Η διατροφική αξία του σύκου - Του διατροφολόγου Μανώλη Μοράρη

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΥΚΟΥ

H συκιά είναι από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν και μάλιστα οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν αναγνωρίσει την θρεπτική του αξία αφού οι αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων κατανάλωναν πριν τα αγωνίσματα φρέσκα και αποξηραμένα σύκα.

 

Το σύκο είναι ένα γλυκό, ιδιαίτερα νόστιμο φρούτο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο (ειδικά τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν πολύ καλή φυτική πήγη των ιχνοστοιχείων). Μάλιστα, οι ποικιλίες με σκούρα κόκκινη σάρκα είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες (ουσίες με αντιοξειδωτική δράση). Σε σύγκριση με άλλα φρούτα, τα σύκα περιέχουν λίγο περισσότερα σάκχαρα και κατ΄επέκταση ενέργεια (σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η συγκριτικά μικρότερη περιεκτικότητά τους σε νερό), ωστόσο οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλότερη απορρόφηση των σακχάρων τους.

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα σύκα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, γι’ αυτό και συχνά συστήνονται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, τα σποράκια που βρίσκονται στον καρπό μπορεί να προκαλέσουν έξαρση σε περιπτώσεις κολίτιδας ή άλλων νόσων του γαστρεντερικού, ενώ τα άτομα με διαβήτη καλό είναι να τα καταναλώνουν περιστασιακά και με μέτρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η λήψη τους είναι απαγορευτική.

 

Μια μέση ημερήσια κατανάλωση 100g / περίπου 5 σύκα περιέχει:

Σάκχαρα

55-60 g

Φώσφορος

163 mg

Πρωτεΐνες

4 g

Μαγνήσιο

91,5 mg

Λιπίδια

0g

Κάλιο

138 mg

Φυτικές Ίνες

6,7 g

Βιταμίνη Α

80 I.U.

Χοληστερόλη

0 mg

Βιταμίνη Β1

0,073 mg

Ασβέστιο

186 mg

Βιταμίνη Β2

0,072 mg

Σίδηρος

4,2 mg

Ενέργεια

217 kcal

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν καθαρά και αδιαμφισβήτητα τη σημαντική διατροφική αξία του ξηρού σύκου, ενός εύγευστου , θρεπτικού και υγιεινού προϊόντος , το οποίο με την κατάλληλη συλλογή , τη φυσική αποξήρανση, την επεξεργασία χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα και φυσικά την επιμελημένη συσκευασία, μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...