Η Κυβέρνηση ωθεί τους αυτοαπασχολούμενους σε σύνταξη; Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου επισημαίνοντας το μεγάλο πολιτικό λάθος του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου ο οποίος εκτινάσσει τα ασφάλιστρα των εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει τα ένσημα για σύνταξη αλλά θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται, ωθώντας τους στη συνταξιοδότηση. -Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Κρεμαστινός, η άνιση αυτή μεταχείριση των μεγαλύτερων σε ηλικία ασφαλισμένων προκαλεί σωρεία αρνητικών επιπτώσεων καθώς οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις θα επιβαρύνουν το σύστημα ασφάλισης, οι απολύσεις μισθωτών που εργάζονται μαζί τους θα αυξήσει κι άλλο την ανεργία και η ελληνική οικονομία θα στερηθεί τη συμβολή ανθρώπων που θέλουν και μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης ακολουθεί:

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Δημ. Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

1217/12.07.2016

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ την Υπουργό Εργασίας, Κοινων. Ασφάλισης και Κοινων. Αλληλεγγύης, κα Έφη Αχτσιόγλου

Θέμα: Εξώθηση χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων σε σύνταξη

Οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο εργασιακό χρόνο των 35 ετών για συνταξιοδότηση, υποχρεούνται βάσει του νόμου 4387/2016 εφόσον εξακολουθούν να εργάζονται να καταβάλλουν τώρα στον ΕΦΚΑ πολλαπλάσια, πέραν του διπλασίου, ασφάλιστρα από όσα κατέβαλλαν στα Ταμεία τους. Η επιβάρυνση υπάρχει παρά την πρόβλεψη του ίδιου νόμου ότι όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν 40 χρόνια ασφάλισης, με αίτησή τους μπορούν να καταβάλλουν, μειωμένη κατά το 50% ασφαλιστική εισφορά.

Πέραν του ότι αυτό είναι ηθικά απαράδεκτο, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, δεδομένου ότι προτρέπει σε συνταξιοδότηση αντί να προτρέπει προς περαιτέρω εργασία. Η ώθηση σε μαζική συνταξιοδότηση ατόμων που δύνανται και επιθυμούν να εργάζονται στην ελεύθερη αγορά, είναι βέβαιο ότι καταρχήν δημιουργεί ένα μεγάλο και αναίτιο οικονομικό βάρος στο δοκιμαζόμενο ασφαλιστικό σύστημα. Επιπλέον, λειτουργεί εκβιαστικά προς παραγωγικούς πολίτες οι οποίοι συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις σε ό,τι έχει απομείνει από την ελληνική οικονομία, συντηρώντας όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και πολλές θέσεις μισθωτής εργασίας και μάλιστα σε μια εποχή ανυποχώρητης ανεργίας.

Είναι αδιανόητη η φιλοσοφία του νόμου. Η επιβάρυνση της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας ελευθέρων επαγγελματιών δημιουργεί σοβαρές αρνητικές συνέπειες μεγάλης κλίμακας σε όλο το φάσμα της εργασίας και της ασφάλισης.

Για όλα τα παραπάνω, ερωτάται η Υπουργός:

Ποια είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης; Επιδιώκει να συνταξιοδοτούνται όσοι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν και θέλουν να εργάζονται προκειμένου να συμπληρώσουν την πενιχρή σύνταξή τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...