Κοινή δήλωση Κόνσολα και Φορτσάκη γισ τη μεθόδευση της κυβέρνησης για κατάργηση των αγγλόφωνων προπτυχιακών τμημάτων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Ο Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης και ο Υπεύθυνος του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, με αφορμή τη μεθόδευση της κυβέρνησης για την κατάργηση των αγγλόφωνων προπτυχιακών τμημάτων, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Ο Υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς προσπαθεί να θολώσει τα νερά και να δικαιολογήσει τη μεθόδευση κατάργησης των αγγλόφωνων προπτυχιακών τμημάτων τουριστικών σπουδών στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης, Ναυτιλιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ελληνικών σπουδών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Στο πολυνομοσχέδιο που παρουσίασε, στο άρθρο 49 παρ. 15 αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα ότι καταργεί τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 73 του ν.4316/2014 με τις οποίες ιδρύθηκαν τα συγκεκριμένα τμήματα.
Οι δικαιολογίες που προσπαθεί να ψελλίσει ο κ. Μπαλτάς για την μη έγκαιρη έκδοση των Π.Δ για τη λειτουργία αυτών των σχολών, είναι επιεικώς αστείες.
Γιατί ο νόμος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αρ. φύλλου 270 στις 24 Δεκεμβρίου του 2014 και τα επόμενα 24ωρα προκηρύχθηκαν οι εκλογές.
Οι ιδεοληψίες του κ. Μπαλτά και της κυβέρνησης οδηγούν στην κατάργηση των αγγλόφωνων προπτυχιακών τμημάτων, που θα απευθύνονταν σε αλλοδαπούς φοιτητές με την ανάλογη καταβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμιά μας.
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με την ίδια ευκολία που υφαρπάζει τα ταμειακά διαθέσιμα των πανεπιστημίων, τους στερεί το δικαίωμα να αποκτήσουν έσοδα και οικονομική αυτοτέλεια.
Η λειτουργία αγγλόφωνων τμημάτων αποτελεί τομή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Δίνει τη δυνατότητα στα Πανεπιστήμιά μας να αποκτήσουν διεθνή εμβέλεια, τους παρέχει έσοδα και οικονομική αυτοτέλεια.
Ιδιαίτερα στον τομέα των τουριστικών σπουδών, αναδεικνύουν την Ελλάδα ως πυλώνα της πανεπιστημιακής τουριστικής εκπαίδευσης.
Όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Μπαλτά και τις “σοβιετικού τύπου”  εμμονές του.
Δεν έχει αντιληφθεί τις διεθνείς εξελίξεις σε ό,τι αφορά στη μετεξέλιξη και στην εξωστρέφεια των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Αντί να χτίσει πάνω σε ό,τι θετικό βρήκε, ο Υπουργός Παιδείας αποδεικνύει καθημερινά ότι ήρθε για να γκρεμίσει κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Καλούμε τον κ. Μπαλτά να αποσύρει την διάταξη που καταργεί τα αγγλόφωνα προπτυχιακά τμήματα στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Κρήτης και Θράκης.
Να αντιληφθεί ότι δεν έρχεται μόνο σε σύγκρουση με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και με την ίδια την πραγματικότητα.
Ο κ. Υπουργός Παιδείας οφείλει, επίσης, να υλοποιήσει την απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία του ελληνόφωνου τμήματος διοίκησης τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο».

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...