Κόνσολας VS Στουρνάρας: Οι πολιτικοί δεν μπορούν να αντικατασταθούν απο τεχνοκράτες!

Δεν υπάρχουν κουρασμένοι βουλευτές. Υπάρχουν συνειδητοποιημένοι βουλευτές» δηλώνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας απαντώντας στον «τσάρο» της Ελληνικής Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα περί κόπωσης των βουλευτών και προσθέτει ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο για τους …ακούραστους τεχνοκράτες: «Η πολιτική δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την τεχνοκρατική αντίληψη. Η τεχνοκρατική αντίληψη »στεγνώνει» την πολιτική, της στερεί το οξυγόνο της που είναι οι ιδέες, η δράση και η αδιαμεσολάβητη σχέση με τον πολίτη».
Ο κ. Κόνσολας στη συνέντευξή του στη “Γνώμη” δηλώνει πως οι πολίτες έχουν υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες, υπάρχει ανεργία που αγγίζει το 27% και περιμένει να δει πιο καθαρά την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. «Αυτό είναι ένα μήνυμα και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό, που δεν πρέπει να αγνοείται» σημειώνει ο Δωδεκανήσιος πολιτικός.

Να ξεκινήσω από τη γνωστή πια δήλωση Στουρνάρα περί κουρασμένων πολιτικών…. Κουρασμένοι πολιτικοί και ξεκούραστοι τεχνοκράτες; 
Δεν υπάρχουν κουρασμένοι βουλευτές. Υπάρχουν συνειδητοποιημένοι βουλευτές. Στην πιο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, σε μία εποχή που υπάρχει γενικευμένη απαξίωση και αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος, υπάρχουν βουλευτές που αναλαμβάνουν ευθύνες, μεγαλύτερες από αυτές που τους αναλογούν. Έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε διατάξεις σε νομοσχέδια, να αποτρέψουμε διατάξεις που προκαλούσαν το κοινό αίσθημα.

Είμαι νέος βουλευτής, έχω φορτωθεί αμαρτίες και ανεπάρκειες του παρελθόντος, δίνω όμως τη δική μου μάχη με αξιοπρέπεια και καθαρότητα. Και κρίνομαι καθημερινά από τους πολίτες. Είμαι μέσα στην κοινωνία, δεν ζω σε αποστειρωμένο περιβάλλον ούτε κρύβομαι. Δεν πιστεύω ότι η πολιτική μπορεί να υποκατασταθεί από την τεχνοκρατική αντίληψη. Η τεχνοκρατική αντίληψη »στεγνώνει» την πολιτική, της στερεί το οξυγόνο της που είναι οι ιδέες, η δράση και η αδιαμεσολάβητη σχέση με τον πολίτη.

Η κόπωση της κοινωνίας πως εκτιμάται;
Οι πολίτες έχουν υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες, υπάρχει ανεργία που αγγίζει το 27%.
Έχουν δείξει όμως μεγάλη ωριμότητα, μεγαλύτερη από αυτήν που δείχνουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις. Για αυτό και έδωσαν πίστωση χρόνου και ανοχή σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται, δεν υπέκυψαν στον τυχοδιωκτισμό και στο λαϊκισμό που θα έβαζε σε μεγάλες περιπέτειες τη χώρα. Σε αυτούς οφείλεται η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, αυτοί και πόνεσαν και μάτωσαν και άντεξαν μέχρι σήμερα. Καταθέτω μεγάλο σεβασμό στον απλό Έλληνα πολίτη και γνωρίζω πολύ καλά τι έχουν υποστεί όλοι, γιατί η κρίση είχε και έχει οριζόντια χαρακτηριστικά.

Γνωρίζω όμως ότι η κοινωνία θέλει να δει πιο καθαρά την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, να αρχίσουν να υλοποιούνται με ταχύτατο ρυθμό οι αναπτυξιακές πολιτικές. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές έγιναν ή δρομολογήθηκαν, δημιουργήθηκε ένα νέο πλαίσιο για ένα ευέλικτο κράτος, φιλικό προς τις επενδυτικές πρωτοβουλίες και την επιχειρηματικότητα. Όλα αυτά πρέπει να αρχίσουν να μεταφράζονται σε αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία. Αυτό περιμένουν οι πολίτες και η Ελληνική κοινωνία και αυτό είναι ένα μήνυμα και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό, που δεν πρέπει να αγνοείται.

Έρχονται νέα σκληρότερα μέτρα… Θα τα ψηφίσετε;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση για νέα φοροεισπρακτικά μέτρα ή για νέες περικοπές.
Υπάρχει ξεκάθαρη διαβεβαίωση και τοποθέτηση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Δεν υπάρχουν όμως και οι προϋποθέσεις, κανείς δεν μπορεί να αγνοεί την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι η φοροδοτική δυνατότητα των πολιτών έχει εξαντλήσει τα όριά της ενώ δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες περικοπές. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι.

Οι εταίροι μας αναγνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται, οφείλουν όμως να δουν λίγο πιο μακριά από τις ανάγκες της δημοσιονομικής προσαρμογής και πειθαρχίας. Να δουν την προοπτική της ίδιας της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή ιδέα κινδυνεύει να ταυτιστεί με την ύφεση, την ανεργία ενώ στηρίχθηκε στις αρχές της αλληλεγγύης και της ευημερίας όλων των λαών. Υπάρχουν μηνύματα που κανείς δεν πρέπει να προσπεράσει, διαφορετικά στις ευρωεκλογές ενδέχεται να υπάρξει μία ψήφος που θα κλονίσει το ευρωπαϊκό εποικοδόμημα, θα ενισχυθούν αντιευρωπαϊκές και αντιδημοκρατικές δυνάμεις.

Πόσο επηρεάζει τους βουλευτές το …δεκαοχτάμηνο που λήγει αν δεν κάνω λάθος το Νοέμβριο;
Σας διαβεβαιώνω ότι είναι το τελευταίο πράγμα που έχω στο μυαλό μου. Στη μέση αυτής της μεγάλης προσπάθειας που κάνει η χώρα είναι πολυτέλεια αν όχι αμετροέπεια, να ασχολείται κανείς με τέτοιου είδους σενάρια και μικροϋπολογισμούς που ανάγονται στη σφαίρα της μικροπολιτικής και της παραπολιτικής. Με ενδιαφέρει να γίνει ευδιάκριτη η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, να αποδώσει η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση.

Τα εκλογικά σενάρια λειτουργούν υπονομευτικά σε αυτή την προσπάθεια και αποπροσανατολιστικά. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, είμαι υπέρ του σταυρού προτίμησης και ανεξαρτήτως του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Ο πολίτης έχει το δικαίωμα να επιλέγει ο ίδιος ποιος θα τον εκπροσωπήσει, ο βουλευτής εκλέγεται, δεν διορίζεται.

Όλα αυτά όμως αποτελούν αντικείμενο μιας ευρείας συνταγματικής αναθεώρησης. Μέρος της οποίας θα είναι διατάξεις που θα προβλέπουν την εξάντληση της τετραετίας, εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι. Και τότε όμως θα χρειάζεται η αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.
Και φυσικά, κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε και την προοπτική εφαρμογής ενός πάγιου και μόνιμου εκλογικού συστήματος, που θα εξασφαλίζει εκπροσώπηση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και θα δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Με το χέρι στην καρδιά θα ήθελα να μου πείτε αν αυτή η σκληρή πολιτική με φοροκαταιγίδα, απολύσεις, διαθεσιμότητα και όλα τα υπόλοιπα που ακολουθείται, θα φέρει αποτέλεσμα;
Σας είπα και πριν. Το 2013 ολοκληρώνεται μια δύσκολη χρονιά.
Υπάρχουν σίγουρα επιβαρύνσεις, δυσανάλογες σε κάποιες περιπτώσεις.

Υπάρχουν όμως και θετικά σημεία και δεν εννοώ το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει, την ενεργοποίηση του νέου προγραμματικού πλαισίου 2014-2020 και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ολοκληρώνεται. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι η πρώτη μείωση φόρου που γίνεται μετά από 3 ολόκληρα χρόνια.

Από την απόδοση αυτού του μέτρου εξαρτώνται πολλά και κυρίως η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της κυβέρνησης για να μπορεί να προχωρήσει σταδιακά και σε μείωση άλλων φόρων, όπως στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Προέχει επίσης να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια οι ελληνικές επιχειρήσεις και αυτό είναι ζήτημα που αφορά τις τράπεζες, οι οποίες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους πρέπει να ανοίξουν, λελογισμένα βέβαια, τις στρόφιγγες χρηματοδότησης.

Πως αποτιμάτε την επίσκεψη του Άδωνι στη Ρόδο;
Είναι θετικό ότι όντας υπουργός μόλις 40 ημερών ήρθε στη Ρόδο και άκουσε τα ιδιαίτερα προβλήματα της δημόσιας υγείας στα Δωδεκάνησα.
Είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε όλα αυτά, αναλυτικά, και στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής και γνωρίζετε ότι κατέθεσα και συγκεκριμένες προτάσεις.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της δημόσιας υγείας το νησιωτικό χώρο, όπως αντιμετωπίζονται στον αστικό ιστό ή στην ηπειρωτική χώρα.
Εδώ υπάρχουν άλλα κριτήρια και άλλες ιδιαιτερότητες.
Οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις διαπιστώσεις. Θέλουν έργα και πράξεις, κάτι που πιστεύω ότι έχει αντιληφθεί ο κ.Γεωργιάδης που πλέον έχει άμεση γνώση, πήρε πληροφόρηση από πρώτο χέρι, μπορεί να αξιοποιήσει ρεαλιστικές προτάσεις που κατατέθηκαν από όλους μας.

Ο υπουργός εσωτερικών άνοιξε ξανά τη συζήτηση για τη δημιουργία τριών δήμων στη Ρόδο. Μάλιστα χρονικά το τοποθετείται η αλλαγή μέχρι τον Οκτώβριο…Θα προχωρήσει; Ποια είναι η άποψη σας;
Είναι βέβαιο ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει ένα πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που θα αποκαταστήσει στρεβλώσεις και προβλήματα που δημιούργησε ο Καλλικράτης, ένας νόμος που χαρακτηρίστηκε από προχειρότητα και άγνοια δεδομένων.

Νομίζω ότι θα πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος και εδώ στη Ρόδο. Ένας διάλογος όμως που δεν πρέπει να περιοριστεί στο χωροταξικό, στον έναν ή στους περισσότερους δήμους.
Αυτός ο διάλογος πρέπει να αφορά τα πραγματικά προβλήματα, τον τρόπο με τον οποίο η αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει καλύτερα και εγγύτερα προς τον πολίτη, για να του προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, όταν ψηφίστηκε ο Καλλικράτης έπρεπε όλοι να γνωρίζουν ότι η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ δεν θα μπορούσε πλέον να λειτουργήσει με τη μορφή που είχε, και έτσι έγινε. Ήταν απίστευτη η προχειρότητα με την οποία κάποιοι νομοθέτησαν τότε. Υπενθυμίζω το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το μοντέλο της καθαριότητας στα μικρά νησιά, με την απαγόρευση των προσλήψεων στους μικρούς νησιωτικούς δήμους που τους έχει οδηγήσει σε οριακές καταστάσεις, να μην μπορούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς.
Σε ότι αφορά την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, είχα καταθέσει πέρυσι τέτοια εποχή μία πρόταση για μια νέα δομή πολιτικής προστασίας για τα Δωδεκάνησα, πάνω σε ένα νέο πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα και στην επίκληση των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας.
Όλα αυτά δεν πρέπει κάποτε να τα συζητήσουμε;
Δεν πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε σε αυτόν τον τόπο;

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...