Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αύριο, Σάββατο στις 12:00

Κλείδωσε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το Σάββατο στις 12:00, μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ωστόσο, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να εντάξει στην ατζέντα το ασφαλιστικό προκάλεσε ενστάσεις από τα κόμματα και πλέον η στάση που θα κρατήσουν αύριο δεν είναι ξεκάθαρη. Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι έντονοι διάλογοι κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών. Χαρακτηριστικά, η Φώφη Γεννηματά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το συμβούλιο αν ανοίξει το θέμα του ασφαλιστικού.

Από την Πέμπτη που έγινε γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, οι αντιδράσεις των κομμάτων ήταν εντονότατες. Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, προσπάθησε να ρίξει γέφυρες συνεννόησης με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ενόψει της επώδυνης μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό, που φέρνει σημαντικές περικοπές στις συντάξεις. Τα κόμματα όμως από χθες ξεκαθάριζαν πως δεν θα γίνουν η σανίδα σωτηρίας της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Η ατζέντα του συμβουλίου Το προσφυγικό και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το ασφαλιστικό και η συνταγματική αναθεώρηση αποτελούν την ατζέντα του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, όπως ενημέρωσε ο Αλέξης Τσίπρας τους αρχηγούς.

Το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Πλακιωτάκη Η συμμετοχή της ΝΔ στο συμβούλιο δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς και στα τερτίπια του κ. Τσίπρα, τόνισε σε δήλωσή του ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο κ. Πλακιωτάκης, ο οποίος δέχτηκε σήμερα το πρωί -σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα- την πρόσκληση για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, επεσήμανε πως «ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή, δηλώνει αδυναμία να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες προεκλογικές του υποσχέσεις», ενώ ξεκαθάρισε πως η ΝΔ, ως σοβαρή και υπεύθυνη -όπως είπε- πολιτική δύναμη, θα ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο και θα παρευρεθεί στο αυριανό συμβούλιο.

Εντονος διάλογος με Φώφη Ο πρωθυπουργός συνομίλησε και με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στον πρωθυπουργό πως «το ασφαλιστικό δεν είναι εθνικό θέμα θα έπρεπε να έχει λυθεί με άλλο τρόπο». Ο κ. Τσίπρας της απάντησε ότι «το ασφαλιστικό είναι εθνικό θέμα» και πρόσθεσε ότι συγκαλεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών επειδή τα προβλήματα του ασφαλιστικού είναι διαχρονικά και έχουν ευθύνες και οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν στο παρελθόν.

Επίσης, ο πρωθυπουργός τής ανέφερε ότι το ασφαλιστικό είναι θέμα που αφορά τις μέλλουσες γενιές, για να του απαντήσει η κυρία Γεννηματά ότι και η Παιδεία είναι εθνικό θέμα αλλά έσπευσε να κάνει αλλαγές με τον... Μπαλτά και χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στον πρωθυπουργό ότι θα πάει στη σύσκεψη, αλλά μόνο για να συζητήσει για το προσφυγικό και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που αφορούν την ασφάλεια και τα εθνικά μας θέματα και θα απαντήσει εντός της ημέρας για το αν θα καθίσει στη συζήτηση για το ασφαλιστικό. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συναινέσει στα κυβερνητικά θέματα (ασφαλιστικό) και τόνισε στον πρωθυπουργό πως θα έπρεπε να έχει ενημερώσει από καιρό για το ασφαλιστικό και πως έχει ακόμα χρόνο να το κάνει ακόμα και σήμερα στη Βουλή, μέσω του αρμόδιου υπουργού.

Με επιφυλακτικότητα στο διάλογο ο Σταύρος Θεοδωράκης Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε πως θα προσέλθει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με επιφυλακτικότητα. «Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει διάθεση για ειλικρινή διάλογο και συνεννόηση. Οι μέχρι τώρα αποφάσεις σε δικαιοσύνη, προσφυγικό, παιδεία είναι αρνητικά δείγματα. Προσερχόμαστε με επιφυλακτικότητα». Παράλληλα ο κ. Θεοδωράκης έθεσε το θέμα του εκλογικού νόμου, ενώ για τα υπόλοιπα ζητήματα είπε «θα ακούσουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης και θα τοποθετηθούμε».

Ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση ο Λεβέντης Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη είχε, επίσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με την πρωτοβουλία του για τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λεβέντης ανταποκρίνεται θετικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο.

«Οχι» από τον Κουτσούμπα Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γ.γ. του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Πηγή: Ο Τσίπρας ψάχνει σανίδα σωτηρίας, αλλά η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/237959/o-tsipras-psahnei-sanida-sotirias-alla-i-antipoliteysi-antidra-entona#ixzz3sh1V6pX9

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...