Η δημοτική αρχή Σύμης απαντά για το περίπτερο του Μιχάλη Σκάρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΣΚΑΡΟΥ -Προς άρση όσων έχουν διατυπωθεί αναφορικά με το κλείσιμο και κατ’ επέκταση την καθαίρεση του κουβουκλίου που αποτελεί επί σειρά ετών το γνωστό περίπτερο του «Σκάρου», σας αναφέρουμε τα κάτωθι:

Με την υπ. αριθ. 6013/5/101-Α΄μήνυση που υπέβαλε το αστυνομικό τμήμα Σύμης προς τον εισαγγελέα πρωτοδικών Ρόδου στις 23-09-2015 και η οποία κοινοποιήθηκε στο Δήμο Σύμης και συγκεκριμένα στο τμήμα καταστημάτων για τις δικές μας ενέργειες , αναφέρεται ότι «σε γινόμενο αστυνομικό έλεγχο κατελήφθη α) να λειτουργεί κατάστημα περίπτερο ως στερούμενος άδειας εκμετάλλευσης περιπτέρου ως μη δικαιούχος του θανόντα κατόχου αδείας Σκάρου Μιχαήλ και β) να κατέχει και διαθέτει προς πώληση τυποποιημένα προϊόντα σοκολατοποιΐας…μπύρες και χυμούς στερούμενος αδείας από αρμόδια υγειονομική αρχή».

Βάσει των ως άνω οφείλαμε να προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, άλλως η συνέπεια είναι να κατηγορηθούμε για παράβαση καθήκοντος, εφόσον υπήρξε καταγγελία με κοινοποίηση σε μας μήνυσης που απεστάλη στον εισαγγελέα πρωτοδικών.

Αμέσως ενημερώθηκε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Σύμης, κ. Πάσσος Ελευθέριος, ο οποίος απεφάνθη τα κάτωθι: «… ο Δήμος Σύμης θα πρέπει να προβεί σε διοικητική αποβολή του Νικολάου Σκάρου από το εν λόγω περίπτερο, το οποίο αυτός κατέχει και εκμεταλλεύεται παράνομα…Συνεπώς θα πρέπει να κληθεί εγγράφως ο άνω μισθωτής (με επίδοση σχετικής εξώδικης πρόσκλησης) να αποδώσει ελεύθερο το εν λόγω περίπτερο σε διάστημα δέκα ημερών, σε περίπτωση δε που δε συμμορφωθεί θα πρέπει να αποβληθεί βιαίως από το Δήμο».

Βάσει των ως άνω θεωρούμε ότι κάποιοι υπολείπονται πολιτικού, κοινωνικού και νομικού ρεαλισμού. Προφανώς είναι εύκολο να λαϊκίζει κανείς ενώπιον ανθρώπων που αγνοούν βασική νομοθεσία. Αναρωτιόμαστε όμως πού ήταν όλοι αυτοί να απονείμουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα Σκάρο Μιχαήλ και γιατί τον θυμηθήκαν τώρα που έκλεισε το περίπτερο. Να υπενθυμίσουμε ότι το περίπτερο δεν παύει να αποτελεί μια επιχείρηση η οποία υπόκειται σε όλες τις νομικές διατάξεις που διέπουν και τα υπόλοιπα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Διέπεται όμως και από άλλη μια ιδιαιτερότητα: να είναι εν ζωή ο νόμιμος δικαιούχος. Το περίπτερο δε λειτουργεί κληρονομικώ δικαίω, για να παραμείνει ανοιχτό.

Επίσης αναγνωρίζουμε την προσφορά του Μιχαήλ Σκάρου τόσο εμείς οι κατοπινοί, όσο και οι προγενέστεροι οι οποίοι του έδωσαν άδεια περιπτέρου, λόγω της αγωνιστικότητας και του τραυματισμού του, ενώ παρείχε στρατιωτικές υπηρεσίες υπερασπιζόμενος την πατρίδα, αλλά πουθενά δεν αναφέρεται ότι τα περίπτερα αγωνιστών πολέμου γίνονται αυτοδικαίως ιστορικά περίπτερα που δεν γκρεμίζονται.

Αν θέλουν κάποιοι να εκμεταλλευτούν το περίπτερο πουλώντας μελί αρχικά και μετά ό,τι άλλο ήθελε προκύψει, θέλουμε να μάθουμε πώς αυτό διασώζει τη μνήμη του εκλιπόντος. Η δική μας τοποθέτηση είναι ότι κάποιοι θέλουν να βγάλουν χρήματα και «αγνοούν» βασική νομοθεσία, γιατί έχουν μάθει να λειτουργούν παράνομα και σφετεριστικά, προβάλλουν ανάστημα άνευ ουσίας και περιεχομένου και θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο ο Δήμος αδρανοποιείται, ώστε να μην προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

Προτείνουμε λοιπόν σε όλους εκείνους που σπιλώνουν τη μνήμη του εκλιπόντος να μας πουν βάσει ποιου νομικού πλαισίου το περίπτερο μπορεί να γίνει κατάστημα που πουλάει μέλι, άνευ πλειστηριασμού με απευθείας ανάθεση στον ευρετή της φανταστικής ιδέας. Και επιπλέον προτείνουμε στους λαλίστατους διαδικτυακούς φίλους μας να μας εξηγήσουν βάσει ποιού νομικού πλαισίου το περίπτερο καθίσταται ιστορικό, άνευ σχετικής βεβαίωσης από την εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων.

Για μας όλη αυτή η κίνηση αποτελεί μια αντιπολιτευτική κίνηση που αμαυρώνει το όνομα του εκλιπόντος. Κάποιοι φαίνεται δεν έχουν όσιο και ιερό, συνειδητά και εκ πεποιθήσεως. Αντιλαμβανόμαστε το ενδιαφέρον της οικογένειας του Μιχαήλ Σκάρου να παραμείνει το περίπτερο ως έχει για συναισθηματικούς λόγους. Δεν καταλαβαίνουμε όμως το ενδιαφέρον κάποιων που αμέσως σκέφτηκαν πως μπορούν να πλουτίσουν, αφήνοντάς το ανοιχτό, και φυσικά εκμεταλλευόμενοι οι ίδιοι το πιο κεντρικό σημείο του νησιού πουλώντας μέλι αρχικά και μετά, ενδεχομένως, ακούμια, πάντα με γνώμονα το κέρδος το οποίο υποβόσκει ενδεδυμένο με τον μανδύα του δήθεν ενδιαφέροντος για τον εκλιπόντα από τρίτους και όχι από την οικογένειά του, η οποία, επαναλαμβάνουμε, είναι η μόνη που για συναισθηματικούς λόγους μπορούμε να καταλάβουμε το ενδιαφέρον της να επιθυμεί να παραμείνει ο χώρος ως έχει.

Γραφείο τύπου Δήμου Σύμης .

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...