Κάρπαθος, έρχεται μια νέα ακτοπλοϊκή γραμμή; Του Μανώλη Δημελλά

Την Παρασκευή 29.05.2015, και ώρα 12:00, η Κάρπαθος θα έχει τα μάτια και το μυαλό της  στο κτίριο του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Εκεί πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα θέματα του Σ.Α.Σ. είναι:

-Καθορισμός δρομολογιακής γραμμής και χαρακτηριστικών αυτής σύμφωνα με παρ. 11 άρθρου ογδόου του ν.2932/01, όπως ισχύει, για την εξυπηρέτηση νήσων Αγ. Ευστρατίου και Λήμνου.

-Προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών με σύναψη σύμβασης ή συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας από 01/11/2015 έως 31/10/2016.

Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου εγκρίθηκε ομόφωνα το έκτακτο ταξίδι στην Αθήνα του Δήμαρχου Καρπάθου Ηλία Λάμπρου,  με στόχο να παλέψει το ακτοπλοϊκό θέμα της Καρπάθου, ένα ζήτημα που δεν έφυγε ποτέ από το προσκήνιο του νησιού. Ειδικότερα τους τελευταίους μήνες η θαλάσσια σύνδεση "καίει ακόμη περισσότερο".

Μετά από το ατύχημα του "Κορνάρου", την καθυστέρηση και τα άτακτα δρομολόγια του "Πρέβελη", αλλά και την καλοκαιρινή σεζόν που ήδη ξεκίνησε το θέμα πέρα από άγονο προβληματισμό και ευκαιρία για κορώνες, δημιουργεί έντονη απογοήτευση σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο Δήμαρχος Καρπάθου ανεβαίνει λοιπόν στο  Συμβουλίο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με στόχο να παλέψει και να διεκδικήσει κάτι ουσιαστικό για το νησί. Η πρώτη σκέψη του είναι η σύνδεση με τη Ρόδο και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

Όπως τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Καρπάθου, στο ΔΣ του Δήμου κ. Η. Λάμπρος, η προσπάθεια δεν θα είναι καθόλου εύκολη, το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και απαιτεί υπευθυνότητα.  Το ζήτημα δεν είναι ποιά εταιρία θα αναλάβει την γραμμή, αλλά το να πετύχει η Κάρπαθος τη σύνδεση με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και με την πρωτεύουσα της επαρχίας, την Ρόδο. Σημειώσαμε ορισμένες τοποθετήσεις πριν την ομόφωνη απόφαση για την παρουσία του Δημάρχου Καρπάθου στο ΣΑΣ.

Ο κος Πρωτόπαπας μίλησε για τη σκληρή μάχη που πρόκειται να δοθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο ΣΑΣ και πρότεινε τη συστράτευση όλων στο αγώνα για τη διεκδίκηση, ακόμη και την παρουσία του βουλευτή Δωδεκανήσου Μ. Κόνσολα.

Ο κος Νισύριος στην παρέμβαση του υπενθύμισε ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση μέσω Σαντορίνης έγινε από τον υπουργό κο Παπαληγούρα και έτσι ο χρόνος του πλου μειώθηκε τότε κατά 7 ώρες. Η Κάρπαθος, όπως είπε, είναι το τρίτο νησί στα Δωδεκάνησα και δεν μπορεί να  μην υπολογίζεται.

Όμως μια εντελώς διαφορετική άποψη διατύπωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου ο κ. Κανάκης.

Συγκεκριμένα απομακρύνθηκε από τη σκέψη ενδοδωδεκανησιακής ακτοπλοϊκής σύνδεσης και ανέπτυξε μια παλαιότερη ιδέα (όπως ο ίδιος είπε), αναφέρθηκε στο δρομολόγιο Πειραιάς-Σαντορίνη-Κω-Ρόδο.

Η γραμμή  ήδη υπάρχει και εκτελείτε τρεις φορές την εβδομάδα.

Ο κος Κανάκης πρότεινε την διεκδίκηση και την ένταξη στο ένα από αυτά τα δρομολόγια να ενταχθεί και η Κάρπαθος κι έτσι να συνεχίσει την αναφορά της στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά. Μάλιστα ανέφερε ότι τα επιπλέον μίλια θα είναι μόλις 35, δηλαδή επιπλέον 2 ώρες στο υπάρχων δρομολόγιο.

Όμως το μεγάλο δράμα δεν είναι το δρομολόγιο για την Κάρπαθο που κουτσά-στραβά πραγματοποιείται, αλλά οι απλήρωτοι ναυτικοί  της ακτοπλοϊας. Και δεν πρόκειται για ελεημοσύνη, οι άνθρωποι δεν ζητούν  φιλεσπλαχνία, αυτοί οι εργαζόμενοι δούλεψαν και είναι περισσότερα από δυο χρόνια που δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα!

Κι έτσι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται για εξώδικο στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, στους συναρμόδιους υπουργούς και στις εφοπλιστικές ενώσεις, ας κρατήσουμε λοιπόν την ουσία,  το λιμάνι "βράζει" και βάζει πλώρη για δυναμικές κινητοποιήσεις.

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...