Η πρόταση τουΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της α' κατοικίας,του Γιώργου Κασσάρα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Η   ΜΟΝΗ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΙΖΟΝΟΣ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Γράφει ο Γιώργος Κασσάρας

Υπ. Βουλευτής Δωδεκανήσων ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 

Οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων, τα λεγόμενα funds, λειτουργούν ασύδοτα. Σπίτια πλειστηριάζονται για οφειλές ελάχιστων χιλιάδων ευρώ και οι άνθρωποι δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ούτε μπορούν να βρουν κάποιον να επικοινωνήσουν. Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη, διότι κατήργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας. Νομοθέτησε δε έναν πτωχευτικό κώδικα, με τον οποίο πτωχεύουν όλοι και ρευστοποιούνται οι περιουσίες των πολιτών. Ψήφισε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, τον οποίο παρουσίασε ως δεύτερη ευκαιρία και στην πράξη δεν δίνει καμία δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών, διότι δεν δεσμεύει ούτε τις ​Τράπεζες ούτε τα funds. Όλη αυτή η κατάσταση, την οποία  δημιούργησε η ΝΔ, έχει γίνει θηλιά στο λαιμό τον δανειοληπτών.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για τα κόκκινα δάνεια και την αποτροπή πρόκλησης νέων, είναι πολύ σοβαρή, επαρκώς επεξεργασμένη και απολύτως εφαρμόσιμη, γιατί  επιλύει ένα αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόβλημα και ταυτόχρονα διασφαλίζει την τραπεζική ευστάθεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε κατά την παρουσίαση της πρότασης για την «Προστασία της Πρώτης Κατοικίας της Επαγγελματικής Στέγης και της Αγροτικής γης» ότι: «η πρώτη ενέργεια θα είναι η αναστολή των πλειστηριασμών αμέσως,  με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για διάστημα τριών μηνών, έως ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών». 

Και όπως είπε η  Λούκα Κατσέλη, η οποία συνέδεσε το όνομά της με την προστασία των δανειοληπτών και της Α’ κατοικίας, στην ίδια εκδήλωση: «Το ζήτημα της υπερχρέωσης και η αντιμετώπισή του, είναι βαθύτατα πολιτικό δεν είναι τεχνοκρατικό. Η δε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους είναι εθνική ανάγκη»

Και επειδή οι κυβερνητικοί αντιτάσσουν ότι δεν θα  επιτρέψει την εφαρμογή της πρότασης  η ΕΕ, ενημερώνουμε ότι η  ΕΕ επιτρέπει την ύπαρξη εξαναγκαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση των χρεών φυσικών προσώπων. Εξαναγκαστικός μηχανισμός σημαίνει ότι η ρύθμιση που θα παράγεται από την πλατφόρμα θα δεσμεύει και την Τράπεζα και το fund. Αν αυτοί δεν την αποδεχτούν και προχωρήσουν για πλειστηριασμό, αυτός θα είναι άκυρος. Και σε κάθε περίπτωση ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο

• Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περιλαμβάνει τις  ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Τράπεζες, Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων, Εταιρείες  Απόκτησης και Διαχείρισης Απαιτήσεων, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία.

• Αφορά κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα που έχει περιέλθει σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Έτσι λοιπόν, κάθε πολίτης προστατεύει την πρώτη κατοικία του, την επαγγελματική του στέγη και την αγροτική του γη, από την αναγκαστική ρευστοποίηση.

• Οι προϋποθέσεις είναι απλές και χωρίς «παραθυράκια» για αποκλεισμούς και τις οποίες, λόγω χώρου, θα περιγράψουμε σε επόμενο άρθρο μας.

Για τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου προβλέπεται νομοθετική ρύθμιση, ώστε να προστατευτεί  η  πρώτη   κατοικία  τους   και   να   ρυθμιστεί  η   οφειλή  τους  με  βιώσιμο  τρόπο,

λαμβάνοντας υπόψη την ισοτιμία την περίοδο που έλαβαν το δάνειο αλλά και το ποσό που έχουν ήδη αποπληρώσει.

Προβλέπεται η δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα υποστηρίζει με ζεστό χρήμα:

Τις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Τις δόσεις δανείων ενήμερων δανειοληπτών που αυξήθηκαν υπέρμετρα λόγω αύξησης επιτοκίων, για να συνεχίσουν οι συνεπείς να αποπληρώνουν τα δάνειά τους.

• Τις δόσεις χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέα ζευγάρια, στο πλαίσιο της ειδικής στεγαστικής πολιτικής.

Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα σημεία της  πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η οποία  είναι πλήρης και η μοναδική εφαρμόσιμη πρόταση για την αντιμετώπιση του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος των πλειστηριασμών.  Για το λόγο  αυτό έχει και την ευρεία υποστήριξη των κοινωνικών φορέων οι οποίοι  παρευρίσκονταν στην παρουσίασή της και συνεισέφεραν με τις απόψεις τους.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...