Κάρπαθος, πάμε γυμνοί στους γύψους...Του Μανώλη Δημελλά

Η επίσημη παραλία των γυμνιστών στη Κάρπαθο φαίνεται πως είναι πια γεγονός!

Η γενναία απόφαση της Eπιτροπής για την Τουριστική Προβολή και Ανάπτυξη του Δήμου Καρπάθου να χαρακτηρίσει την παραλία "Γύψοι" στον Αφιάρτη, ως επίσημη πλαζ των γυμνιστών, αποτελεί ένα σπουδαίο δείγμα για την εξέλιξη του νησιού.

Από τον περασμένο Δεκέμβρη είχε προηγηθεί η αίτηση του Συλλόγου Ανάπτυξης του Αφιάρτη, με την οποία ζητήθηκε ο χαρακτηρισμός της συγκεκριμένης παραλίας ως "επίσημης παραλίας γυμνιστών". Η πρόεδρος του συλλόγου ανάπτυξης Αφιάρτη, κα Άντζελα-Άννα Παπαβασιλείου κέρδισε το πρώτο στοίχημα, αφού έπεισε την επιτροπή τουριστικής προβολής και πήρε τη θετική ψήφο της. Τώρα απομένει η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαϊου.

"Η παραλία Γύψοι του Αφιάρτη είναι απόμερη και ανέκαθεν ήταν μέσα στις  προτιμήσεις εκείνων που δεν ήθελαν να φορούν μαγιό", θα μας πει η πρόεδρος του Αφιάρτη.

Επίσημα λοιπόν! Θα έχουμε πλαζ γυμνιστών και τώρα που ο Αφιάρτης έκαμε την αρχή ακούγονται πολλές περιοχές της Καρπάθου ότι φλερτάρουν με την ίδια ιδέα.

Η δυσκολία, σύμφωνα με την Άντζελα-Άννα Παπαβασιλείου, ήταν το αρχικό μπέρδεμα, " ζοριστήκαμε, μέχρι να βρεθεί ποιός κρατικός φορέας αποφασίζει και ποιός τελικά υπογράφει". Η άκρη του νήματος βρέθηκε και τα ρούχα θα μπορούν να πεταχτούν δίχως τον φόβο και το κυνηγητό για την προσβολή της δημοσίας αιδούς! Μάλιστα ο σύλλογος του Αφιάρτη ανέλαβε τα έξοδα οργάνωσης και την προετοιμασία της παραλίας.

Το γυμνό σώμα προκαλεί ενοχές όσο είναι συνδεδεμένο με το σέξ. Όταν όμως κάποιοι άνθρωποι απολαμβάνουν την ελευθερία στη φύση, δίχως καμμιά πρόθεση ερωτικής επαφής τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Ποιός είναι ο ένοχος; εκείνος που θεωρεί ότι  προσβάλλουν τα ήθη του, και κάποιες φορές ίσως να παίρνει και λίγο μάτι ντυμένος και από απόσταση ή αυτός που επιλέγει να πετάξει τα ρούχα και να νιώσει για λίγο τη ζωώδη φύση του; Είναι ταυτόσημες έννοιες το γυμνό και το σέξ; και ποιός έκανε αυτόν τον κανόνα ένα δεδομένο στο μυαλό μας;

Οι απαντήσεις δεν μπορεί να είναι μονολεκτικές, τελικά ο καθένας μας διαλέγει το στρατόπεδο, συγνώμη την παραλία, που θα απλώσει την πετσέτα του. Και η Κάρπαθος μάς χωράει όλους. Εκείνους που δεν αντέχουν τα βρεμένα μαγιό στο κορμί τους και τους άλλους, σίγουρα τους περισσότερους, που διαλέγουν να τα στεγνώσουν πάνω στο κορμί τους.

Όλοι έχουν τους λόγους τους και όσο δεν ενοχλούν το διπλανό τους αξίζουν αποδοχή και σεβασμό.

Σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να αρνηθούμε στερεότυπα και επανεκπαιδευτούμε, έτσι ώστε να βλέπουμε διαφορετικά ένα σκέτο... γυμνό κορμί!

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, οι πρώτοι τουρίστες της Καρπάθου όσο λάτρεψαν τα μοναδικά ήθη και τα έθιμα του νησιού άλλο τόσο αγαπούσαν και τον γυμνισμό! Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού οι ερημικές παραλίες ακόμη και σήμερα σε κάνουν να θέλεις να πετάξεις όλα τα ρούχα.

Το γυμνό κολύμπι και η ηλιοθεραπεία στη Κάρπαθο μέχρι σήμερα αν και παράνομα, γνώριζαν μεγάλες δόξες. Από τα θρυλικά Καστέλια της Αμμοοπής πέρασαν εκατοντάδες τουρίστες, πιο παλιά ακόμη και από τον Βρόντη μέσα στα Πηγάδια. Από τότε άλλαξαν πολλά και ήρθε η ώρα η κοινωνία να αποδεχθεί φανερά  τον γυμνισμό.

Μόλις 13 χρόνια από τότε που ηλεκτροδοτήθηκαν τα Πηγάδια, στις 30 Ιουλίου 1966, πραγματοποιήθηκε στην Κάρπαθο το 1ο Παγκαρπαθιακό συνέδριο με κεντρικά θέματα τον τουρισμό και τις συγκοινωνίες. Πρόεδρος του συνεδρίου ήταν ο Γ. Μιχαηλίδης-Νουάρος.

Το πρώτο θέμα που αιτήθηκε τότε προς την Ελληνική κυβέρνηση ήταν η αποπεράτωση του αεροδρομίου και το οδικό δίκτυο μέχρι την Όλυμπο. Ακολουθούσαν η ανάγκη για το δίκτυο υδρεύσεως, η δημιουργία ξενοδοχείο τύπου ΞΕΝΙΑ και το ψήφισμα έκλεινε με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καρπάθου.

Το καλοκαίρι του 1966 το νησί παρουσίασε αξιόλογη κίνηση! Όπως γράφεται, επισκέφθηκαν την Κάρπαθο 150 ξένοι! Ενώ περίπου 30 από αυτούς στα μέσα του Σεπτέβρη ήταν εκεί! Τον ίδιο μήνα, Σεπτέμβη 1966, η γειτόνισσα Ρόδος περιμένει 99 κατάπλους κρουαζιερόπλοιων, δηλαδή περίπου 30.000 περιηγητών!

Το 1968 η "εθνική κυβέρνηση", δηλαδή η χούντα, αποφάσισε τη δημιουργία δύο αεροδρομίων, της Κεφαλλονιάς και της Καρπάθου.

Το καλοκαίρι του 1969 η Κάρπαθο δέχεται πολύ κόσμο, πρόκειται κυρίως για μετανάστες, ο νόστος είναι η αιτία που τους έφερε, έστω και για λίγο, στον τόπο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το χωριό Όθος, και οι 174 Οθείτες που βρέθηκαν εκεί από όλο τον πλανήτη.  Όμως εκείνο το καλοκαίρι έχουμε και μια προσπάθεια τουριστικής προβολής. Κυκλοφόρησε στην Αγγλική γλώσσα και σε 15.000 δωρεάν αντίτυπα ένα έγχρωμο τουριστικό φυλλάδιο. Πρόκειται για μια ιδέα, δημιουργία αλλά και χορηγία των Πώλ Βιτωρούλη και Σ. Καρακατσάνη. (Καρπα. Ηχώ 42,1969)

Την καλοκαιρινή περίοδος του 1970 η Κάρπαθος συνδέεται αεροπορικά με την Ρόδο και μέχρι τον Αύγουστο έχουν πετάξει 3000 επιβάτες! Και πάλι οι μετανάστες από την Αμερική έχουν τον πρώτο λόγο στις κρατήσεις.

Τον Σεπτέμβρη 1974 έρχεται το πρώτο δημοσίευμα κατά των γυμνιστών. Στο τεύχος η "καρπαθιακή" σε πρωτοσέλιδο χτύπημα κάνει λόγο για " 50 ζευγάρια γυμνών αλητοτουριστών που βόσκουν ανενόχλητα στην περιόχη των Αγίων Αποστόλων" και ο συντάκτης περιμένει από τη χωροφυλακή να αναλάβει επιτέλους δράση.

Και πάλι από εφ. Καρπαθιακή τον Ιούνη 1977 στο οπισθόφυλο γράφει για τους "πρωτόπλαστους" της...Καρπάθου. Ο αρθρογράφος προτείνει περιπολίες και απαγορευτικές ταμπέλες γραμμένες σε πολλές γλώσσες, περιγράφει την  "κατάληψη" των ημίγυμνων ή ολόγυμνων ξένων στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, "Πέρα άμμου", στην Αμμοπή. Το άρθρο συνοδεύεται μάλιστα και από αντίστοιχο φωτογραφικό ενσταντανέ!

Τον Αύγουστο 1978 στο χορό μπαίνει και η Αθηναϊκή εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", που αφιερώνει άρθρο για την Κάρπαθο με τίτλο "Οι γυμνιστές...κατέλαβαν την Κάρπαθο". "Στον Βρόντη σε μια εκτεταμένη παραλία του νησιού, τα Πηγάδια, ομάδες από όμορφες κοπέλες και τους συνοδούς τους κάνουν ολόγυμνοι μπάνιο και στη συνέχεια απολαμβάνουν κατά τον ίδιο τρόπο τον ήλιο. Χωρίς να ενοχλούνται από το πέρασμα των άλλων λουομένων ή από τα διερχόμενα οχήματα στην παρακείμενη δημόσια οδό (απέχει 10 μέτρα από την αμμουδιά) αυτοκίνητα με Έλληνες επιβάτες...Η αποθέωση όμως των γυμνών εμφανίσεων γίνεται σε μια άλλη πραγματικά μαγευτική παραλίατης Καρπάθου, την Αμμοοπή.

Σε έναν από τους κολπίσκους συγκεντρώνονται καθημερινά ξένοι τουρίστες και τσίτσιδοι παίρνουν το μπάνιο τους και κάνουν ηλιοθεραπεία ο ένας δίπλα στον άλλον".

Το άρθρο κλείνει με διάφορα "παράδοξα" όπως ονομάζει της Καρπάθου. Προτελευταίο από αυτά:

"Έκτακτα σοβαρά ιατρικά περιστατικά καταλήγουν σε θάνατο των ασθενών γιατί το κράτος δεν διατηρεί μόνιμα στο ακριτικό νησί, ένα ελικόπτερο".

Στις 26 Σεπτέμβρη 1978 δημοσιεύεται και μια καταδίκη!

Στη φυλακή της Κω οδηγήθηκε για 15 μέρες, χωρίς μετατροπή, ένας 23χρονος Γερμανός τουρίστας γιατί έκανε γυμνός ηλιοθεραπεία στη κεντρική πλαζ των Πηγαδίων, μπροστά από το ξενοδοχείο "Πορφυρίς" και αδιαφόρησε στις συστάσεις που του είχαν γίνει.

Την επόμενη χρονιά, το 1979, στην σεζόν της Καρπάθου καταγράφονται 1.966 ξένοι επισκέπτες.

Ενώ 7 χρόνια μετά, το 1986, έχουμε 2.957 αφίξεις, από αυτούς 2.120 αλλοδαποί και 837 ημεδαποί.

Στις 20 Σεπτέμβρη 1986 και με Δήμαρχο τον κ. Μακρή ένα τσούρμο επίσημων επισκεπτών (υπουργών, βουλευτών κλπ) προσγειώνεται με ένα 737 από Αθήνα και επιτέλους εγκανιάζουν τον νέο αεροδιάδρομο.

Το 1986 στο νησί, υπήρχαν μόνο 5 ξενοδοχεία, 3 καφεζυθεστιατόρια και μια ψαροταβέρνα (τα οποία προμηθεύτηκαν τον επόμενο χρόνο τιμοκαταλόγους), δυο καφετέριες, κανένα μπαρ, μια δισκοθήκη, αλλά υπήρχαν όμως κάποια παραδοσιακά καφενεία. (Μακρής Α.2005,σ.27-28)

Στις 28 Μαϊου 1987, της αναλήψεως, προσγειώνεται το 1ο τσάρτερ με 101 επιβάτες στην Κάρπαθο από την Νορβηγία!

Αξίζει να σταθούμε στο βιβλίο-ντοκουμέντο του Ανδρέα Η. Μακρή.  

"...Ένα ακόμη πρόβλημα ήταν πως το αεροδρόμιο Καρπάθου δεν ήταν Νομοθετικά χαρακτηρισμένο ως πύλη εισόδου και οι επιβάτες δεν θα δικαιούνταν να βγούνε από το αεροπλάνο και θα έπρεπε να

θεωρούνται τα διαβατήριά τους σε άλλο νησί.

Τελευταίο και, ευτυχώς, μικρό πρόβλημα ήταν η σφραγίδα «ΕΙΣΟ∆ΟΣ-ΕΞΟ∆ΟΣ» και η ένδειξη «ΚΑΡΠΑΘΟΣ» για την θεώρηση των διαβατηρίων και στοκ ατομικά δελτία αφίξεων, τα οποία τελικά προμηθεύτηκαν από το τμήμα αλλοδαπών της Ρόδου.

Την 28/05/1987 στις 14:30, πάνω από χίλιοι Καρπάθιοι κατέκλυσαν το αεροδρόμιο.
Στις 15:25 το αεροσκάφος εμφανίστηκε μακριά στον ορίζοντα και κάνοντας έναν γύρο του αεροδρομίου, προσγειώνεται από την Ανατολική πλευρά στις 15:27 ακριβώς, 30 μέτρα από την πίστα.

Ο κόσμος χειροκροτούσε συνεχώς καθώς άδειαζε το αεροπλάνο. Στους επιβάτες δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα «φίλων της Καρπάθου» και στα μέλη του πληρώματος δόθηκαν χρυσοποίκιλτα παραδοσιακά πιάτα με τα ονόματά τους ξεχωριστά, και την ημερομηνία της πτήσης.

Έπειτα συνεχίστηκε η τελετή υποδοχής, με κεράσματα, παραδοσιακή μουσική και το χορευτικό συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Καρπάθου (Λ.Ε.Κ.) από τους οποίους, όλοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς. (Μακρής Α. 2005,σ. 83, 95-98)

Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός ολοένα και αυξάνει, όμως οι γυμνιστές προκαλούν όλο και λιγότερο, και όχι γιατί προσέχουν, άλλωστε οι περισσότεροι πάντοτε έδειχναν σεβασμό.

Οι περισσότεροι εξακολουθούν να τραβούν για τις ερημικές παραλίες, και από αυτές η Κάρπαθος έχει πάρα πολλές.

Φυσικά δεν αναφέρομαι σε ορισμένους που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά ζητήματα και διαλέγουν κόσμο για να γδυθούν και να δείξουν τα κάλη τους, αυτοί σίγουρα χρειάζονται μια γερή θεραπευτική αγωγή.

Οι υπόλοιποι όμως είναι ένα αληθινό κομμάτι της κοινωνίας, με την τελευταία απόφαση της Καρπάθου φαίνεται πως κάτι αλλάζει, και δεν είναι τίποτε άλλο από την αποδοχή των επιλογών του διπλανού μας.

Και κάτι τελευταίο, οι γυμνιστές δεν ασχολούνται με ατέλειες ή ομορφιές του γυμνού κορμιού, τέτοια βλέπουν εκείνοι που βλέπουν αλλά ταυτόχρονα κάνουν σχέδια, φαντάζονται και...έχουν ονειρώξεις.

Πηγές

Εφημ. Καρπαθιακή

Εφημ. Καρπαθιακή Ηχώ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...