Θωμάς Σωτρίλλης: Η περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου, έχει βρει το δρόμο της

Ο Θωμάς Σωτρίλλης, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου παραχωρεί σήμερα συνέντευξη στη Γνώμη και δηλώνει ότι η εμπειρία να διευθύνεις το περιφερειακό συμβούλιο «είναι πρωτόγνωρη αρκεί να είσαι ψύχραιμος και πάντα σε εγρήγορση» . Σημειώνει ότι απαιτείται επαγρύπνηση και θεωρεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα το χρόνο που δεν φθάνει… «Είναι φυσικό να θέλουν να μιλήσουν όλοι. Υπάρχει δυσκολία να πείσεις τον συνάδελφο για το αυτονόητο του τερματισμού. Στο τέλος βρίσκεται πάντα η άκρη».
 Λύση στην έλλειψη χρόνου θα ήταν τα διπλά συμβούλια το μήνα, τονίζει αλλά είναι σχεδόν ανέφικτο να γίνει λόγω των αποστάσεων και των συγκοινωνιακών δυσκολιών. Αναφέρεται στη σχέση του με τον περιφερειάρχη που όπως λέει είναι παλιά ενώ σημειώνει ότι η περιφερειακή αρχή έχει βρει το δρόμο της και είναι θέμα χρόνου να φανούν τα ουσιαστικά αποτελέσματα.



1.    Έξη μήνες στη θέση του προέδρου σε ένα Περιφερειακό Συμβούλιο με
πέντε παρατάξεις...Πως είναι αλήθεια αυτή η εμπειρία;

Κατ αρχή σε τρομάζει. Το ότι έχεις να διαχειρισθείς απόψεις διαφορετικών παρατάξεων, την πολυφωνία και την πολιτική διαφοροποίηση, απαιτεί προσοχή και επαγρύπνηση. Βέβαια με την πορεία του χρόνου βλέπεις ότι όλα ομαλοποιούνται κατά κάποιο τρόπο. Παραμένει όμως η επαγρύπνηση γιατί εύκολα ξεφεύγεις. Είναι εμπειρία πρωτόγνωρη αρκεί να είσαι ψύχραιμος και πάντα σε εγρήγορση.


2. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του προεδρείου στη διαχείριση
ενός τόσο μεγάλου αλλά κια δύσκολου σώματος όπως είναι το σημερινό Π.Σ;

Ο χρόνος που δεν φθάνει να καλύψεις όλο το φάσμα των ομιλητών. Είναι φυσικό να θελήσουν όλοι οι ομιλητές  να αναπτύξουν επακριβώς τις απόψεις  τους, για τα θέματα που συζητούνται και που πολλές φορές ξεφεύγουν από το θέμα και πρέπει να επανέλθουν στο αιτούμενο. Εδώ υπάρχει δυσκολία να τον πείσεις για το αυτονόητο του τερματισμού. Πάντα όμως στο τέλος βρίσκεται η άκρη.

3. Η συνεργασία σας με τον περιφερειάρχη αλλά και τους επικεφαλής των
άλλων παρατάξεων πως είναι;
Η γνωριμία μας από παλιά βοηθά στι σχέσεις μεταξύ μας. Μιλώ πάντα σε προσωπικό επίπεδο και είναι ενθαρρυντικό γεγονός  το πόσο πολλά θέματα μπορούν να επιλυθούν συνεναιτικά. Άλλωστε οι συνεδριάσεις και συζητήσεις  έχουν πάντα κοινό σκοπό την επίλυση των προβλημάτων. Υπάρχουν θέματα βέβαια που ταλανίζουν το σώμα, προβληματίζουν το προεδρείο για την έκβαση της συζήτησης με ανάλογη φόρτιση και εκνευρισμό.

4. Η παραγωγή έργου του Συμβουλίου μέχρι σήμερα σας ικανοποιεί;  Τι
αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν κατά τις συνεδριάσεις για να γίνει πιο
αποτελεσματικό;

Σίγουρα και με ικανοποιεί μια και οι αποφάσεις είναι σχεδόν ομόφωνες, και σε θέματα «δύσκολα» οι συνάδελφοι και από τις υπόλοιπες ομάδες συνεπικουρούν να δοθεί η καλύτερη των λύσεων ύστερα από διαλογική συζήτηση, έντονη πολλές φορές. Οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι διπλά συμβούλια ανά μήνα, με λιγότερα θέματα το κάθε συμβούλιο, που όμως είναι ανέφικτο λόγω των αποστάσεων και των συγκοινωνιακών δυσκολιών.  

5. Τη πορεία της περιφερειακής αρχής μέχρι σήμερα πως θα την χαρακτηρίζατε;
Είμαι σίγουρος ότι έχουμε βρει τον δρόμο μας, και είναι θέμα χρόνου πλέον να φανούν τα ουσιαστικά αποτελέσματα. Υπάρχει δεδομένα καλή διάθεση από πλευράς των συμβούλων να βοηθήσουν με τον καλύτερο τρόπο στην ευόδωση των σκοπών της Περιφέρειας, άσχετα με τις πολιτικές παρατάξεις, επειδή όλοι βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο και όχι μισογεμάτο. Πιστεύω ότι η νέα μας κυβέρνηση θα δει διαφορετικά την νησιωτικότητα της Περιφέρειας μας και θα βοηθήσει ανάλογα.

6. Θα ήθελα τέλος να μου σχολιάσετε την "υπόθεση" Χαράλαμπου Κόκκινου
οποίος μετά την πρόσφατη απόφαση του περιφερειάρχη ουσιαστικά βρίσκεται  εκτός παράταξης...Τι οδήγησε στο "διαζύγιο";

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ στο θέμα επειδή έχω ήδη εκφραστεί με επίσημες ανακοινώσεις.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...