Η ατελής Δημοκρατία, του Κοσμά Σφυρίου

Η ΑΤΕΛΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Αυτή που βιώνουμε τώρα, είναι ακόμη μια προεκλογική περίοδος που δεν επικρατεί νηφαλιότητα. Που αναλώνεται σε ακραία πόλωση και σε «κραυγές», στα μ.μ.ε.

Άλλη μια προεκλογική περίοδος, που στα τηλεοπτικά δίκτυα και στα λοιπά μίντια, δεν γίνεται πολιτικός διάλογος με προγραμματικές θέσεις. Που αναλώνεται σε «κοκο- ρομαχίες» και σε αλληλοκατηγορίες.

Με αυτή την δημοσιογραφική τακτική, αλλά και πολιτική τακτική Ν.Δ και ΣΥ.ΡΙΖ.Α

η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν θα ενημερωθεί ποτέ, ποιες πολιτικές έχει προ- γραμματίσει το κάθε κόμμα. Δεν θα ενημερωθεί ποτέ, ποιες προγραμματικές θέσεις των κομμάτων συγκλίνουν και ποιες όχι.

Έτσι η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών - μέσα στην άγνοια της - θα ψηφίσει

  • ή με βάση το πολιτικό θυμικό (ψηφίζω, για να φύγουν αυτοί - ψηφίζω, για να μην έλθουν οι άλλοι),
  • ή πολλοί, για να εκφράσουν την αντίδραση τους, με ψήφο αντισυστημική (όπως έχει χαρακτηριστεί) ή με αποχή.

Έτσι, ένα εκλογικό σώμα ανενημέρωτο (σε μεγάλο βαθμό) θα δώσει ετυμηγορία, που δεν θα είναι αποτέλεσμα ενσεινήδητης πολιτικής πράξης, σε αντιστοιχία με το

ποιες πολιτικές θέλουμε, να εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση.

Σε μεγάλο βαθμό, θα είναι ετυμηγορία «οπαδικής» προτίμησης !

Και την επόμενη μέρα ; Ποιες πολιτικές θα έχουν υπερψηφιστεί, για να αποτελέσουν την βάση προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων ;

Αυτά σε ότι αφορά στην ψήφο των ελλήνων πολιτών.

 

Σε ότι αφορά στα κόμματα, που - με βάση το Σύνταγμα της χώρας - θα πάρουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ;

Υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση για προγραμματική συμφωνία μετά τις 21 Μαϊου ;

  • Μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεσμεύθηκε, πως θα «βάλει στο τραπέζι» διαλόγου 10 πολιτικές (δημοσιευμένες),ως βάση για προγραμματική συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης.
  • Η Ν.Δ δεν θέλει κανένα διάλογο με κανένα κόμμα. Έχει προαναγγείλει, πως δεν θα σεβαστεί την λαϊκή ετυμηγορία της 21ης Μαϊου, αλλά θα εκβιάσει να την αλλάξει - με νέες εκλογές, σε λίγες εβδομάδες - με εκβιαστικά διλλήματα. Και με σκοπό να υφαρπάξει πολλές βουλευτικές έδρες από τα άλλα κόμματα, ελέω νέου εκλογικού νόμου.
  • Αλλά και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει προαναγγείλει, πως θα κάνει διάλογο για προγραμματική συμφωνία μόνο αν είναι πρώτο κόμμα. Δηλαδή, αν δεν είναι πρώτο, δεν θα κάνει κανένα διάλογο ! Αυτός επέβαλε την απλή αναλογική, αυτός την φαλκιδεύει !

 

Σε μια Ευρώπη, που ο σεβασμός της λαϊκής ετυμηγορίας και ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων για σύναψη προγραμματικών συμφωνιών διακυβέρνησης - σχεδόν όλων των κρατών μελών - είναι οι βασικότεροι κανόνες λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, εδώ στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά που βιώνουμε και συνοπτικά περιέγραψα σ’ αυτό το άρθρο.

Πως να μην χαρακτηρίζεται - διεθνώς - πολίτευμα μας ως «ατελής Δημοκρατία» ; …

 

Η Ανάσταση του Χριστού να ευχηθούμε, να φέρει υγεία σε όλους τους πολίτες και επικράτηση της πολιτικής φρόνησης των κομμάτων - για εθνική συνεννόηση - έναντι της στενής κομματικής σκοπιμότητας, που οδηγεί στην ακραία πόλωση.

 

Ρόδος 17 / 4 / 2023

 

Κοσμάς Σφυρίου.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...