Η Αρχαγγελίτικη Γλώσσα

Η Αρχαγγελίτικη Γλώσσα -Λεξιλόγιο εννοιολογικό - ετυμολογικό -Ψαρράς Φώτης To βιβλίο του Φώτη Ψαρρά είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας ενασχόλησης του συγγραφέα με την ιδιωματική γλώσσα του Αρχαγγέλου. Ξεκίνησε όταν ο αείμνηστος γυμνασιάρχης του Βενετοκλείου Χ. Παπαχριστοδούλου του ζήτησε – όταν ήτανε ακόμη μαθητής του γυμνασίου- να του φέρει κείμενα γραμμένα στην αρχαγγελίτικη γλώσσα.

Τελευταία αναπτύσσεται στο διαδίκτυο ένας ιστότοπος, όπου ο καθένας μπορεί να εισάγει ιδιωματικές αρχαγγελίτικες λέξεις, κάτι που φανερώνει το ζωντανό ενδιαφέρον από πολλούς και νέους ανθρώπους για το απειλούμενο με υποχώρηση αρχαγγελίτικο ιδίωμα. Αυτές οι εργασίες θα μπορούσαν να αποτρέψουν την έκδοση ενός βιβλίου σχετικού με το γλωσσικό ιδίωμα του Αρχαγγέλου. Μια δεύτερη σκέψη εν τούτοις οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι χρήσιμο να γραφεί ένα ειδικό λεξιλόγιο της αρχαγγελίτικης γλώσσας, αφού τα υπάρχοντα σχετικά συγγράμματα δεν περιέχουν όλες τις αρχαγγελίτικες λέξεις, αλλά και πολλές απ’ αυτές που περιλαμβάνονται αναφέρονται με διαφορετική μορφή και σημασία, αυτήν που έχουν σε άλλα χωριά. Εξ άλλου η αξιόλογη συλλογή λέξεων στο διαδίκτυο γίνεται χωρίς να υπάρχει έλεγχος και σχετική επεξεργασία.

Ας θεωρηθεί λοιπόν και το βιβλίο αυτό, μια συμβολή στη συμμετοχική αυτή διαδικασία για τη διάσωση του γλωσσικού μας πλούτου ως στοιχείου ιστορικής κληρονομιάς, σαν μια ψηφίδα για τη συμπλήρωση του γλωσσικού άτλαντα της Ρόδου και σαν μια κατάθεση στην Τράπεζα Πληροφοριών του τόπου μας.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΕΡΕΤΤΑ

Σελ. 322

Τιμή 18,00 Θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία 'Το Δέντρο" (Ρόδος) Λογοπαίγνιο (Κοσκινού) Υδρόγειος (Αρχάγγελος) και στο www.verettasbooks.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...