναι οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στο σύνολο των 13 πρώτων ημερών του Μαρτίου 2017 και στους υπόλοιπους ΑΜΣ του ΕΑΑ που είναι τοποθετημένοι στο νησί της Ρόδου. Ο Έμπωνας κατέγραψε 130.2 χιλιοστά βροχόπτωσης (εκ των όποιων τα 120.6 από την απελθούσα κακοκαιρία), η Λίνδος 52.2 χιλιοστά (εκ των οποίων τα 46.0 χιλιοστά προήλθαν από την τελευταία κακοκαιρία) και η Κατταβιά 52.2 χιλοστά βροχής (εκ των οποίων τα 42.2 χιλιοστά ανήκουν στο οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό).

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...