Ιστορικό ντοκιμαντέρ - αφιέρωμα στην Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου γυρίσθηκε στη Ρόδο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Θέμα: «Ιστορικό ντοκιμαντέρ - αφιέρωμα στην Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου γυρίσθηκε στη Ρόδο» • Καθοριστική η συμβολή της Διεύθυνσης Τουρισμού Δήμου Ρόδου Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ - αφιέρωμα στην Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, μέσα από την ιστορία της Ρόδου, γυρίσθηκε προσφάτως στο νησί με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Τουρισμού Δήμου Ρόδου, από την εταιρεία παραγωγής "Start Productions" . Το ντοκιμαντέρ αφορά στην ιστορία των Συνόρων της Ελλάδος, έχει καθαρά ιστορικό- εκπαιδευτικό χαρακτήρα και θα προβληθεί σε συνδρομητικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Είναι ευρέως γνωστόν ότι ο Δήμος της Ρόδου μέσω της Διεύθυνσης Τουρισμού αγκαλιάζει όλες τις δράσεις που αφορούν στην προβολή του νησιού, είτε πρόκειται για prees trip ταξιδιωτικού- τουριστικού ή ιστορικού- πολιτιστικού ενδιαφέροντος, είτε για γυρίσματα ταινιών και ντοκιμαντέρ, όπως το συγκεκριμένο.

Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού στήριξαν δημοσιογράφους και τεχνικούς της εταιρείας παραγωγής "Start Productions", που ήλθαν στη Ρόδο το διάστημα από 19-22 Μαϊου 2017 για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ. Μεσολάβησαν επίσης ώστε το συνεργείο των 10 ατόμων, να έλθει σε επαφή με ανθρώπους και φορείς που χρειάσθηκαν για το αντικείμενο της έρευνας τους, προκειμένου να διεξαχθούν ομαλά οι κινηματογραφήσεις τις τρεις ημέρες παραμονής τους στη Ρόδο.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν εξ ολοκλήρου στην πόλη της Ρόδου. Το τηλεοπτικό συνεργείο κινηματογράφησε διάφορα σημεία της πόλης, την Μεσαιωνική Πόλη, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Κατάλυμα της Γαλλίας, το χαμάμ, το ξενοδοχείο των Ρόδων, το Τζαμί Σουλεϊμάν, πήρε πλάνα από το λιμάνι και το Νέο Διοικητικό κέντρο Ρόδου, την Εβραϊκή Συναγωγή και τις εκκλησίες του Ναού του Ευαγγελισμού και του Αγίου Φανουρίου, τονίζοντας το έθιμο της φανουρόπιτας και το παραδοσιακό σπίτι στα Κοσκινού.

Μεταξύ αυτών που παραβρέθηκαν στα γυρίσματα και έδωσαν συνεντεύξεις ήταν και η διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Ρόδο κα Ειρήνη Τόλλιου, ο παπα-Μιχάλης της εκκλησάις του Αγίου Φανουρίου, ενώ για τις ανάγκες των γυρισμάτων τραγούδησε η σοπράνο Ελευθερία Ζαράκη.

Τους στόχους της δημοτικής αρχής προς την κατεύθυνση προώθησης και προβολής της Ρόδου, όχι μόνον ως τουριστικού προορισμού αλλά και ως ιστορικού – πολιτιστικού κέντρου αιώνων, υπογραμμίζει η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνούς προβολής και Αποδήμων Ροδίων κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου επισημαίνοντας: «Ο Δήμος της Ρόδου μέσω της Διεύθυνσης Τουρισμού αγκαλιάζει όλες τις δράσεις που αφορούν στην προβολή του. Η ιστορία εξάλλου, ο πολιτισμός και η φυσική ομορφιά της Ρόδου αποτελούν εξαιρετικό συνδυασμό για οποιοδήποτε αφιέρωμα ταξιδιωτικό ή ιστορικό, πολλώ δε μάλλον αν πρόκειται για ντοκιμαντέρ επιμορφωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπως αυτό. Μην ξεχνάμε ότι η Ρόδος αποτέλεσε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, ενώ γραπτές πηγές αποδεικνύουν την ελληνικότητά της, την οποία και διατήρησε στο διάβα των αιώνων, παρά τους κατά καιρούς κατακτητές, μέχρι και την ένωσή της (1948) με την μητέρα Ελλάδα».

Ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε και η συμβολή στη διοργάνωση και των τοπικών επιχειρηματιών. Την όλη δράση και προβολή του νησιού στήριξαν επιχειρηματίες της Ρόδου και συγκεκριμένα τα ξενοδοχεία Semiramis, Agla και Parthenon, που φιλοξένησαν δημοσιογράφους και τεχνικούς του συνεργείου, τα εστιατόρια «Ωβέρνη» στην Παλιά Πόλη και «Romeo» στο κέντρο της πόλης, ιδιοκτησίας Κ. Καλογερής- Γ. Καταχανάς ΟΕ – Κατάλυμα «Ωβέρνη» ΜΙΚΕ, το εστιατόριο «Rex» ιδιοκτησίας Ε. Μπινόγλου και Σία ΟΕ και το εστιατόριο «Τα κιούπια» ιδιοκτησίας Μ. και Α. Κουμπιάδης ΟΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι φορείς και ιδιώτες που μεσολάβησαν για την ομαλή διεξαγωγή των κινηματογραφήσεων θα προβληθούν στους τίτλους τέλους του ντοκιμαντέρ.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...