Κύπρος, 16 Ιουλίου 1974 - Του Βαγγέλη Παυλίδη

Χωρίς κάποιο σκίτσο εποχής σήμερα αφού κάθε σχολιασμός ήταν τότε αδύνατος -εκτός κι αν ευλογούσε τους Ελλαδίτες και Κυπριους χουντικούς. Παραθέτω τα πρωτοσέλιδα δυο εφημερίδων που αναγγέλουν θριαμβευτικά την ανατροπή του προέδρου της Κύπρου (έτσι, ανώνυμα και χωρίς άλλη ιδιότητα) και διαβεβαιώνουν πως η Ελλάδα “δεν αναμιγνύεται” στα εσωτερικά της Κύπρου. Ανθολογώ και κάποιους τίτλους και δημοσιεύματα εφημερίδων των επόμενων ημερών που, θέλοντας και μη, παρουσίαζαν τα όσα υπαγόρευε η χούντα.

19 ΙΟΥΛΙΟΥ –Ο νέος πρόεδρος Ν. Σαμψών δήλωσε “… η ενέργειά μας ανελήφθη δια να αποτραπεί ο εμφύλιος πόλεμος… Επενέβημεν εν συνεργασία μετά των Κυπριακών ενόπλων δυνάμεων δια να παλινορθώσωμεν τα ανθρώπινα δικαιώματα (sic)…” 20 ΙΟΥΛΙΟΥ — Ο Κίσσινγκερ υπέρ του νέου καθεστώτος. Μήνυμα προς την Τουρκίαν: Αι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν τον ανατραπέντα πρόεδρον.

Έρχεται τώρα η εισβολή, ξημερώματα της 21 Ιουλίου. Οι εφημερίδες αναπαράγουν τους χουντικούς λεονταρισμούς και τις μπαρούφες: 21 ΙΟΥΛΙΟΥ — ΑΝΕΧΑΙΤΙΣΘΗΣΑΝ ΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ Διάγγελμα του προέδρου τις δημοκρατίας (sic) Φαίδωνα Γκιζίκη: Θα αποδείξωμεν εις πάντα επιτιθέμενον το άφρον της ενεργείας του (Σ.Σ. Άφεριμ, γενναίε στρατηγέ!) 22 ΙΟΥΛΙΟΥ — ΑΠΟΚΡΟΥΕΤΑΙ ΕΠΙΤΥΧΩΣ Η ΕΙΣΒΟΛΗ. Η Ελλάς προειδοποίησε αυστηρώς την Άγκυρα (Σ.Σ. Κι όπου φύγει φύγει, οι Τούρκοι) 23 ΙΟΥΛΙΟΥ — Το ΑΠΕ μετέδωσεν την εσπέραν χθες την ακόλουθον κυβερνητικήν ανακοίνωσιν: Ξένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί, γνωστοί δια την ανθελληνικήν των τακτικήν διαστροφής της αληθείας, πλάθουν και μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις περί της εσωτερικής καταστάσεως εις την χώραν μας. Πρέπει να θεωρήται βέβαιον οτι αι ανθελληνικαί φήμαι προέρχονται ειδικώτερον απο εκείνους οι οποίοι διεψεύσθησαν εις τας προδοκίας των, κατόπιν της νίκης των Ελληνοκυπριακών ενόπλων δυνάμεων και του ηρωϊκού ελληνοκυπριακού λαού”. Νίκη λοιπόν των “Ελληνοκυπριακών ενόπλων δυνάμεων και του ηρωϊκού ελληνοκυπριακού λαού” και σε επιβεβαίωση οτι τίποτα δεν τρέχει στο εσωτερικό της χώρας, την επόμενη μέρα ο φιλοχουντικός “Ελεύθερος Κόσμος” πανηγυρίζει ως έτερος χαμελαίων: 24 ΙΟΥΛΙΟΥ — ΗΛΘΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ. ΑΙ ΕΥΧΑΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΟΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ. Αυτά τα λίγα για να θυμόμαστε. Και για τους εθνικόφρονες της δεκάρας, τους νεο-ναζί μελανοχείτωνες, “απόγονους των ηττημένων του 1945”, που μιλούν για “εντιμους και γενναίους αξιωματικούς” και με θράσος ανεμίζουν ακόμα και σήμερα την σημαία με την πουλάδα της χούντας. pavlidiscartoons.com/blog

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...