Θετικά τα αποτελέσματα των συνεργασιών του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων στην Αθήνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ -ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ,

ΕΝΩ ΘΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Ιδιαίτερα θετικές χαρακτηρίζονται οι υπερτοπικές συνεργασίες που είχε αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου. Ο ευρύς κύκλος επαφών αναφορικά με τις επόμενες πρωτοβουλίες και δράσεις του Συλλόγου συνοψίζονται παρακάτω:

Ø Με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ Γιώργο Στασινό:

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του κ Στασινού και του Προέδρου του ΣΑΔ κ Γιώργου Σκιαδόπουλου.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:

§ Να τεθεί υπό την Αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας το επόμενο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού που θα διεξαχθεί στη Ρόδο τον ερχόμενο Οκτώβριο. Από τον κ Σκιαδόπουλο παρουσιάστηκαν οι πτυχές του Συνεδρίου, ενώ συζητήθηκαν όλες οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ ΤΕΕ και ΣΑΔ μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που προετοιμάζει το ΤΕΕ αναφορικά με την Ξενοδοχειακή Αρχιτεκτονική, λαμβάνοντας τα συγχαρητήρια του κ Σκιαδόπουλου.

§ Να δημιουργηθεί ειδικός σύνδεσμος στην ιστοσελίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στον οποίο οι μηχανικοί όλης της χώρας θα μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τους 9 Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς που έχει προκηρύξει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Το συγκεκριμένο υλικό έχει ήδη αρχειοθετηθεί από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και θα αποσταλεί στον κ Στασινό μέσα στις επόμενες ημέρες.

§ Να παρευρεθεί στη Ρόδο ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την Πανελλήνια Ημερίδα με θέμα τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, αποδεχόμενος την πρόσκληση του κ Σκιαδόπουλου. Η ημερίδα, που αποτελεί πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων θα συνδιοργανωθεί από τον ΣΑΔ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Επίσης, ο κ Σκιαδόπουλος προσκάλεσε τον κ Στασινό στα εγκαίνια της 2ης Έκθεσης Δωδεκανήσιου Αρχιτεκτονικού Έργου που θα πραγματοποιηθούν στη Ρόδο το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο Προέδρων είχε πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου 2016, κατά τη θεσμική επίσκεψη του κ Στασινού στη Ρόδο. Ο κ Σκιαδόπουλος είχε παρουσιάσει στον κ Στασινό το υλοποιημένο έργο του Συλλόγου παραδίδοντας του αντίστοιχο φάκελο, ενώ ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς που θα προκήρυσσε ο Σύλλογος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ΤΕΕ Δωδεκανήσου.

Ø Με τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA - Union Internationale des Architectes):

Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Ελληνικού Τμήματος της UIA που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ήταν προσκεκλημένος ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:

§ Να τεθεί υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος της UIA το επόμενο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού που θα διεξαχθεί στη Ρόδο τον ερχόμενο Οκτώβριο.

§ Να καταγραφεί επίσημα η σύμφωνη απόφαση του Ελληνικού τμήματος της UIA για τη διεξαγωγή του Διεθνούς Διαγωνισμού στη Ρόδο που θα συνδιοργανωθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

§ Να ξεκινήσει άμεσα ο δίαυλος της επίσημης επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (με έδρα το Παρίσι).

Η 1η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2016 στην Αθήνα, όπου συναντήθηκαν ο κ Σκιαδόπουλος με τον Γραμματέα του Ελληνικού Τμήματος της UIA, κ Κυριάκο Πιπίνη, καθώς και με το μέλος του Συμβουλίου της UIA, κ Νίκο Φιντικάκη. Στη συνάντηση είχαν εξεταστεί τα απαραίτητα βήματα που χρειάζονται για την προκήρυξη ενός Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, στοιχεία που μετέπειτα ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων μετέφερε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η 2η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο τον περασμένο Οκτώβριο, κατά το 1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Παιδείας, στο οποίο μεταξύ των εκλεκτών ομιλητών ήταν ο κ Νίκος Φιντικάκης.

Ø Με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (Α. Δ. Αιγαίου):

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΧΩ.ΠΕ.ΠΟ.) κ. Πολύκαρπο Πολυχρονάκη. Κύρια θέματα συζήτησης ήταν:

· Τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) και τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.), οι τρόποι λειτουργίας τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στα νησιά καθώς και τρόποι επίλυσής τους.

· Η Πρόταση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου να ιδρυθεί Αρχιτεκτονική Σχολή στη Ρόδο:

Από το 1989 ο κ Πολυχρονάκης είχε καταθέσει πρόταση να δημιουργηθεί Αρχιτεκτονική Σχολή στο Αιγαίο, μέσα στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στα νησιά της Σύρου, της Ρόδου και της Μυτιλήνης. Ο κ Σκιαδόπουλος τόνισε ότι, καθότι έγινε λόγος από τον αρμόδιο Υπουργό για ενδεχόμενη ίδρυση νέας Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Κοζάνη, και καθότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει λόγος για ίδρυση τμήματος Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, αποτελεί ξεκάθαρη θέση του ΣΑΔ η ανάγκη ίδρυσης Αρχιτεκτονικής Σχολής στη Ρόδο. Ένας τόπος με τόση τεράστια Αρχιτεκτονική κληρονομιά, έχει κάθε λόγο να κατέχει για –τουλάχιστον- ιστορικούς λόγους θέση προτεραιότητας ως πόλη, για την ενδεχόμενη ίδρυση νέας Αρχιτεκτονικής Σχολής στην πατρίδα μας. Ο κ Πολυχρονάκης συμφώνησε πως είναι μεγάλης σημασίας η ίδρυση Αρχιτεκτονικής Σχολής στο Αιγαίο.

Ο κ Σκιαδόπουλος προσκάλεσε τον κ Πολυχρονάκη στη Ρόδο για την Ημερίδα που θα συνδιοργανώσει το προσεχές διάστημα ο ΣΑΔ μαζί με το ΤΕΕ Δωδεκανήσου με θέμα τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής. Για την ημερίδα θα παρευρεθεί στη Ρόδο ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ Γιώργος Στασινός.

Η 1η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών είχε πραγματοποιηθεί στον Πειραιά τον Φεβρουάριο του 2015. Σε εκείνη τη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας συνεχάρη τον ΣΑΔ και το ΤΕΕ Δωδεκανήσου για τη σύμπνοια και την άριστη συνεργασία τους στο θέμα της κατάρτισης κοινού καταλόγου μητρώου συναδέλφων μέσα από τα οποία προέκυψε με κλήρωση η υφιστάμενη σύσταση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.

Ø Με την Πρεσβεία της Κίνας:

Με την 1η Γραμματέα του Οικονομικού και Εμπορικού Τμήματος της Πρεσβείας της Κίνας κ Zhang Zhihong και με την Οικονομική και Εμπορική Σύμβουλο κ Zhou Ruojun είχε συνάντηση ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.

Ο κ Σκιαδόπουλος εξήρε τον τεράστιο Αρχιτεκτονικό και Πολιτισμικό πλούτο που έχουν οι δύο χώρες, ενώ τόνισε τη σημασία της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας και της αντίστοιχης Κινέζικης. Παρουσίασε τις πτυχές του Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού και ανέλυσε τις δυνατότητες εξέλιξης του Συνεδρίου μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού θα απευθύνεται σε όλους τους Αρχιτέκτονες του κόσμου, σε όλους όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, καθώς και σε ολόκληρη την κοινωνία ανεξαρτήτως μορφωτικού υποβάθρου. Θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Γιώργος Σκιαδόπουλος

Πρόεδρος ΣΑΔ

Γιώργος Περνάρης

Αντιπρόεδρος ΣΑΔ

Αναστασία Μαργιέ

Γ. Γραμματέας ΣΑΔ

Νίκος Παπαγρηγορίου

Μέλος ΔΣ ΣΑΔ

Γιάννης Ματσαμάς

Μέλος ΔΣ ΣΑΔ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...