Ιστορική συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο Α' στο Βατικανό

Όποιος αμφέβαλλε μέχρι τώρα ότι ζούμε στην εποχή του αναπάντεχου, θα πρέπει σίγουρα να αναθεωρήσει την άποψή του. Σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πετάει στη Ρώμη για να συναντήσει τον Πάπα Φραγκίσκο Ά. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Βατικανό. Τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνοδεύσουν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, και ο Βάλτερ Μπάγιερ, συντονιστής του ευρωπαϊκού δικτύου οργανισμών αριστερού θεωρητικού προσανατολισμού Transform! –από την Ελλάδα συμμετέχει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλατζάς.

Σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ του Νικου Παπαδημήτρίου στην Αυγή που κυκλοφορεί, η ατζέντα της συνάντησης θα εστιάσει στα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της ανεργίας, στην επείγουσα ανάγκη ειρήνευσης της Μέσης Ανατολής, καθώς και στη συνεχιζόμενη τραγωδία στη Μεσογείο που έχει μετατραπεί σε θάλασσα-νεκροταφείο προσφύγων.

Ο πάπας ανέλαβε να οδηγήσει την Καθολική Εκκλησία σε μια περίοδο που αυτή κλυδωνιζόταν από σκάνδαλα κι έχανε συνεχώς έδαφος. Υιοθετώντας για πρώτη φορά στην ιστορία των ποντιφίκων της Ρώμης το όνομα Φραγκίσκος (δηλαδή το όνομα του προστάτη των φτωχών Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης) έφερε αέρα ανανέωσης στο Βατικανό. Πέραν του ότι φροντίζει να κρατάει πολύ χαμηλό προφίλ στέλνοντας μήνυμα ταπεινότητας, διατυπώνει έναν πολύ πιο ευαισθητοποιημένο κοινωνικά λόγο απ’ ό,τι έκαναν οι πάπες στο παρελθόν. «Οι φτωχοί αποτελούν το κεντρικό σημείο του λόγου του Θεού», συνηθίζει να λέει. Έχει επίσης απευθύνει εκκλήσεις για να σταματήσουν οι σφαγές σε Γάζα, Συρία και Ιράκ, ενώ επισκεπτόμενος το νησί της Λαμπεντούζα ζήτησε ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών και των προσφύγων.

Όπως είναι προφανές, η συνάντηση Τσίπρα-Πάπα Φραγκίσκου Α' έχει πολλαπλούς συμβολισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
- See more at: http://left.gr/news/istoriki-synantisi-toy-alexi-tsipra-me-ton-papa-fragkisko-sto-vatikano#sthash.8tjc1UY6.dpuf

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...