Θανάσης Μπαράκας: Στην Ρόδο η ευνομούμενη πολιτεία αναζητείται

                                               Στην Ρόδο η ευνομούμενη πολιτεία αναζητείται

 

Στη Μύκονο χρειάστηκε να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων από τους ένοπλους μπράβους της μαφίας των αυθαιρέτων, προκειμένου να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός διατάσσοντας συλλήψεις,  επιβολή τσουχτερών προστίμων και γκρέμισμα των αυθαιρέτων.

Τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας “έπεσαν από τα σύννεφα” όταν διαπίστωσαν αυτό που γνωρίζουν όλοι, ότι βίλες, κτίρια και επιχειρήσεις ξεφυτρώνουν  ανεμπόδιστα και ανεξέλεγκτα  παντού :σε αρχαιολογικούς χώρους, σε εκτός σχεδίου περιοχές, σε προστατευόμενες περιοχές ενώ ο προσδιορισμός της  έκτασης  που έχει λάβει η οικοδομική αυθαιρεσία της Μυκόνου, επί του παρόντος, αναζητείται.....

Προφανώς η απόσταση των ναυτικών μιλίων μεταξύ Μυκόνου και Ρόδου είναι αρκετά μεγάλη με αποτέλεσμα τα νέα να φτάνουν στο νησί με καθυστέρηση. Και αυτό καθώς οι αξιωματούχοι του νησιού και οι τοπικοί άρχοντες

εζήλωσαν τη δόξα της Μυκόνου και διαγκωνίζονται  ως προς την οικοδομική-πολεοδομική αυθαιρεσία, επιδεικνύοντας χαρακτηριστική ασέβεια σε ιστορικούς -αρχαιολογικούς χώρους και σε προστατευόμενες περιοχές. Μάλιστα για να μην υστερήσουν στον -επί  της αυθαιρεσίας  συναγωνισμό- το πακέτο περιλαμβάνει και μπράβους που όποτε χρειαστεί επιτελούν το θεάρεστο έργο τους στέλνοντας μερικούς αντιφρονούντες στο νοσοκομείο.

Οι αρχές της Ρόδου ποιούν την νήσσαν μπροστά στο όργιο αυθαιρεσίας που συντελείται στο νησί.

Χαρακτηριστική της αβελτηρίας των αρμοδίων είναι η σκανδαλώδης απόφαση που ελήφθη κατά την συνεδρίαση στις 10 Μαρτίου του τρέχοντος έτους από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ρόδου. Από την αρμόδια δηλαδή επιτροπή προστασίας της ποιότητας ζωής μας.

Κατά την συνεδρίαση λοιπόν επιβεβαιώνεται πανηγυρικά με σωρεία εγγράφων από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και πολλές άλλες) ότι στην πλατεία Κουντουριώτη, εντός των εγκαταστάσεων του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου λειτουργούν από το 2021 δυο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της εταιρείας Dream Rentals PC” που έχουν  προβεί σε σειρά παρανομιών και αυθαιρεσιών. Σημειώνεται ότι τα κτίρια της Ιταλοκρατίας του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου είναι χαρακτηρισμένα ως μνημείο και βρίσκεται εντός του Ιστορικού Τόπου του Μανδρακίου Ρόδου.

Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται παράλληλα σε έναν χώρο που έχει χαρακτηρισθεί ως ακρωτήριο με αμμοχάλικο το οποίο έχει τσιμεντωθεί, σε έναν χώρο που βρίσκεται εκτός του σχεδίου πόλεως και  οι κατασκευές εκτείνονται  ακόμη και κοντά στο κύμα. Μην απορείτε. Για την οικονομική ελίτ δεν υπάρχουν κανόνες.

Και τι πράττει κατόπιν τούτων η αρμόδια επιτροπή ποιότητας ζωής; Πετάει την καυτή πατάτα και με την επίκληση φαιδρών αιτιάσεων αρνείται την ανάκληση λειτουργίας των καταστημάτων παραπέμποντας το θέμα στις καλένδες.

Σύμφωνα λοιπόν με το πρακτικό της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής “τα δυο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έλαβαν έγγραφο έγκρισης της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων (Υ.Ν.Μ.Τ.Ε.Δ)..” Ωστόσο μετά από αυτοψία της εν λόγω υπηρεσίας αλλά και την έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής της Υπηρεσίας Δόμησης και μετά τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου  διαπιστώνονται (ήδη από τις αρχές του 2021 )κατασκευές και υπερβάσεις των θεωρημένων σχεδιαγραμμάτων τεχνικών εκθέσεων και συγκεκριμένα:

“1.Περισσότερους στύλους για τις εφελκυόμενες τέντες και κατασκευή υπαίθριου μπαρ και κουζίνας στον χώρο βόρεια από το κτήριο του ΝΟΡ,

2.Κατασκευή καπνοδόχου που αλλοιώνει την βόρεια όψη του κολυμβητηρίου,

3.Κατασκευή στεγάστρου αντί κεκλιμένης τζαμαρίας που προέβλεπε η μελέτη στην ανατολική όψη του κολυμβητηρίου και αλλοίωση της όψης,

4.Κατασκευή ξύλινων σκιάστρων στον αύλειο χώρο στην ανατολική πλευρά του κολυμβητηρίου και υπαίθριου μπαρ σε ένα από αυτά,

5.Μετατροπή του χώρου γραφείου (Με α/α 32), όπως προβλεπόταν στην εγκεκριμένη μελέτη, σε κουζίνα,

 6.Η κατασκευή ξύλινου στεγάστρου με μεταλλικά υποστυλώματα και σκελετό στο βόρειο-δυτικό υπαίθριο χώρο του μνημείου και υπαίθριου μπαρ, αλλά και η διαμόρφωση του ανατολικού υπαίθριου χώρου με τετράγωνα και στρογγυλά υπερυψωμένα καθιστικά, ξύλινο και σκυροδετημένο δάπεδο και σύνθετους μεταλλικούς στύλους φωτισμού και ήχου, μεγάλου ύψους. και ζητά, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ως προς την εγκεκριμένη μελέτη, την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (προσωρινή διακοπή λειτουργίας έως ότου αποκατασταθούν οι καθ' υπέρβαση εργασίες και στην οριστική διακοπή λειτουργίας, εάν δεν αποκατασταθούν).

Ακολούθως εκδίδεται  σήμα διακοπής των εργασιών το οποίο παραμένει πάντα σε ισχύ. Μάλιστα ζητήθηκε από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας  να συμμορφωθεί εντός δεκαπέντε ημερών με τις θεωρημένες μελέτες της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων.

Στη συνέχεια  το τμήμα Ελέγχου Κατασκευών της Υπηρεσίας Δόμησης προχωρά  στην έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής και υπολογισμού προστίμου “για την κατασκευή καμινάδας από τσιμεντοσανίδα και σίδερο, για το κατάστημα που βρίσκεται στη βόρεια όψη του προπονητικού κολυμβητηρίου.”

Όπως ήδη αναφέραμε, ο συγκεκριμένος χώρος προστατεύεται από τον νόμο 3028/2002 που αφορά τις αρχαιότητες και την Πολιτιστική Κληρονομιά και συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία των καταστημάτων η άδεια της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων ενώ σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους “…εάν ο ενδιαφερόμενος παρέβη ολικά ή μερικά ή υπερέβη τυχόν χορηγηθείσα άδεια, η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία μπορεί να διατάξει την διακοπή των άνευ ή κατά παράβαση ή υπέρβαση της αδείας εκτελούμενων έργων ή εργασιών ή/και της άσκησης δραστηριότητας και εν γένει χρήσης του ακινήτου, ενόσω προκαλούν ή δύνανται άμεσα να προκαλέσουν βλάβη στο προστατευτέο από την αρχαιολογική νομοθεσία πολιτιστικό στοιχείο, οπότε οι λοιπές διοικητικές αρχές, αστυνομικές, δημοτικές, πολεοδομικές κ.λ.π. οφείλουν να παράσχουν την κατά τις κείμενες διατάξεις συνδρομή τους στην εκτέλεση της διαταχθείσας διακοπής, καθώς, όλα τα όργανα του Κράτους, κατά τον λόγο της αρμοδιότητάς τους, έχουν, δυνάμει συνταγματικής επιταγής, υποχρέωση να προβαίνουν σε θετικές ενέργειες για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος, ειδικότερα δε, να λαμβάνουν τα απαιτούμενα για την προστασία αυτή διοικητικά, προληπτικά και κατασταλτικά, μέτρα”.

Τον Ιούνιο του 2021 με έγγραφό της η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσων αναφέρει πώς “ Σύμφωνα με αυτοψία που διενήργησε στην περιοχή διαπίστωσε διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου και εν εξελίξει αυθαίρετες κατασκευές, για τις οποίες βρίσκονται στο στάδιο της λήψης μέτρων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία” ενώ με νεότερο έγγραφο της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων βεβαιώνεται ότι ο ενδιαφερόμενος κατέθεσε τον Αύγουστο του 2021 αίτηση που συνοδεύεται από νέα τεχνική έκθεση για το συγκρότημα του Ναυτικού Ομίλου η οποία όμως μέχρι τώρα δεν έχει κοινοποιηθεί.

Η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων με νέο ξανά έγγραφό της τον Ιούνιο του 2022 σημειώνει πώς “παρά τα σήματα διακοπής εργασιών διαπιστώθηκαν αυθαιρεσίες όπως “η κατασκευή ξύλινου στεγάστρου με μεταλλικά υποστυλώματα και σκελετό στο βόρειο-δυτικό υπαίθριο χώρο του μνημείου και υπαίθριου μπαρ, αλλά και η διαμόρφωση του ανατολικού υπαίθριου χώρου με τετράγωνα και στρογγυλά υπερυψωμένα καθιστικά, ξύλινο και σκυροδετημένο δάπεδο και σύνθετους μεταλλικούς στύλους φωτισμού και ήχου, μεγάλου ύψους”

Εν ολίγοις ενώ όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώνουν αυθαιρεσίες και υπερβάσεις ενώ προειδοποιούν με κυρώσεις ο ανέμελος ιδιοκτήτης που έχει χαρακτηρίσει την περιοχή της επένδυσης του ως “το διαμάντι των Δωδεκανήσων” συνεχίζει ανενόχλητος την παράνομη δραστηριότητά του.

Και γιατί να ενοχληθεί;  Όταν εν τέλει, παρά τον κόλαφο των αρμόδιων υπηρεσιών για σειρά παραβάσεων που απαιτούν την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των καταστημάτων, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποφασίζει ομόφωνα την αναβολή της λήψης απόφασης για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των καταστημάτων. Μάλιστα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θρασύτατα επικαλείται την τοποθέτηση του πληρεξούσιου δικηγόρου της ιδιοκτήτριας εταιρείας με την οποία ζητά την αναβολή του θέματος.

Από το 2021 έως σήμερα 2023, επί δυο δηλαδή συναπτά έτη διαπιστώνονται και καταγράφονται εξόφθαλμες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας του ιδιοκτήτη της εταιρείας Dream Rentals PC και κανενός το αυτί δεν ιδρώνει.

Εξάλλου ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, σύμφωνα με δηλώσεις του, απευθύνεται “στο διεθνές jet set, στον τουρισμό υψηλών απαιτήσεων” Εξ ου και τα διθυραμβικά σχόλια και οι πληρωμένες καταχωρήσεις στα ΜΜΕ.

Διότι φροντίζουν με κυνικό κάθε φορά τρόπο να μάς υπενθυμίζουν ότι για την οικονομική ελίτ και την ολιγαρχία δεν υπάρχουν νόμοι και  όρια στην έκταση της αυθαιρεσίας τους.

Κάτι λάθος αντιληφθήκατε.

Ο νόμος της ζούγκλας που ευαγγελίζεστε δεν θα περάσει.

Θα φροντίσουμε εμείς για αυτό.

Να είστε βέβαιοι.

 

Θανάσης Μπαράκας υποψήφιος Βουλευτής Δωδεκανήσου ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...