Η δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα τρομάζει τον πλανήτη

Παναγιώτης Τριτάρης-Πραγματική ή καλοστημένη προπαγάνδα η υποτιθέμενη δοκιμή βόμβας υδρογόνου; - Αν και η είδηση προκάλεσε αναστάτωση σε όλο τον πλανήτη, ειδικοί αναλυτές σε ΗΠΑ και Αγγλία υποστηρίζουν ότι απλά ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκμεταλλεύθηκε το τυχαίο γεγονός ενός... σεισμού για να ανακοινώσει ότι διαθέτει βόμβα υδρογόνου Η ανακοίνωση της δοκιμής βόμβας υδρογόνου από την Βόρεια Κορέα θορύβησε την διεθνή κοινότητα σε απίστευτο βαθμό προκαλώντας μεταξύ άλλων και την σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Και ο λόγος είναι προφανής: Μια βόμβα υδρογόνου είναι από 100 έως 1000 φορές πιο ισχυρή, ενώ το γεγονός ότι μπορεί να έχει μικρές διαστάσεις και μπορεί να «φορεθεί» σε μικρού βεληνεκούς πυραύλους έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση σε γειτονικές χώρες όπως η Νότια Κορέα ή η Κίνα.

Όμως από την πρώτη στιγμή Αμερικανοί και Άγγλοι ειδικοί είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για το αν η «δοκιμή» ήταν αληθινή ή όχι. Αν και είναι επιβεβαιωμένο ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει στο οπλοστάσιό του ατομικά όπλα (έχει ήδη κάνει τρεις δοκιμές) μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να έχει καταφέρει να φθάσει στην εξέλιξη μιας βόμβας υδρογόνου.

Και αυτό γιατί ο τύπος αυτής της βόμβας και η δοκιμή της δημιουργεί τεράστιες δυνάμεις, πολύ μεγαλύτερες από μία ατομική βόμβα, οι οποίες δεν μπορούν να μείνουν κρυφές. Και πάντως δεν ανταποκρίνονται στα στοιχεία που δόθηκαν από τα ΜΜΕ της χώρας.

Η πιο λογική εξήγηση που δίνεται αυτή την στιγμή από τους ειδικούς στην Δύση είναι ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε από καιρό ετοιμάσει την «παράσταση» της βόμβας υδρογόνου, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία.

Και αυτή του δόθηκε σήμερα το πρωί, όταν χτύπησε την χώρα ένας σεισμός της τάξεως των 5,1 Ριχτερ, μέγεθος που σε ένα βαθμό δικαιολογεί την «δοκιμή» μιας βόμβας υδρογόνου, η οποία μάλιστα ανακοινώθηκε με το τυπικό για το καθεστώς τηλεοπτικό «σόου» αρκετές ώρες μετά τον σεισμό.

Η εκτίμηση αυτή κάνει τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες σε μερικά από τα πιο έγκυρα ΜΜΕ του πλανήτη, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν το κοινό (ιδίως στη Νότια Κορέα) αλλά και την διεθνή κοινότητα.

Μια δεύτερη εκτίμηση που είχε δει το φως της δημοσιότητας από την αρχή όλης αυτής της ιστορίας, κάνει λόγο για μία υβριδική βόμβα, έναν ας τον πούμε συνδυασμό ατομικής και υδρογόνου, στην περιοχή ισχύος των 50 κιλοτόνων. Μια βόμβα πολύ μικρή για τα μεγέθη μιας βόμβας υδρογόνου (περίπου τρεις με τέσσεερις φορές της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα), η οποία ακόμα και έτσι δεν δικαιολογεί τον τίτλο της «μίνι βόμβας υδρογόνου».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια τυπική βόμβα υδρογόνου υπολογίζεται από 100 έως 1000 φορές πιο ισχυρή από μία «απλή» ατομική, κάτι που στην συγκεκριμένη περίπτωση της «δοκιμής» στην Βόρεια Κορέα δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο.

Τηλεοπτικό σόου ή αλήθεια, γεγονός είναι πάντως ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν παραμένει ένας απρόβλεπτος παράγοντας στην διεθνή σκακιέρα, ικανό να δημιουργεί συνεχώς προβλήματα και αναστάτωση, κυρίως στους γείτονες.

Ακόμα και αν η δοκιμή δεν είχε να κάνει με την ύπαρξη βόμβας υδρογόνου, γεγονός παραμένει ότι τίποτα δεν εμποδίζει τον παρανοϊκό αυτό δικτάτορα αν στριμωχτεί να τινάξει την περιοχή στον αέρα. Και αυτό είναι ένα «σόου» που δεν θα ήθελε να ζήσει κανείς στην περιοχή. proto thema.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...